Schilder Jan Meeuwsen over pointillistische kunstwerken en De Oerknal

0
68
Aduard kleintje cultuur jan meeuwsen

“In mijn schilderij ‘De Oerknal’ zitten meer dan 2 miljoen stipjes”

ADUARD – Zijn huis hangt vol met kleurrijke schilderijen. Op tafel liggen tubes verf in verschillende kleuren en maten. Een schildersezel en verfdoeken sieren de kamer. Kunstenaar Jan Meeuwsen (76) maakt al ruim vijfentwintig jaar diverse schilderijen, waarin het pointillisme altijd de boventoon voert. “Ik vind het prachtig hoe de verschillende kleuren van de puntjes op het oog vermengen tot één kleur. Als je een puntje blauw naast een puntje geel zet, zie je groen.”

Het pointillisme is een schilderstechniek waarbij de schilder gebruik maakt van kleine stipjes verf die ongemengd op het doek worden geplaatst. Die kleine stipjes vormen uiteindelijk een geheel en krijgen vorm, waardoor er een schilderij ontstaat. “Het duurt hartstikke lang voordat ik een schilderij klaar heb”, vertelt Meeuwsen. “Je bouwt een werk stipje voor stipje op, en daar gaat erg veel tijd in zitten.” In de woonkamer van de schilder springt een groot, kleurrijk schilderij meteen in het oog. Op het doek staan meerdere planeten die zweven in een kleurig universum. Rechts in het schilderij knallen twee planeten tegen elkaar. “Met dit schilderij, ‘De Oerknal’, ben ik ongeveer een jaar bezig geweest. Ik heb een klein hoekje van het schilderij afgeplakt en daarin de stipjes geteld. Daarna heb ik dit vermenigvuldigd met de oppervlakte van het schilderij en daar kwam uit dat ik voor dit schilderij meer dan 2 miljoen stipjes heb gebruikt. Als ik moet kiezen tussen al mijn werken, is dit zeker wel het schilderij waar ik het meest trots op ben. Ik heb besloten om de oerknal te gaan schilderen nadat ik naar een lezing over dit onderwerp ben geweest . Ik vond het zo interessant, dat ik na de tijd dacht: dit kan ik schilderen.” Het liefst schildert Meeuwsen gebouwen die reflecteren in het water of beelden uit de natuur. Hij is momenteel bezig met een pointillistisch schilderij van het Kerkje Harkema, waar hij rondleidingen geeft voor toeristen en zelfs heeft helpen opbouwen. “Met dat schilderij ben ik bijna klaar! Ik moet alleen nog een picknicktafel in het gras schilderen. De geschiedenis van dit kerkje is heel interessant en daarnaast is het een prachtig plaatje om te schilderen.” De avontuurlijke schilder neemt overal verf mee naartoe. “Je weet maar nooit wanneer je inspiratie krijgt!” lacht hij. Hij vertoeft ook graag in het buitenland. Zo gaat hij elk jaar een maand naar Frankrijk of Italië om inspiratie op te doen, natuurlijk vergezeld door zijn schildersgereedschap. Ook is Meeuwsen zes jaar lang in Nieuw-Guinea geweest. Invloeden van zijn tijd daar zijn ook nog terug te zien in zijn werken. Bijvoorbeeld in een schilderij dat hij heeft gemaakt voor de basisschool waar zijn dochter toentertijd op zat: “In dit schilderij zitten allemaal maankijkers. Een uil, een slang, een eend en dit beest, die lijkt op een kruising tussen een rat en een varken. Dit beest heb ik voor het eerst gezien toen ik in dienst was in Nieuw-Guinea. Een heel raar beest is het. Verder heb ik in dit schilderij een grote maan geschilderd en roze wolken. De kinderen vonden het geweldig! Toen de school enige tijd geleden gesloten werd heb ik het schilderij terug gekregen.” Een opleiding in de kunst heeft hij niet gevolgd. Het tegenovergestelde juist, Meeuwsen is zijn hele leven kok geweest en heeft verschillende horecagelegenheden in zijn bezit gehad. Toch verbaast het hem zelf niet dat schilderen zijn voornaamste hobby is. “In mijn hele familie zitten kunstenaars en schilders. Ik heb vorig jaar, op mijn 75e verjaardag, van mijn broer een aquarel gekregen die hij in 1945 heeft gemaakt. Dat was zo bijzonder, want het was een portret van mij! Ik wist niet eens dat hij die toen had gemaakt. ”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here