Leerlingen van de Woldborg zamelen geld in voor Dance4life

0
85
Grootegast RSG de Borgen Dance4Life

Kinderen doen geen oog dicht tijdens 24-uursactie

Grootegast RSG de Borgen Dance4Life-2 - kopieGrootegast RSG de Borgen Dance4Life-3Grootegast RSG de Borgen Dance4Life-4GROOTEGAST- Een nachtje doorhalen op school en geld ophalen voor het goede doel. Dat is wat ongeveer honderdvijftig eerste-en tweedejaars leerlingen van de Woldborg in Grootegast donderdag deden. Met een 24-uursactie zamelen zij geld in voor Dance4life. Volgens organisator en docent Mirjam Alink leeft de actie heel erg bij de kinderen. “Ze blijven vannacht bijna allemaal op school.”

Van donderdagmorgen acht uur tot vrijdagochtend acht uur verbleven de leerlingen in de Woldborg. Overdag hadden zij nog gewoon les, vertelt Alink. “De hele dag heerste er echt al een stemming onder de kinderen dat deze dag anders is dan normaal. Ze zijn heel enthousiast.”

Tussen half acht en half tien ’s avonds zijn er ook veel ouders en andere mensen in de school te vinden. Om de actie in te luiden gaat er om half acht een bingo van start. “Het is de bedoeling dat de kinderen in deze tijd geld proberen te verdienen door bijvoorbeeld cupcakes te verkopen, nagels te lakken en vogelhuisjes te bouwen. Vanaf tien uur is het echt feest, dan gaat het niet meer zozeer om geld verdienen maar om samen de nacht doorkomen.”

Met een vogelhuisje onder de arm komt Mirjam Wijma samen met Onno Wijma donderdagavond uit een van de lokalen. Lachend toont Onno Wijma een blauwe duim. “Ik heb mijn zoon Mart meegeholpen met het timmeren van het vogelhuisje,” verklaart hij. Volgens hem heeft Mart het al een paar weken over deze actie. Samen met kameraad Mark staat Mart bij zijn ouders. “Vanmiddag heb ik gegamed en ’s nachts ga ik misschien nog uni hockeyen in de kantine.” Van slapen komt niets terecht. “Nee het is de bedoeling dat ze wakker blijven,” vertelt zijn moeder. Onno Wijma knikt. “Als ik zo rondkijk zie ik hoofdzakelijk computerschermen en kinderen die aan het gamen zijn.”

De ouders zijn volgens Alink erg betrokken bij de actie. “Dat is ook te merken aan de opkomst vanavond, er lopen veel ouders rond.” De docente en organisator zegt dat de kinderen al sinds september bezig zijn met geld ophalen voor Dance4life, een goed doel dat zich inzet voor een wereld zonder aids. “Als de kinderen vijftig euro per persoon ophalen, mogen ze naar het Dance4life event in Rotterdam. Dat is voor hen natuurlijk iets heel groots en spannend. Dat vinden ze geweldig. Vooral toen ze de artiesten zagen die daar komen optreden zoals dj Hardwell,” vertelt Alink.

Sommige kinderen zitten volgens haar al op 100 euro. “Dat hebben ze opgehaald door bijvoorbeeld auto’s te wassen of cupcakes te verkopen. Ons streven is om met alle 150 leerlingen naar het Dance4life even te gaan. Het geld van kinderen die al boven de 50 euro zitten verdelen we daarom onder de kinderen die nog niet op 50 euro zitten.”

Het leuke is dat ieder kind op zijn eigen manier bijdraagt aan de actie, zegt Trea van der Ploeg. Ze staat in het lokaal waar bloemstukjes worden gemaakt en waar meisjes de nagels van haar vriendin Marianna Pera lakken. Van der Ploeg vertelt dat haar dochter lege flessen heeft ingezameld om geld op te halen. “Ze is er erg fanatiek mee bezig geweest. Ze heeft ook naar deze avond en nacht uitgekeken.” Pera vertelt dat zij en haar dochter thuis druk bezig zijn met het bakken van appeltaarten. “We hebben veel appels in de tuin en verkopen daarom appeltaarten voor Dance4life. We hebben de bakker gevraagd om het deeg te sponsoren en de Poiesz sponsort de andere ingrediënten.”

Rond half tien zijn drie meisjes die lekkernijen verkochten bij de ingang van de Woldborg het geld aan het tellen. Een van hen roept enthousiast dat ze al boven de 100 euro zitten. Wat het totale eindbedrag is, is nog niet bekend. De actie loopt nog tot en met 23 november, vertelt Alink. “Dan weten we wat het eindbedrag is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here