Openstelling winkels op zondag wordt gebed zonder einde

0
43

ZUIDHORN – De gemeenteraad van Zuidhorn is er nog niet uit: waar de coalitie openstelling op zondag wil verbieden, stak de oppositie daar maandag op het laatste moment een stokje voor. De liberalen van D66 vroegen op het laatste moment uitstel van stemming aan. Volgens partijleider Jan Gutman zijn de plannen onvoldoende onderbouwd.

In de discussie staan de kampen lijnrecht tegenover elkaar. Waar de christelijke partijen en GroenLinks de deuren gesloten willen houden, willen VVD, D66 en PvdA dit aan de ondernemers zelf overlaten. Een oproep daartoe van John Bergman namens de Zakenkring werd daar deze laatste groep van harte ondersteund. Hij vroeg de raadsleden waarom een dienstverlener wel, maar een winkelier niet zijn geld mag verdienen op zondag. “Iedereen kan zijn loon verdienen, zolang je maar geen winkelier bent.” Ook vertelde hij dat als hij dit wist, hij zijn zaak liever in Leek had gevestigd.

Volgens raadslid Jan Gutman is het beleid van de gemeente onnavolgbaar. “In de plannen staat dat de videotheek wel open mag, zolang er op zondag maar geen Snickers en Ben & Jerry’s verkocht worden. Hoe gaat de gemeente dat controleren? Trouwens: we hebben toch helemaal geen videotheek meer?” Raadslid René Westerhoff-Dijkinga (VVD) was vooral teleurgesteld. “Het is jammer dat na een maand van bezinning de coalitie nog steeds zo denkt. We zullen nog tot de volgende verkiezingen moeten wachten tot we het weer kunnen veranderen. De kans bestaat hierdoor wel dat wij een eiland gaan vormen en Zuidhorn in het Westerkwartier de boot mist.”

GroenLinks, CDA en ChristenUnie bleven bij hun standpunten, die ze een aantal weken geleden ook al uitdroegen. Gesteund voelen zij zich door een enquête waarin een meerderheid van de inwoners zich tegen zondagsopenstelling uitsprak. In november wordt er weer gesproken over de plannen. De verwachting is dat zondagsopenstelling dan definitief van tafel wordt gestemd door de coalitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here