Herdenking oorlog belangrijk tijdens 70 jarig jubileum BNMO in Zuidhorn

0
44
zuidhorn oorlogsslachtoffers zaal balk

ZUIDHORN- Ze vochten in Nieuw Guinea, Indonesië of Korea. Maar ook tijdens oorlogen in andere landen als Bosnië, Duitsland en Joegoeslavië. Zalencentrum Balk in Zuidhorn zat zaterdag vol met oorlogsveteranen. Zij kwamen bijeen om het 70 jarig jubileum van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) te vieren. Burgemeester Swart van de gemeente Zuidhorn sprak de veteranen toe. “Het is belangrijk dat zulke dagen georganiseerd worden en dat er aandacht blijft voor deze mensen die tijdens de oorlog heel wat mee hebben gemaakt.”

Het enige dat helpt is dat je erover kunt praten, zegt Heino Buikema. Hij staat zaterdag als vrijwilliger van de BNMO bij de ingang van de zaal. Zijn vader runde vroeger Slagerij Buikema in Zuidhorn. “Op de plaats waar nu de Opstal gevestigd is.” Zelf heeft hij gevochten in Duitsland in 1961. “Toen werd de Berlijnse Muur gebouwd. Ik zou eerst uitgezonden worden naar Nieuw Guinea, maar ik ging samen met anderen naar Duitsland omdat daar meer militairen nodig waren. Wij zaten aan de oostgrens, dat was geen leuke tijd.”

Buikema vindt het net als burgemeester Swart belangrijk dat deze dag georganiseerd wordt. Dat vindt Anne Zeeman ook, die samen met Jan Kayzer aan tafel zit. Beide veteranen dragen een stropdas en daarnaast een speld. Zeeman vocht bij de luchtmacht. In 1961’62 werd hij uitgezonden naar Nieuw Guinea. “De stropdas kreeg ik van de luchtmacht nadat ik weer thuiskwam,” zegt hij. Kayzer diende vier jaar als onderofficier in Indonesië. “Deze speld staat voor Orde en Vrede.” Zeeman zegt dat hij ieder jaar naar de bijeenkomst gaat. “Om het met elkaar te herdenken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here