Raden Westerkwartier schoorvoetend akkoord met uitstel herindeling

0
45

WESTERKWARTIER – De gemeenteraden in het Westerkwartier gaan onder protest akkoord met een vertraging van de herindeling. Afgelopen week werd gesproken over een brief van de burgemeesters, die stellen dat de datum van 1 januari 2018 niet meer haalbaar is. Mede door het referendum in Middag Humsterland moet alles nu een jaar opschuiven.

Opvallend waren de woorden die de raadsleden afgelopen week gebruikten. Waar een aantal raadsleden zeiden niet verbaasd te zijn over het uitstel, was de overgrote meerderheid dat toch. Raadslid Myra Eeken (PvdA, Grootegast) ontplofte naar eigen zeggen nadat ze de brief las. “Ik was onaangenaam verrast en vond het echt beschamend,” stelde ze. “Het verbaasde mij echt dat er nog niks gebeurd is. Wij waren in de veronderstelling dat de stuurgroep aan het werk was. Ik reken mijzelf ook aan dat ik dat niet gezien heb.” In de gemeenteraad van Zuidhorn was de schrik minder hevig. “Het hing al een tijdje in de lucht, dus ik snap niet helemaal waarom mensen er verbaasd over zijn,” stelde Harrie Rutgers (D66). Hij doelde daarmee op het referendum in Middag Humsterland, dat voor de zomer gehouden had moeten worden en de voortdurende onduidelijkheid over de financiën van de verschillende gemeenten.

Wel eist een meerderheid van de raadsleden nu actie. “Het aanstellen van een extra programmamanager is wat ons betreft niet aan de orde, maar wij verwachten in de raadsvergadering van november wel een strakke planning van de stuurgroep,” stelde Hielke Westra (CDA, Grootegast).

Volgens burgemeester Kor Dijkstra (CDA) komt deze planning er. “Persoonlijk ging ik er altijd van uit dat het zou lukken, maar er is nog één grote hobbel: het referendum in Middag Humsterland.” Verbaasd was Dijkstra over de woorden van Berend Hoekstra (VVD). De burgemeester van Leek sprak zich eerder geïrriteerd uit over het uitstel. “Maar de burgemeester van Leek was juist degene die vond dat de agenda voor 1 januari 2018 te ambitieus was,” klapte Dijkstra uit de school over een intern overleg.

Volgens Dijkstra moeten de raadsleden in alle gemeenten nu zo snel mogelijk aan de bak en moeten ook alle neuzen dezelfde kant op. “Het presidium van Leek wil een onderzoek, maar dan ben je zo weer twee ton en een jaar verder. Hetzelfde geldt met het plan van een programmamanager, dat uit Marum komt. Dan is er nog de discussie over een ambtelijke fusie, vooruitlopend op de herindeling. Als we daar ook nog een poosje over vechten is het zo 2021 en daar schaam ik me voor.” Dijkstra deed ook een oproep aan de raadsleden. “De neuzen moeten nu dezelfde kant op. Alle partijen moeten niet met mitsen en maren komen als ze echt 1 januari 2019 willen halen. Het wordt tijd dat de partijen tot compromissen komen.”

Overigens waren niet alle partijen rouwig over het uitstel. Zowel GroenLinks in Zuidhorn als VZ2000 in Grootegast zijn openlijk tegen de herindeling. “Wij waren natuurlijk zeer verheugd met het uitstel. Vooral de zorgvuldige manier waarop de stuurgroep aan het werk gaat spreekt ons aan,” sneerde Ytsen van der Velde (VZ2000). Het raadslid kreeg de lachers op zijn hand, voordat hij serieus vervolgde. “Ik snap ook niet waarom er nu zoveel druk op de herindeling staat. Wil men sneller op wachtgeld, willen de ambtenaren een hoger salaris? Ik ga ervan uit dat het gewoon januari 2020 wordt, als we het zorgvuldig doen.” GroenLinks Zuidhorn zei zich vooral druk te maken over het referendum in Middag Humsterland. Klaas-Wybo van der Hoek: “Als het 1 januari 2019 moet zijn en het referendum is nog niet geweest: wat dan?” Op de vraag kwam geen duidelijk antwoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here