Jacob Klaas Star

0
46
ADUARD - Jacob Klaas Star

“Op maandag 12 oktober heb ik afscheid genomen als gemeenteraadslid voor het CDA in Zuidhorn. Het afgelopen half jaar ben ik namelijk raadslid geweest én Statenlid in Provinciale Staten van Groningen. Beide functies combineren is niet wenselijk, ze vragen beide tijd en inzet. Bovendien beslis je als provincie mee over het ruimtelijk beleid van gemeenten en begrotingen van gemeenten. Daarom heb ik afgesproken dit niet langer te willen. Het combineren van beide functies is overigens niet bij wet verboden. Wel zie je een verschil, het combineren van raadslidmaatschap en statenlidmaatschap komt beneden de rivieren beduidend meer voor dan boven de rivieren.

Het verschil tussen beide functies is dat je als raadslid dichterbij de burger staat. Besluiten van gemeenten raken de burger directer. Provinciale Staten behoort tot het middenbestuur en dat heeft een hoger abstractieniveau, het is minder direct van invloed op de burger. Het afscheid nemen van de raad van Zuidhorn is wel lastig, ik ben gekozen door de inwoners en heb me altijd ingezet voor deze gemeente. Maar afscheid nemen betekent ook opnieuw beginnen. En vanuit de Staten kan ik mijn rol als volksvertegenwoordiger ook invullen.

Het CDA in Zuidhorn houdt drie jonge vrouwen en een jonge man over als fractie. Ze zijn gedreven en betrokken en staan middenin de samenleving. Ze weten wat er speelt, het zijn vier echte CDA-dieren. Op de achtergrond ben ik bereid ze te ondersteunen. De lijntjes zijn kort en ze weten me te vinden. Mijn opvolgster Annejet Jansma kent de fractie en heeft de afgelopen periode al meegedraaid. Dat gaat helemaal goedkomen, ik heb daar alle vertrouwen in.

In Provinciale Staten zijn een aantal belangrijke dossiers waarop ik me als Statenlid kan richten. Ik ben lid van de commissies Ruimte, Natuur & Leefbaarheid en Bestuur, Financiën & Veiligheid. Het zijn brede commissies, waarbij ik me op het gasdossier en de herindeling mag richten. En bij het gasdossier gaat het om alles rondom dit dossier. De problemen ombouwen tot kansen, bijvoorbeeld grootschalige werkgelegenheid en het realiseren van energiedoelstellingen. En dat maakt politiek ook leuk. Het is heel boeiend werk, het kost veel energie en tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ik ga me dan ook volop inzetten in Provinciale Staten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here