Mooi voetbal tijdens Zuppa Futsal Zuidhorn

0
61
Zuidhorn Futsal

ZUIDHORN- Een aantal spannende voetbalwedstrijden spelen zich dinsdag in de zaal van sporthal Quicksilver in Zuidhorn af. “Koppie erbij, kom op,” moedigt een van de keepers in het veld, zijn team aan. De wedstrijden maken onderdeel uit van het tweedaagse zaalvoetbaltoernooi “Zuppa Futsal”. Elk jaar wordt dat toernooi in de herfstvakantie georganiseerd door SportinZuidhorn. Mede-organisator Bart Brandts Buys vertelt dat de spelers overal uit de gemeente Zuidhorn vandaan komen. “Zo speelt Aduard tegen Grijpskerk en Zuidhorn tegen Oldehove.”

De vijftienjarige Julian Nauta zit dinsdagmiddag vanaf de tribune naar de wedstrijd te kijken. “Het zijn allemaal vriendenteams uit het Westerkwartier die tegen elkaar spelen,” zegt hij. Een aantal spelers van zijn team uit Grijpskerk zitten achter hem. “Ons team heet de Golden Oldies”. Ze hebben net een verloren wedstrijd achter de rug. “Dat is wel jammer. Maar we moeten zo nog een paar keer voetballen. Tijdens de vorige wedstrijd was ik keeper. Na deze wedstrijd, spelen wij weer.” Hij vertelt dat ze niet expres veel geoefend hebben voor dit zaalvoetbaltoernooi. “We doen mee voor de lol.”

Het speciale aan dit voetbaltoernooi is volgens organisator Bart Brandts Buys dat het niet uitmaakt uit welk dorp de spelers komen. “Spelers uit de gemeente Zuidhorn kunnen hun team zelf samenstellen met vrienden en vriendinnen. Maar ook een neefje of nichtje dat in de herfstvakantie bij hen logeert, mag meedoen.” Naast voetbalteams uit Zuidhorn doen er ook twee teams uit Grootegast en Sebaldeburen mee.

De herfstvakantie is volgens Bart Brandts Buys het ideale moment om een zaalvoetbaltoernooi te organiseren. “Als je dit in januari zou houden dan wordt er rond die tijd bijvoorbeeld al een kersttoernooi georganiseerd. Dit is de eerste keer na de zomer dat ze weer in de zaal kunnen voetballen.” Bij het organiseren van het voetbaltoernooi krijgt hij hulp van leerlingen van het Alfa College en stagiaires van het Lauwers College. “Ik vind het belangrijk dat de spelers inzien dat zij zoiets zelf ook kunnen organiseren. Op het moment dat zij zoiets willen gaan doen, is er veel mogelijk. ”

Vanochtend speelde de jongste groep, vertelt de organisator. “Dat zijn kinderen van 8-10 jaar. Ik verbaas me erover hoe goed zij al kunnen voetballen. Het niveau is best wel hoog. Voor hen is zo’n voetbaltoernooi ook een goede manier om te leren om gaan met winst en verlies.” Vanmiddag voetbalt de jeugd van 13 tot en met 16 jaar. “Je merkt wel een verschil tussen de spelers uit de verschillende leeftijdscategorieën. Bij de spelers tussen de 13 en 16 jaar gaat het niet alleen om winnen. Het gaat er ook om wie een vette actie maakt.”

Zo’n vette actie kan rekenen op flink wat Oeh’s en Aah’s van het publiek, vertelt Bart Brandts Buys. Hij heeft het gevoel dat het er bij het zaalvoetbal echt om gaat wie de mooiste voetbaltrucjes laat zien. “Daar zit iedereen voor op de tribune. Als je op zondagmiddag bij een voetbalwedstrijd staat te kijken, gaat ook iedereen los bij een vette goal.” De sfeer zit er volgens de organisator goed in.

Een van de ouders die langs de kant staat te kijken is Hans Tuk. Hij is vanmiddag in de sporthal om ‘even de sfeer te proeven’. “Mijn zoon moet morgen voetballen,” vertelt hij. Hij denkt dat hij al een uur naar het voetbal staat te kijken. “Ik vind het mooi dat zo’n toernooi in de herfstvakantie gehouden wordt.” Zelf voetbalt Tuk niet maar hij is wel lid van de voetbalvereniging in Zuidhorn. Hij is tevreden met wat hij tot nu toe gezien heeft. “Dit is mooi voetbal met hartstikke gedreven spelers.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here