De Marne nog steeds voor G7

0
47

Gemeenteraden in Noord-Groningen komen er alweer niet uit

LEENS – Een meerderheid van de raad van De Marne ziet haar gemeente nog steeds het liefst opgaan in één supergemeente in Noord-Groningen. Dat bleek donderdag toen alle raden spraken over de toekomst. Alleen de PvdA blijft tegen. De partij vindt een herindeling met Bedum, Winsum en Eemsmond ambitieus genoeg. Om uit de impasse te komen wil de partij een meerdaagse werkconferentie.

Het idee van de vergadering van donderdag was om alle gemeenteraden op één lijn te krijgen. Een ambitie die jammerlijke mislukte. Opnieuw kozen vier gemeenteraden voor een samenvoeging in G7-verband, terwijl drie andere raden voor een kleinere herindeling gingen. GroenLinks wilde van dat laatste niks weten. Anne Marie Smits: “We gaan de G7 herbevestigen en willen dat de provincie de regie gaat voeren. Er zijn veel samenwerkingsverbanden in BMWE-verband, maar we hebben ze ook groter.” Raadslid Folkert van der Zee (VVD) sloot zich daarbij aan. Wel hekelde hij de opstelling van de provincie. “De Provincie Groningen heeft dit in gang gezet. Het vorige college van Gedeputeerde Staten zat er bovenop, maar het nieuwe college vindt het een taak van de gemeenten. Ze zijn bang om een besluit te nemen en laten het aan ons over.”

Anders over de plannen denkt de PvdA. De sociaaldemocraten vinden de supergemeente veel te groot worden. Ook is de partij fel tegen inmenging van de provincie, omdat hiermee de democratische rechten van de gemeenteraad zouden verdwijnen. “We zouden wel graag zien dat de provincie ons faciliteert,” stelde Marten Buikema. Ook pleitte het raadslid voor een werkconferentie. “Dat wordt een soort meerdaagse plenaire bijeenkomst van alle raden. We spreken samen, volgen workshops en zorgen ervoor dat de neuzen dezelfde kant op komen. Lokale partijen kunnen zich organiseren in één of meerdere fracties. De verenigde vergadering neemt vervolgens geen besluiten, maar geeft wel een zwaarwegend advies aan de provincie.”

Burgemeester Koos Wiersma (CDA) zei het meedenken van de PvdA te waarderen, maar vroeg zich wel af waarom de partij nu pas met de plannen komt. Ook was hij het grotendeels met de sociaaldemocraten eens als het ging om het zelf in de hand houden van de besluitvorming. “Het uitgangspunt is dat we zelf de regie houden, maar we geven het uit handen als we er niet meer uitkomen.” Andere partijen zagen niks in de conferentie, omdat zij nu ook al hun eigen fracties niet op één lijn te kunnen krijgen. Uiteindelijk stemde de meerderheid voor de G7-variant en tegen de werkconferentie van de PvdA. Omdat niet alle gemeenten voor de G7-variant stemden, is het onduidelijk wat er nu gaat gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here