“Serious Request is dé gelegenheid om Zuidhorn dichterbij elkaar te brengen”

0
49
Zuidhorn Serious Request

Kom in actie!

ZUIDHORN – Het komt er weer aan: de actie voor Serious Request in Zuidhorn. Ook deze derde editie opnieuw met een 24-uurs wandelestafette als basis, maar er is meer. In de organisatie is de basis verbreed met naast de PKN-kerken nu ook de Rank die aangeschoven is. Een verbreding die zich hopelijk ook doorzet in alle deelnemende acties. Want: “Serious Request is een mooie activiteit waaronder íedereen zich kan schalen. Onze belangrijkste boodschap is dan ook nu dat we zoveel mogelijk mensen willen verzamelen die iets willen gaan doen voor de actie.”

Aan het woord is Bart Brandts Buys, vanaf de eerste editie aangeschoven bij de organisatie van Serious Request Zuidhorn. “De bron van de hele organisatie ligt voornamelijk in de PKN kerken”, vertelt Michel Boot, die namens deze kerken in de organisatie zit. “Het hele idee in actie te komen voor Serious Request en dan wel in Zuidhorn is ontsproten en verder uitgewerkt in de Jongeren Organisatie van de Protestantse kerken, ook wel JOP.” Het bleek een pittige klus waarvoor dus al snel de hulp van Bart werd ingeroepen. Werkzaam als combinatiefunctionaris voor de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ) paste dat wel in zijn straatje. Inmiddels staat deze basis na twee edities goed en vonden alle partijen het tijd voor verbreding in alle opzichten.

“Het is met nadruk niet alleen een kerkelijk project”, vervolgt Michel. “Maar het is wel heel mooi dat we nu alle kerken erbij hebben kunnen betrekken.” Aan tafel zit dan ook nog Martijn Dekker, jeugdwerker bij de Rank. “We laten nu met zijn allen één geluid horen als kerken en nu hopen we dat ook de sport- en buurtverenigingen aanhaken.” Deze samenwerking tussen de kerken mag zeker uniek worden genoemd. Maar ergens is het ook heel logisch vinden de heren. “We hebben natuurlijk een hele andere geloofsbelijdenis”, vertelt Michel, “maar hier heb je een gezamenlijk gevoel over. Bovendien: het gaat om opkomen voor mensen die het minder hebben en als de kerken toch ergens voor staan, is het dat wel.” “Het is ook absoluut niet zo dat we elkaar niet mogen”, vervolgt Martijn, “maar je hebt nou eenmaal allemaal je eigen toko en je eigen ding. Met zijn allen willen we nu graag uitstralen: kom gewoon langs.”

Bart noemt Serious Request dé perfecte gelegenheid om Zuidhorn dichterbij elkaar te brengen. “In Zuidhorn kijkt men toch vaak naar elkaar: ‘Wie doet wat? Oh, is dat dat groepje?’ Nu zetten we breed in. We hopen een soort van olievlek te creëren die breder en breder wordt.” De heren hopen dit keer meer publiek te trekken dan alleen supporters van de estafettelopers. Daarom maakten ze de keuze ditmaal later te starten met de wandeltocht, zodat er twee avondprogramma’s worden gerealiseerd. Inmiddels heeft de populaire coverband Switch al toegezegd anderhalf uur gratis op te treden. Nog maar een topje van de ijsberg wat de heren betreft. Ze hopen dat sportverenigingen, muziekclubjes en ondernemers aanhaken. Demonstraties, optredens of workshops; hoe meer reuring, hoe beter. Bart begint al ideeën te spuien van een nachtbioscoop tot aan cursus haken. Álles is mogelijk en welkom; alleen kunnen de heren het niet alleen. “Weet je wat het is? Wanneer leeft dit: één week en dat is die week. Maar op dit moment moet het gebeuren. Er kan van alles, dus meld je nu aan met een goed idee. Er zijn een heleboel randvoorwaarden al aanwezig. We hebben een tent, er is muziek en er is catering. En hoe leuk is het niet om iets kleins te organiseren voor Serious Request en dan toch op een groot podium te laten zien wat je hebt gedaan en wat het opgeleverd heeft? Ik wil heel graag helpen nieuwe initiatieven op poten te zetten.”

Na 24 uur wandelen, twee avonden feest en een hele dag vol met leuke activiteiten, veel bezoekers en hopelijk een mooie opbrengst voor Serious Request, hebben de heren op zondagochtend ook nog eens een “klapper” in petto. “Zondagochtend wordt er een speciale Serious Request Kerkdienst gehouden”, vertelt Martijn. “Dit om een gezamenlijk geluid als kerken te laten horen. Het is echt een primeur dat alle kerken dan samen in een tent zullen zitten.” De dienst wordt dan ook zeer laagdrempelig en zal ook zeker voor niet gelovigen leuk zijn om bij te wonen. “Op dit moment ben ik druk bezig draagvlak te creëren en heb ik een predikant gevonden die de dienst gaat leiden. Zeer waarschijnlijk zal popmuziek ook een grote rol spelen in de dienst. Vaak hebben de teksten een hele mooie lading. Denk maar eens aan ‘Hey Brother’ van Avichy. Dat gaat uiteindelijk over het omzien naar een ander. Ik heb al eens een U2-dienst georganiseerd”, vervolgt Martijn. “De tekst van U2 is voor mij nog mooier dan psalmen. Uiteindelijk hebben we videobeelden getoond van zanger Bono die liet zien dat God overal is. Hij is in de sloppenwijken, in de oorlogsgebieden en als wij met die mensen daar zijn, zijn we ook met God. Wat hij laat zien is: kom in actie, kom in beweging. En dat geldt niet alleen voor de kerk, maar voor iedereen.”

Serious Request is een jaarlijkse actie van radiozender 3FM. Samen met het Rode Kruis zet de zender zich elk jaar in voor een stille ramp. DJ’s van het station sluiten zich bijna een week op in het glazen huis om zoveel mogelijk geld op te halen. In het hele land worden er acties gehouden voor Serious Request, zo ook dus in Zuidhorn. Vorig jaar was de opbrengst ruim 12.500 euro! Hoeveel Zuidhorn dit jaar voor de toekomst van kinderen en jongeren in oorlogsgebieden naar Heerlen gaat brengen is aan iedereen. Doe mee en meld je aan via bart@swgz.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here