“lk wil het plezier van kinderen in toneelspelen nog drie keer zo groot maken”

0
52
Zuidhorn Maaike Den Hoek Jeugdtheaterschool

Theatermaakster over de nieuwe jeugdtheaterschool Zuidhorn die ze gaat beginnen

ZUIDHORN- Ze zit achter de grote vleugelpanio in een bovenzaal in hotel restaurant ’t Holt. De piano zingt onder haar vingers die over de toetsen bewegen. Dit is de zaal waar zij, Maaike van den Hoek, haar jeugdtheaterschool Zuidhorn gaat beginnen voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De ideale locatie volgens Van den Hoek. “Je kunt hier lawaai maken. En lekker met je sokken over de vloer schuiven.”

Een eigen jeugdtheaterschool, dat was een langgekoesterde wens van de theatermaakster. “Ken je dat gevoel van later als ik groot ben dan ga ik dit of dat doen. Nou dat gevoel had ik dus. Maar ik had de tijd er niet voor. Op een gegeven moment belde iemand mij op en vroeg, nou, ga je nog beginnen? Toen dacht ik, ja, nu ga ik het doen. De tijd en het moment zijn er nu naar.”

In twintig lessen leert Van den Hoek de kinderen om tijdens het toneelspelen gebruik te maken van hun stem, lijf en fantasie. “Maar ook dat je veel kunt zeggen met tekst en juist veel kunt zeggen zonder. Het gaat erom dat de kinderen elkaar leren kennen en vertrouwen. Dan durven ze met elkaar samen toneel te spelen.”

Van den Hoek vertelt dat het een bewuste keuze is om de jeugdtheaterschool voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar te houden. “Op die leeftijd zijn kinderen vaak onbevangen en hebben ze veel vrijheid. Je kunt hen dan heel veel leren.”

Zelf heeft Van den Hoek veel geleerd over toneelspelen in de regie-opleiding in Groningen. “Dat is een vierjarige opleiding waarin je alles leert op het gebied van teksten, drama, beweging en vormgeving,” zegt ze. “Ik heb eigenlijk altijd veel gewerkt in de wereld van kunst en cultuur,” voegt ze eraan toe. Zo speelde ze mee in verschillende voorstellingen, waaronder Het Ruige Paradijs en maakte ze haar eigen solovoorstelling. Daarbij componeerde ze zelf de muziek, schreef ze de liedjes en bedacht het verhaal. “En sinds ik hier woon, dat is al vijftien jaar, speel ik toneel bij Rederijkerskamer Eendracht hier in Zuidhorn.”

Het leuke aan theater maken vindt ze het werken met de toneelspelers op de vloer. “Ik hoef zelf niet eindeloos op het podium te staan. Het gaat mij er juist om dat ik met de toneelspelers samenwerk. Daarom vind ik regisseren soms nog leuker dan zelf toneelspelen. Je ziet dan zoveel. Het is zo mooi wat mensen doen als ze toneelspelen. Hoe kwetsbaar ze zich op stellen, dat is prachtig om te zien.”

Tijdens het toneelspelen is je hoofd leeg van gerommel, vertelt Van den Hoeke. “Je denkt op dat moment niet aan de alledaagse dingen die je moet doen. Je bent echt aan het denken in het hier en nu. En als je het goed doet, dan bedenk je soms de gekste dingen die je van te voren niet zou kunnen bedenken. Soms moet je ergens niet te veel over nadenken, maar het gewoon laten gebeuren.”

Ze denkt terug aan het moment dat ze een voorstelling maakte tijdens haar regie-opleiding in Groningen. “Ik zat te bedenken wat het einde zou moeten worden. Uiteindelijk heb ik gewoon gekeken naar wat de spelers tijdens de voorstelling doen. Hoe ze hun lichaam gebruikten om te laten zien wat ze wilden. En opeens kwam er een prachtig einde in me op.”

Van den Hoeke vertelt dat ze met de kinderen nog niet aan een voorstelling gaat werken. “Dat wil ik nog wel gaan doen, maar dat moet je opbouwen. Je kunt niet in één keer een grote voorstelling gaan geven. Maar het zit wel in mijn hoofd. Het lijkt me erg leuk op langer termijn als er een productiegroep is van toneelspelers die aan een specifieke voorstelling gaat werken.”

Wél heeft Van den Hoeke een thema in gedachten waar de kinderen tijdens de lessen mee gaan werken. “Maar daar verklap ik nog niks over, dat ben ik nog aan het onderzoeken,” lacht ze, waarna ze zich bedenkt. “Op dit moment zit ik te denken aan het thema Geheimen. Maar dat kan nog veranderen.” Van den Hoek hoopt de kinderen enthousiast te maken voor theater en toneel. “Ik hoop hun plezier in toneelspelen nog drie keer zo groot te maken.”

De eerste les begint op woensdagmiddag 28 oktober om half 2 ’s middags, in de bovenzaal van ’t Holt. Voor vragen en aanmelden kun je een mailtje sturen naar: jtzuidhorn@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here