Serious Request Zuidhorn ondersteunt zelfbedachte geldinzamelingsacties

0
54
serious request

“Het is de bedoeling dat mensen nu in actie komen”

michel-boost-zuidhornmichel-boost-zuidhorn-02ZUIDHORN- Zoveel mogelijk geld inzamelen om oorlogskinderen weer een toekomst te geven. Michel Boot weet het doel van de actie van Serious Request Zuidhorn krachtig samen te vatten. Als een van de organisatoren is hij betrokken bij de 24-uurs wandelestafette door het Johan Smit Park. Tijdens deze wandeltocht halen deelnemers geld op voor het goede doel. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, ondersteunt de organisatie zelfbedachte geldinzamelingsacties van mensen die iets willen doen. Volgens Boot stromen de eerste acties al binnen. “Het is de bedoeling dat mensen nu in actie komen.”

Om een voorbeeld te geven van zo’n actie, vertelt Michel over een mevrouw die samen met haar kinderen pannenkoeken wil gaan bakken. “Dat is hartstikke tof.” Naast pannenkoeken worden er ook koeken en Keniabrood verkocht om geld op te halen. “Ook zijn er dames die net als vorig jaar weer Serious Sjaals breien en gaan verkopen.” Dat gebeurt onder het mom van Kom in actie, verzin een actie. “Mensen kunnen nu een actie verzinnen en opzetten om geld op te halen. Het is de bedoeling dat zij zich bij ons aanmelden. Dan kunnen we dat doorzetten op onze Facebookpagina en er meer bekendheid aangeven.”

Zelf organiseert Serious Request Zuidhorn op vrijdagavond 18 december een 24-uurs wandelestafette door het Johan Smit Park. De teams van de deelnemers bestaan uit maximaal 15 personen. Het gaat om een vaste route van 550 á 600 meter, weet Boot. “Afhankelijk van de snelheid lopen deelnemers zo’n zeven tot negen rondjes per uur. Als iedere deelnemer twee uur loopt, dan is 24 uur goed te doen. Ze kunnen het stokje dan overdragen aan een teamgenoot.” Dat overdragen gebeurt letterlijk want ieder team krijgt bij de start een fluorescerende stok, zegt de organisator.

Michel vertelt dat de route met fakkels en lantaarns wordt verlicht. “Daardoor creëren we een gezellige, winterse en kerstachtige sfeer.” Om acht uur ’s avonds gaat de wandeltocht op vrijdag van start. Tot en met zaterdagavond acht uur wordt er gelopen. Michel geeft aan dat het de bedoeling is dat er daadwerkelijk 24 uur gewandeld wordt door de deelnemende teams. “Bij het aanmelden is het daarom belangrijk dat je team uit genoeg deelnemers bestaat.”

Dat wordt wel even flink doorbijten, lacht Michel, die zelf ook mee gaat lopen. Volgens hem wordt de wandelestafette breed gedragen. “Sportverenigingen, politieke partijen en kerkraden lopen mee. Zo deden vorig jaar de CDA politici en leden van de volleybalvereniging mee aan de wandeltocht. Tijdens het wandelen heerst er een gevoel van saamhorigheid. De tocht is een gelegenheid om eens te praten met mensen die je eigenlijk niet goed kent. Dat is het doel van de hele opzet. Mensen met elkaar verbinden en samen iets goeds doen voor een ander. Dát gevoel is echt fantastisch.”

Hij benadrukt dat het belangrijk is om genoeg deelnemers te hebben die ook ’s nachts kunnen lopen. Zo herinnert hij zich een vereniging die meedeed, waarvan er maar weinig deelnemers ’s nachts konden lopen omdat er veel kinderen in het team zaten. “De volwassenen liepen daardoor drie of vier uur ’s nachts. Dat was best heftig. Hoe groter het team, hoe makkelijker het is.”

Michel is er niet bang voor dat mensen snel zat worden van het kleine wandelrondje door het park. “Juist doordat je met elkaar in gesprek bent, denk je daar niet aan. Je doet het ook ergens voor, namelijk het helpen van kinderen in oorlogs- en conflictgebieden.” Doordat die oorlogskinderen in extreme omstandigheden leven, hebben ze weinig kans op ontwikkeling en scholing, verklaart Michel.“Omdat zij de toekomst zijn, de volgende generatie, is het thema The Next Generation.” Volgens de organisator gebeurt er tegenwoordig zo veel ellende op televisie dat er bij veel mensen sprake is van gewenning aan al het geweld. “Daarom is zo’n actie als deze juist erg belangrijk. Je ziet ook dat de landelijke actie vaak gesteund wordt door bekende Nederlanders. Zij kunnen aan de actie echt een boost geven.”

Tijdens de 24-uursactie in Zuidhorn treden er ook bekende lokale artiesten op in de tent waar de deelnemers voorbijkomen. “We moeten hen nog benaderen, het gaat om grote publiekstrekkers, maar denk bijvoorbeeld aan Peter de Haan, Switch en KUG. Zo kunnen de deelnemers tijdens het wandelen naar muziek luisteren,” lacht Michel. Hij verwacht dat er 100 mensen mee gaan doen aan de wandelmarathon. “Die deelnemers kunnen zich ook laten sponsoren,” vertelt hij. “Dan maken ze er een sponsorloop van.”

Voordat het zover is, is er nog tijd om met een zelfbedacht initiatief mee te helpen met het verhogen van het eindbedrag. Michel hoopt dat de opbrengst dit jaar nog hoger zal zijn dan de 12.500 euro dat vorig jaar opgehaald is. Hij leest ter inspiratie al wat initiatieven af op zijn tablet, van de landelijke site van Serious Request. “Nieuwshelden uit Heerlen halen groot bedrag op met barre fietstocht,” leest hij op. Volgens hem is het belangrijk dat in november de acties echt aan de gang zijn. “Daar ligt de focus nu op. In de laatste weken proberen we zoveel mogelijk mensen naar het evenement van Serious Request Zuidhorn te krijgen. Dat begint met de wandelestafette en eindigt op zondag met een kerkdienst.” Volgens de organisator is de wandelestafette iets heel bijzonders. “Dat moet je niet missen!”

Heb jij een leuke actie bedacht om geld in te zamelen voor Serious Request? Meld je dan nu aan via www.sportinzuidhorn.nl/opgave-srz of stuur een mailtje naar bart@swgz.nl. Kom in actie, verzin een actie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here