Dappere detectives gezocht voor Dossier: ‘de huwelijksnacht’

0
12
Zuidhorn Avalon spooktocht

Zuidhorn Avalon Spooktocht 2ZUIDHORN/KOMMERZIJL- Intriges, romantiek en bedrog. Deze woorden vormen de kern voor een spannende avond in een ‘doodeng park.’ Dat park is het NAM park in Kommerzijl. Voor de vierde keer organiseert Stichting Welzijn Gemeente Zuidhorn (SWGZ) daar een spannend avondspel. Organisator Bart Brandts Buys vertelt er enthousiast over. “We hebben dit jaar echt een verhaal bedacht. Deelnemers kruipen in de rol van detective en moeten erachter zien te komen wat er gebeurd is met een vermist echtpaar.”

Eerder die dag gaf het vermiste echtpaar elkaar het Ja-woord tijdens hun bruiloft. Op de huwelijksnacht verdwijnen zij op mysterieuze wijze terwijl hun laatste gasten nog over het huwelijksfeest napraten in de kroeg. “In diezelfde kroeg komen de deelnemers binnen en daar worden ze meegenomen in het politieonderzoek naar de vermissing van het pasgetrouwde stel. Na die bijeenkomst gaan de deelnemers op onderzoek uit in het NAM park,” zegt Bart Brandts Buys.

Hij zit vrijdagochtend samen met nog zes vrijwilligers om tafel in het jongerencentrum Avalon in Zuidhorn, om de plannen voor het spel verder uit te denken. “Het verhaal staat nog in de steigers. Het is de eerste keer dat we echt een verhaal hebben en werken met scènes. We moeten ook nog een naam bedenken. Op dit moment zijn er drie opties: ‘The Bloody Wedding,’ ‘Dossier de huwelijksnacht,’ en ‘The Weddingnight,’ ” somt hij op.

Ook voor deze vierde editie van het avondspel vormt het NAM park in Kommerzijl de ideale locatie. “Dat is als het donker is een doodeng park,” vertelt Taco, een van de vrijwilligers aan tafel. “En al helemaal als je niet weet wat je daar te wachten staat en er van alles kan gebeuren,” vult Bart aan.

Dirk Jan die ook aan tafel zit, knikt. Hij vertelt dat de deelnemers er vrij snel achter zullen zijn dat het om een moord gaat. Het verzinnen van een moord was volgens hem niet zo moeilijk. “Daar waren we al vrij snel over uit. Het moeilijke aan het bedenken van het verhaal is dat er een heleboel personages verdacht moeten kunnen zijn. Er moeten meerdere verdachte personages door het park lopen, waarvan sommigen er bijvoorbeeld baat bij hebben dat de moord gepleegd is. Door aanwijzingen die deelnemers onderweg krijgen en door vragen te stellen aan de rondlopende personages, worden enkele verdachten weer vrijgepleit totdat er uiteindelijk één over blijft.”

Voor het spelen van deze personages wordt de samenwerking gezocht met toneelverenigingen. Samen met hen en vrijwilligers uit Oldehove, Kommerzijl, Grijpskerk en Aduard probeert SWGZ er net zo’n woest succes van te maken als de vorige spelavond, zegt Bart. Hij vindt het belangrijk dat er vrijwilligers en deelnemers meedoen uit verschillende dorpen in de gemeente Zuidhorn. “We willen de leefbaarheid in de gemeente Zuidhorn vergroten. Deze activiteit is bedoeld om de dorpen wat dichter tot elkaar te brengen.”

Na een zoektocht van een tot anderhalf uur door het park, eindigen de deelnemers weer in de kroeg waar ze zijn gestart, in café De Driesprong. Bart hoopt dat er hier nog heel wat nagepraat zal worden over de avond. “Dat de deelnemers met elkaar in de kroeg zitten en tegen elkaar zeggen, ‘ik dacht echt dat hij het gedaan had.’ Daarin zit voor mij de kick van het organiseren.” Tegen het einde van de bijeenkomst in Avalon heeft Bart met de vrijwilligers de knoop door gehakt voor een naam. “Het gebeuren vindt plaats onder de titel Dossier: ‘de huwelijksnacht.’”

Dossier: ‘de huwelijksnacht’ vindt plaats op 20 november en start om 19.00 uur in café De Driesprong in Kommerzijl. Iedereen vanaf 12 jaar en ouder kan meedoen. Deelnemers tot en met 14 jaar mogen meedoen onder begeleiding van een ouder. Opgeven kan in groepjes van 4 tot 6 personen. De kosten zijn twee euro per persoon. Wacht niet te lang met aanmelden want er is een limiet aan het aantal deelnemers. Opgeven kan via www.sportinzuidhorn.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here