Zuidhorn rekent af met ‘Broekster Boys-syndroom’: 1-0 overwinning

0
67
zuidhorn voetbal fean 2

Afstandsschot nekt strijdend ’t Fean ‘58

zuidhorn voetbal fean 1ZUIDHORN – Zuidhorn speelde net als vorige week tegen Broekster Boys een goede wedstrijd, maar dit leverde geen resultaat op. Het werd een 1-0 nederlaag. Zaterdag werden de rollen omgedraaid. De equipe van Kees Bouma voetbalde tegen ’t Fean ’58 weer goed en dit keer werd de volle buit wel binnengehaald. Het werd wel een magere 1-0 op ’t Fean ‘58. Matchwinner was Jos Schultinga.

De rond tweehonderd bezoekers op het kille Joh. Smitpark keken uit naar Zuidhorn-’t Fean ’58 (door de omroeper ‘vijf acht’ genoemd), de streekderby die voor het laatst gespeeld werd in het seizoen 1995-1996. Toen heette de grote winnaar ’t Fean ’58, dat beide duels won. Zuidhorn had zaterdag de beste papieren. De groen-witten doen het als promovendus weer uitstekend, terwijl de Feansters- met negentien seizoenen achtereen in de tweede klasse recordhouder – net als de voorgaande seizoenen moeten strijden voor lijfsbehoud. Het was een aantrekkelijke eerste helft, met Zuidhorn als verreweg de betere ploeg. De eerste kopkans van Bart Brandts Buys werd fabuleus gered door Theo van der Meer. Zuidhorn begon scherp en met name Laurens Bloem strooide ouderwets met geweldige crosspasses, die allen gevaar opleverden. Met veel beweging, snelheid en dreiging voorin, had de Feanster defensie er de handen vol aan en kwam zelf amper aan de bal. De Friezen werden met de rug tegen de muur gedrukt. Een fraaie boogbal van Ruben Kooistra oogstte waardering van het publiek. Een zeldzame tegenaanval leverde een schietkans op voor Erwin Tabak, maar de wild getrapte bal raakte uit koers. En Jens Hamstra dook in op een voorzet van Raoul Dijkstra, maar de verdediging van de thuisclub voorkwam een scoringskans. Dat was het dan ook voor de gasten. Dan een prachtig afstandsschot van Jos Schultinga, die op wonderbaarlijke manier gekeerd werd. Vervolgens sidderde de Feanster defensie bij een vrije trap van Laurens Bloem, laag gehouden, waar Van der Meer de nodige moeite mee had. Zuidhorn had de controle, maar dit is een vies woord, want je hebt er niks aan. Aan het eind van de boeiende eerste helft, in hoog tempo gespeeld, kregen beide ploegen een mogelijkheid. Na een combinatie door het centrum kwam Jaap Jacobs net een teen tekort, aan de andere kant was Tabak kansrijk, maar werd van de bal gezet.

De grote vraag voorafgaande de tweede helft: houdt Zuidhorn, dat veel energie verspeelde en mogelijk gefrustreerd raakt, het vol of houdt ’t Fean’58 stand? Trainer Yko de Boer nam in ieder geval maatregelen en versterkte het middenveld. Hoewel hetzelfde beeld, Zuidhorn in de aanval, leek een eerste uitbraak van de Achtkarspelen-ploeg een doelrijpe kans te worden. ’t Fean ’58 reageerde woedend doordat invaller Roel van der Velde werd afgevlagd voor buitenspel. Aan de andere kant leek Jan Peter Steenbergen de verdiende 1-0 te scoren. Na een pass van Kevin van der Kooi schoot de wat logge maar sterke Steenbergen naast. Het doelpunt bleef weer lang uit. Zuidhorn was minder dominant dan voor rust. De ballen van Bloem kwamen minder aan en de bezoekers deden meer mee dan voor rust. Langzamerhand kwam het geloof in een stunt. Maar dit geloof werd even later hard de grond ingeboord door Jos Schultinga, wederom voorbereid door Van der Kooi, die uit de draai verwoestend uithaalde. De bal sloeg in als een granaat 1-0. Op de Zuidhorner bank slaakte de technische staf een zucht van verlichting. Met nog een kwartier te gaan kwam het verwachte offensief van de Feansters die niets meer hadden te verliezen. Het leverde meteen een grote kans op voor Roel van der Velde, na een pass die achter de verdediging viel, maar zijn inzet werd gekeerd. De blauw-wit-roden drongen wel aan, maar de creativiteit en macht ontbrak om door de hechte Zuidhorner achterhoede te breken. Bij een tegenaanval had Schultinga de gelegenheid om de bevrijdende 2-0 op het bord te zetten. De middenvelder was zo sociaal om de bal af te geven, in plaats zelf te schieten. ’t Fean knokte tot de laatste minuut. Het leverde nog een kopkans op voor Jens Hamstra, die de bal niet goed wist te raken. Bij het andere doel was Jacobs dichtbij 2-0, maar was Van der Meer weer paraat. Het bleef bij de magere 1-0, maar het is een overwinning en een belangrijke. Zuidhorn is een plaatsje gestegen en staat nu precies in de middenmoot. Voor ’t Fean ’58 blijft het tobben. Het zal opnieuw het gevecht moeten aangaan met het degradatiespook. Eén voordeel: ’t Fean ’58 heeft er ervaring mee. Al jaren.

Zuidhorn-’t Fean ’58 1-0; Scorerverloop: 70. Jos Schultinga 1-0; Arbiter: Leo Veldhuizen (Tijnje); Gele kaart: Ronnie Spijkerman (Zuidhorn), Raoul Dijkstra, Fokko van der Veer (’t Fean ’58); Toeschouwers: 200

Opstellingen

Zuidhorn: Marcel Groothof, Daan Kocken, Ronnie Spijkerman, Laurens Bloem, Jasper van der Woude, Ruben Kooistra, Jos Schultinga, Bart Brandts Buys, Jaap Jacobs, Kevin van der Kooi, Jan Peter Steenbergen

’t Fean ’58: Theo van der Meer, Raoul Dijkstra, Jelmer Woudstra, Willem van Kammen, Frank Veenstra, Wietze Vrij, Erwin Vos (80. Jorn Tabak), Bouwe Pals de Jong (45. Corne Visser), Jens Hemastra, Fokko van der Veer, Erwin Tabak (45. Roel van der Velde)

Ster van het Veld: Jos Schultinga (Zuidhorn). De Zuidhorner die voor het zesde seizoen uitkomt in de hoofdmacht, viel op door zijn snelheid op de flank. Maar de middenvelder is ook gezegend met een geweldige traptechniek, die hij etaleerde in de eerste en tweede helft. Eén keer was het goed raak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here