Torenspits Zuidhorn verhuist naar Slochteren

0
53

ZUIDHORN- De kerktoren van de in 1986 afgebroken gereformeerde kerk aan De Gast in Zuidhorn gaat verhuizen. De toren verdwijnt uit de tuin van de eigenaar in Briltil en komt in het park van de Freaylemaborg in Slochteren te staan. Oud-Briltil inwoner en kunstenaar Lambert Kamps gaat het torentje gebruiken voor een ‘nutteloos kunstwerk.’ “Het kunstwerk is een folly, een vreemd bouwwerk zonder nut. Om het nog vreemder te maken, komt de toren ervoor te staan.”

Hij kent de toren al uit zijn jeugd, vertelt Kamps. “Het is echt een bekend ding in Briltil. Het heeft ook iets raars omdat de toren in een tuin staat. Het valt op.” In het voorjaar kreeg Kamps de opdracht om een folly te maken in Slochteren. Toen hij hoorde dat de eigenaar van de toren ervan af wilde, wist hij dan ook meteen waarvoor hij het kon gebruiken. “Door de 150-jarige toren voor de folly neer te zetten, die bestaat uit een zeecontainer, wekt het gebouw de suggestie van een theehuis. De combinatie is heel erg mooi.”

De toren gaat samen met de zeecontainer van Kamps deel uitmaken van een route door de tuin bij de Freaylemaborg in Slochteren. Die route gaat langs tien bouwwerken waarin ruimte is voor kunstenaars om hun werk te exposeren.

Kamps las over de toren in het blad Noorderbreedte. Daarin stond een artikel over dit restant van de gesloopte, gereformeerde kerk in Zuidhorn. “De eigenaar wilde van de toren af omdat hij zijn tuin wilde veranderen en de toren daar niet meer bij vond passen.” Volgens Kamps kennen de Noord- en Zuidhorners de torenspits van het wachten bij de brug tussen de twee dorpen, waar de toren vlakbij staat. Ook gebruikte schildersbedrijf Afman de toren als uithangbord van zijn bedrijf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here