‘De Swadde’ kleurt toch nog blauw: 4-0!

0
74
Buitenpost vv - Burgum

Buitenpost laat BCV lang in leven

Buitenpost vv - Burgum-2Buitenpost vv - Burgum-3Buitenpost vv - Burgum-4Buitenpost vv - Burgum-5Buitenpost vv - Burgum-6Buitenpost vv - Burgum-7BUITENPOST – De burenslag tussen Buitenpost en BCV leek net als de voorgaande wedstrijden af te stevenen op een gelijkspel. De aanvallende thuisclub kwam maar niet tot score, terwijl de Bergumers, constant gevaarlijk op de counter, ook niet het net wisten te vinden. In de slotfase brak Rob Dijkstra de ban, gaf het voorschot met de 1-0, waarna de score alsnog hoog opliep: 4-0.

‘De lucht is blauw’…meldde de omroeper voorafgaand de derby. ‘De Swadde’ kleurde aan het eind nog meer blauw, van de ‘Blauwkes’, die traditiegetrouw moeite hebben met BCV, dat hoger geklasseerd stond. Het was niet alleen een derby der buurgemeenten, maar ook een strijd tussen de broers Robert van der Laan (Buitenpost) en Hendrik van der Laan, die het doel van BCV verdedigt. Laatstgenoemd was paraat op een inzet van Simon Schreiber bij het eerste doelgevaar. Een ferme uithaal van dezelfde Schreiber werd eveneens onschadelijk gemaakt. Buitenpost had de hele wedstrijd een optisch overwicht. Het duel was voorspeld: Buitenpost zou het spel maken, BCV op de counter. Het kwam precies zo uit. De kansen waren voornamelijk voor de thuisclub. Maar met name aanvoerder Dorjan Berisha bleek niet de sluipschutter van weleer; miste scherpte. Al had hij ook pech, bij de knappe voorzet van Joop Pijnacker, die Berisha bij de tweede paal wilde omhalen. Aan de andere kant de sterke aanvaller van BCV, Paul Westra, die na 25 minuten een eerste grote kans kreeg. Bij een pass van achteruit moest hij het duel uitvechten met de uitkomende Van der Laan, die net even eerder bij de bal was. In de herkansing schoot de Burgumer alsnog raak, maar in buitenspelpositie. Buitenpost moest alert zijn op de onverwachte razendsnelle uitvallen van de Bergumer Christelijke Vereniging. Het jonge verdedigingsblok- Danny Boersma en Marco van Leyen- stond echter sterk en strooide keer op keer met lange passes, waaruit vaak gevaar ontstond. Van Leyen nam ook de hoekschoppen. Uit een van de scherpe corners moest de bal van de lijn worden gehaald. Dan vlak voor rust een kansrijke situatie voor de Blauwkes. Pijnacker ging de combinatie aan met Berisha, maar zijn boogbal miste precisie. Uit het niets een counter van BCV, met een volley van Joeke de Vries, zonder gevolgen. De druk van de gasten nam toe in de laatste minuten voor de theepauze.

In de tweede helft meteen weer een gelegenheid voor de thuisclub. Wederom stond Van Leyen aan de basis. Zijn geweldige pass viel letterlijk op het hoofd van Berisha, die er geen richting aan kon geven. Aansluitend een strakke cross van Van Leyen, Berisha wist er weer geen raad mee. Bûtenpost deelde weer de lakens uit, maar trok het textiel niet definitief over de tegenstander. Een listig balletje door het centrum bereikte de voor de tegenvallende Berisha in het veld gekomen Joran Olijve, die zijn been hoog hief, maar geen doel trof. Trainer Rene van der Weij moest wat bedenken. De volgende troef was Sven Rozendal, als aanvallende middenvelder voor verdediger Danny Boersma, die een dijk van een wedstrijd speelde. BCV was na rust beduidend minder gevaarlijk. Buitenpost bleef aanvallen, maar moest een keer toeslaan. Rob Dijkstra leek ook al niet trefzeker, nadat Olijve hem in stelling bracht. Dan toch nog weer BCV, dat het thuispubliek deed sidderen na een mooie aanval, waarna de vrijstaande Jelte Jan van der Wal net naast schoot. Een volgende kans was een lage schuiver, eveneens buiten de palen. Van der Weij was niet zeker van zijn zaak en bracht good old Jan Oppedijk in, om de verrassingsaanvallen van de rood-witten in te perken. Het spelpeil zakte steeds verder. Met nog tien minuten te gaan, ging Rob Dijkstra aan de dribbel even buiten de zestien, heel De Swadde schreeuwde “schiet dan”!. Kennelijk had hij de tirade gehoord, want net op tijd kwam toch de verlossende lage schuiver, die buiten bereik van Van der Laan viel: 1-0. De ban was gebroken en daarmee ook het verzet. Dezelfde Van der Laan ging vervolgens gruwelijk in de fout, bij het uitverdedigen voor zijn doel. Pijnacker was er als de kippen bij, ontfutselde de doelman de bal en schoof simpel 2-0 binnen. De derbystrijd was beslist, al gaven de mannen van het Koningsland nog niet helemaal op. Bij een uitval gleed Van der Wal uit. Er ontstond natuurlijk ruimte voor de Blauwkes. Pijnacker omzeilde van eigen helft de buitenspelval, gaf breed op de meegekomen Olijve en dat was zowaar 3-0. Aan het eind werd het zelfs 4-0, na een aanval via Rozendal en Olijve, waarna Pijnacker opnieuw succes had: 4-0. Waar Buitenpost tachtig minuten worstelde met de kansen, lukte het in de laatste tien minuten. Met het resultaat kreeg de wedstrijd uiteindelijk een verdiende winnaar, al was de uitslag wel aan de hoge kant. Het thuispubliek had er maling aan en klapte de handen stuk.

Buitenpost- BCV 4-0 (0-0); Scoreverloop: 80. Rob Dijkstra 1-0, 85. Joop Pijnacker 2-0, 90. Joran Olijve 3-0, 93. Joop Pijnacker 4-0; Arbiter: Mesbah (Winschoten); Gele kaart: Marco van Leyen, Joran Olijve (Buitenpost; Toeschouwers: 400

Opstelling VV Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Danny Boersma (70. Sven Rozendal), Marco van Leyen, Aaron Boekhout, Ruben Boekhout, Halbe Mossel, Simon Schreiber (80. Jan Oppedijk), Dorjan Berisha (65. Joran Olijve), Rob Dijkstra, Joop Pijnacker

Ster van het Veld: Marco van Leyen (Buitenpost). De 25-jarige laatste man regelde de achterhoede naar behoren. Sterk in de persoonlijke duels, rustig en een fabelachtige traptechniek. Dat leverde veel kansen op.

Opvallend: VV Buitenpost heeft alles perfect voor elkaar: de ontvangst is prima, opstellingen keurig in orde, de omroeper geeft alle informatie en de geluidsinstallatie doet niet onder voor een concert. Alleen het scorebord haperde. Kennelijk ook niet verwacht dat er nog gescoord zou worden….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here