Eerste editie De Gezond in Grootegast beurs over gezondheid en welzijn

0
62
Lutjegast Gezondheidsbeurs

Lutjegast Gezondheidsbeurs-2LUTJEGAST- In de gymzaal van dorpshuis Kompas in Lutjegast werd dinsdag De Gezond in Grootegast beurs gehouden. Volgens Janny Postmus van de gemeente Grootegast is het de eerste keer dat de gemeente in samenwerking met TSN Thuiszorg deze beurs organiseert. “Als gemeente hebben we wel vaker een gezondheidsmarkt gehouden, maar nog niet eerder met TSN.” Postmus schat dat er zo’n 40 á 50 bezoekers naar de beurs zijn gekomen.

De bezoekers van de beurs waren voornamelijk mensen van 50 plus. Postmus beaamt dat. “We hadden op iets meer mensen gehoopt en ook op meer mensen in verschillende leeftijden. De beurs is er namelijk voor jong en oud. We zijn wel heel blij met de bezoekers die vandaag langs zijn gekomen hoor.” De beurs is georganiseerd om inwoners uit de gemeente Grootegast te laten zien wat er allemaal is op het gebied van gezondheid in de gemeente, vertelt Postmus. “Dat de mensen het gevoel krijgen van oh, is dat er ook? En dat ze meer te weten komen over het brede aanbod van gezondheid en welzijn.”

Organisaties die deel uit maken van dat brede aanbod en op de beurs staan, zijn onder meer het Centrum voor Jeugd en Gezin, Het Hooge Heem, Buurtzorg en Brandweer Westerkwartier. Maar ook de bridgeclub uit Marum en Grootegast. In het midden van de zaal zitten enkele leden met elkaar aan tafel te bridgen. In hun handen houden ze een aantal speelkaarten. “We zijn hier met tien mensen van de club,” vertelt voorzitter Janny Jensema Vos. “Het bridgen is bij ouderen heel populair. We hebben vandaag veel belangstelling van mensen gekregen. Als je lid bent van een vereniging dan houdt dat je langer kwiek. Men zegt zelfs dat als je actief blijft bridgen dat je minder gauw dementie krijgt.”

In de buurt van de bridgeclub staat Sjaak Verstegh achter een tafel van de Vrijwillige Palliatieve en Terminale Ondersteuning Westerkwartier. Hij staat voornamelijk op deze gezondheidsmarkt om te laten zien dat de organisatie bestaat. “Veel mensen weten niet dat onze organisatie er is. Het is dan belangrijk om jezelf te laten zien. Wij kunnen mensen bijvoorbeeld thuis helpen omgaan met een dementerende.” Ook hij kan rekenen op veel belangstelling. “Ik heb met veel bezoekers kunnen spreken vandaag.”

Minder in de spotlights staat de Jeu de Boulesclub uit Grootegast die Lenie Betgen vertegenwoordigt. “We staan er al vanaf half twee maar er is totaal geen animo voor,” vertelt de wedstrijdleidster van de club teleurgesteld. “Een paar mensen gooien een balletje maar vertellen dan dat het toch niets voor hen is. Maar we zijn een hele gezellige club en het is een goede sport. Je gebruikt namelijk je hele lichaam bij Jeu de Boules.”

Even verderop in de zaal staan bezoekers Joke en Koop Oldenburger uit Lutjegast te smullen van een bakje eten van Appetito. Joke vertelt dat haar man Koop zojuist zijn bloedsuiker op de beurs heeft laten prikken. “Dat is gelukkig in orde. Ik ben hier omdat ik mijn gehoor wil laten testen omdat ik denk dat mijn gehoor slecht is,” vertelt de 50-plusser. “Nou, dat weet ik wel zeker,” lacht Koop haar toe.

Om half zes is de beurs afgelopen. Ook het Abel Tasman Museum, dat speciaal voor de beurs geopend was, sluit rond die tijd de deuren. Janny Postmus kijkt terug op een geslaagde dag. “Ik denk dat veel bezoekers meer te weten zijn gekomen over het aanbod van gezondheid en welzijnsorganisaties in de gemeente Grootegast. Dat is waarvoor we het doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here