Datum: vrijdag 16 oktober 2015

0
70
Surhuisterveen OG Voedselbank

Plaats: Zoom 22-e in Surhuisterveen
Tijd: 15:30

Surhuisterveen OG Voedselbank-2Surhuisterveen OG Voedselbank-3Surhuisterveen OG Voedselbank-4Surhuisterveen OG Voedselbank-5Surhuisterveen OG Voedselbank-6SURHUISTERVEEN- De Voedselbank Achtkarspelen heeft een nieuw pand in Surhuisterveen. En bij een nieuw pand hoort natuurlijk een officiële opening, waar altijd genoeg interessante mensen aanwezig zijn die met liefde hun enthousiasme willen tonen. Genoeg reden voor de Ongenode Gast om een kijkje te nemen.

Al rennend tussen de miezerige regen door haasten de gasten zich naar binnen de loods in. Als dit het nieuwe pand is, is er nog aardig wat werk aan de winkel. Maar nee, dat blijkt niet zo te zijn. Het evenement werd noodgedwongen naar binnen verplaatst door de regen. Het daadwerkelijke nieuwe pand wordt later pas getoond. Na de speeches. Bij een officiële opening horen natuurlijk speeches, gegeven door de wethouders en voorzitters. Na een kwartier van geklets, geblaas in handen om ze warm te krijgen en wat formele gesprekjes, is het tijd voor de eerste speech. Voorzitter Sytze van der Velde bijt het spits af. De aanwezige fotografen beginnen driftig te flitsen. De aanwezigen gaan in een kring staan alsof er in het midden een danswedstrijd wordt gehouden, en Sytze staat aan het hoofd van de kring. Er volgt een verhaal over de Voedsel- en Warenwet en de geschiedenis van de voedselbank, terwijl Sytze driftig op en neer kijkt van zijn iPad. Hij heeft z’n speech schijnbaar niet uit z’n hoofd geleerd. Daarna is het de beurt aan Gerda Postma, wethouder van de gemeente Achtkarspelen. Deze speech wordt volledig in het Fries gehouden. Enigszins lastig te volgen voor de Ongenode Gast, maar de hoofdpunten zijn gelukkig duidelijk: “We willen de drempel van het ‘naar de voedselbank gaan’ lager maken. We komen nog te vaak tegen dat mensen zich schamen om zich aan te melden”, aldus Postma. “Als mensen in een armoedig gezin geboren worden, moet dat niet betekenen dat ze geen kansen krijgen. We stellen de positieve dingen voorop!” Een mooi streven. Na de Fryske spytske mag het nieuwe pand bewonderd worden. De bezoekers schuifelen door de deur naar buiten, waar een andere deur wordt geopend naar het nieuwe pand. Een aantal ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ vullen de ruimte. Er staan drie grote vrieskisten, een voorraadkast waar je u tegen zegt en een gezellig ingerichte kantine. Verder staan er tegen de muur een aantal voorbeeldvoedselkratten. Sytze overhandigt Gerda een voedselbankbon, een symbolisch teken voor de officiële opening. Er volgt een toneelstukje waarin Gerda het eerste voedselpakket overhandigd krijgt. De bezoekers staan gefascineerd te kijken. Als Gerda het pakket aangereikt krijgt, begint de menigte enthousiast te klappen. Nu is het tijd voor een hapje en drankje en om op onderzoek uit te gaan in het nieuwe pand. Er zijn een heleboel vrijwilligers aanwezig, die te herkennen zijn aan een blauw strikje. Zo ook Gerrit Idsardi, screener voor de Voedselbank, die toevallig de voorraadkast in kwam lopen terwijl de Ongenode Gast aandachtig de voorraad eten bekeek. Gerrit komt bij mensen thuis om te kijken of ze in aanmerking komen voor voedselpakketten. “Ik vind het nieuwe pand een hele verbetering ten opzichte van het oude pand”, vertelt hij enthousiast. Vrijwilliger en hoofd coördinatie Freerkje van der Veen valt hem fanatiek bij: “Ik zou absoluut niet terug willen naar het oude pand, de indeling van dit pand is echt ideaal! Het is ruimer en overzichtelijker, dat werkt veel fijner.” Ondanks het gure weer en de regen was het een gezellige bijeenkomst, waarbij de wijn rijkelijk vloeide en tevreden vrijwilligers staan te popelen om te beginnen in het nieuwe pand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here