Hoofdpijndossier ‘Snippergroen Aduard’ geëvalueerd

0
10
Fred Stol 2014

‘Van wie is wat?, willen we weten. Het is ons niet te doen om geld te verdienen’

ADUARD – Afgelopen donderdag is er door de gemeente geëvalueerd over het –ondertussen- hoofdpijndossier ‘snippergroen in Aduard’. De gemeente Zuidhorn wil de circa 800 stukken snippergroen in het dorp rechtmatig verdelen onder de gebruikers ervan. Veel bewoners hebben de stukken grond al jaren in gebruik. Niet moedwillig, maar omdat het zo is gegroeid, benadrukt wethouder Fred Stol die dit dossier in portefeuille heeft. Van wie is wat?, wil de gemeente weten en huurde om dat in goede banen te leiden Bureau EIFFEL in. Veel Aduarders reageerden ontstemd omdat ze geen idee hebben dat ze grond onrechtmatig gebruikten. Het idee dat ze de grond nu zouden moeten kopen, valt verkeerd.

Stol wil inhoudelijk nog niets kwijt over de evaluatie. Volgende week dinsdag probeert hij de kwestie op de agenda van de raad te krijgen. “Over de ingenomen standpunten ga ik nog niets zeggen. Dat zou niet goed overkomen. Het moet eerst nog behandeld worden in de raad.” Wel ging hij afgelopen week op pad met een aantal deskundigen van de werkgroep grondbeleid binnen de gemeente en bureau EIFFEL om de situatie te bekijken en te praten met betrokkenen. In een brief die nog opgesteld moet worden, koppelt hij de evaluatie terug aan dorpsbelangen en de bewoners. “We willen er rustig de tijd voor nemen hoe we iets op papier zetten. In zo’n gevoelig dossier is ieder woord belangrijk.” Voor de bewoners zijn er, wanneer eenmaal in kaart is wie wat gebruikt, een aantal opties, weet Stol te vertellen: “Mensen kunnen tekenen voor gebruik van de grond, dat kost ze niets maar het blijft eigendom van de gemeente. De tweede optie is om de grond te kopen en de derde is om de grond terug te geven. Dat zijn de mogelijkheden. We willen duidelijkheid over van wie wat is. Het is tijd om de boel op te schonen, zegt Stol. De Actiegroep Snippergroen Aduard is met name verbolgen over de manier waarop de gemeente dat doet. Bureau EIFFEL zou er zijn tussen gezet om geld te verdienen voor de gemeente, dat zou zelfs op de website van het bureau te lezen zijn, stelt de actiegroep. Stol bestrijdt ten stelligste dat het de gemeente te doen is geld. “Mensen googelen maar van alles. En dan vind je overal wel iets. Ja, er zijn gemeenten die het bureau inschakelen om geld voor gemeenten binnen te halen. Het is een bureau dat zich bezighoudt met propositie. In geld of in vierkante meters. Wij huren ze in om dingen recht te maken. Sommige zaken liggen behoorlijk gecompliceerd, dat is niet onze expertise. Als het niets oplevert is het ook oké, wat ons betreft. Als het maar geregeld is. En als er bewoners zijn die kunnen aantonen dat zij door de gemeente 20 jaar lang niet zijn aangesproken over het gebruik van de grond, is het verjaard en mogen ze het houden. Maar dan moeten ze wél aan kunnen tonen dat ze het al die tijd in gebruik hebben gehad.” In de week na de herfstvakantie zal het dossier naar alle waarschijnlijkheid behandeld worden in de raad. Bewoners zullen per brief geïnformeerd worden over de status en het vervolg ervan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here