Derde Helft (285)

31
200

Radio Noord bestaat 70 jaar en daarom was het afgelopen vrijdag – op uitnodiging – dikkedakken geblazen in de Groninger Mediacentrale. En waar gedikkedakt wordt, laat de sportwereld zich nimmer onbetuigd.

Wie laafden zich zoal aan de rijk geschakeerde buffetten? Uiteraard de huidige sportredactie van de jubilaris, bestaande uit de jongeheren Henk Elderman, Karel-Jan Buurke en Frank Veenhof. Nee, Frederick Stokker niet, hij is per 1 januari verhuisd naar de bureauredactie. Oudgedienden waren er ook, in overvloed zelfs. Zoals voormalig anchorman Henk Kok, die het regionale omroepbastion een tijdje had gemeden na een conflict met ex-directeur Henk Bleker. Kok deelde een tafel met onder meer zijn aloude maat Evert ten Napel, wiens stem eerst door de noordelijke ether schalde alvorens hij bij de NOS een nationale coryfee werd. Evert was per trein vanuit zijn woonplaats Ermelo gekomen, kon mooi met station Europark voor de deur.

Kok en Ten Napel hebben nog gewerkt in de geest van de sportpioniers van de RON (Regionale Omroep Noord), zoals Radio Noord in 1946 heette. Dat waren Henk Oostinga (Goedenavond luisteraars, in een zonovergoten Oosterpark versloeg GVAV het Utrechtse DOS verdiend met 2-1) en meester-uitslagenverzamelaar Willy Bouwman. Zij, inmiddels in de eeuwigheid verdwenen, werden altijd ingeleid door de Floridamars.

Jaap Timmer, beter bekend als Mister TT, was er gelukkig nog wel. Als altijd stralend. Deze mastodont beloofde voor de RON-microfoon elk jaar een spannender TT dan ooit. Ook Jaap Nienhuis kwam weer eens uit de oude doos tevoorschijn. Jopke heeft een heroïsch Elfstedenverleden en is nog altijd één van de drijvende krachten van de wielerronde van Usquert. Wielerorganisator is eveneens Theo Jurriens, hij van de jaarlijkse Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Bij Radio Noord is Theo oproepbaar als er iets bijzonders in het heelal gaande is.

Oud-sportpresentator Romke Hoogstra werkte zijn dis staande naar binnen. Hij heeft de journalistiek al een tijdje vaarwel gezegd en is sinds 1 januari werkzaam in de staf (operationele zaken) van FC Groningen. Klaas-Jan Bos, inmiddels op de loonlijst bij RTV Noord-Holland, houdt zich veel met AZ bezig. Hij meldde zijn gespreksgenoten, onder wie FC-watcher Wim Masker, dat trainer John van den Brom bij AZ richting schopstoel gaat. Iwan Tol, nu Volkskrant-sportredacteur met originele verhalen, liep er vrolijk bij, evenals Fred Lubbers (motorman), Hink Jan Apotheker (pr-man Donar), Barend Beltman (FC-analist), Rob de Waard (directeur Huis voor de Sport), Oedse Eilander (algemeen presentator bij Noord), Piet van Dijken (the one and only) en verslaggever Theo Sikkema, die zich ontpopt als de Loek Hermans van de sportjournalistiek. Dit vanwege zijn groeiend aantal bijbaantjes, zoals perschef bij Lycurgus, de Energiewacht Tour en Olympia’s Tour.

Verder signaleerde ik liefst drie ex-topmannen van Eurovoetbal (zaliger); de reeds genoemde Romke Hoogstra, Jacques J. d’Ancona en Roel Dijkhuis. De laatste leidde als Diekhoes ook jarenlang de toko van RTV Noord.

En last but not least Helpenees/zanger Frank den Hollander, die Heracliden oet altijd zo lastig vindt. Dikkedakk’n bij Noord niet.

31 REACTIES

 1. I simply want to say I am all new to blogs and absolutely loved your blog site. Most likely I’m planning to bookmark your website . You definitely have exceptional articles and reviews. With thanks for revealing your webpage.

 2. Good day very nice website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds additionally¡KI am satisfied to find a lot of helpful information here within the submit, we’d like work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 3. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 4. Thanks for giving your ideas. A very important factor is that students have a solution between national student loan along with a private education loan where it really is easier to go with student loan debt consolidation loan than over the federal education loan.

 5. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thank you

 6. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 7. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say you’ve done a excellent job with this. Additionally, the blog loads very quick for me on Safari. Outstanding Blog!

 8. One other thing to point out is that an online business administration diploma is designed for college students to be able to easily proceed to bachelor’s degree education. The 90 credit education meets the other bachelor diploma requirements then when you earn your associate of arts in BA online, you will get access to the newest technologies in this particular field. Some reasons why students are able to get their associate degree in business is because they are interested in this area and want to have the general education necessary just before jumping to a bachelor diploma program. Many thanks for the tips you really provide within your blog.

 9. You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 10. I’m usually to running a blog and i actually appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and hold checking for brand spanking new information.

 11. I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 12. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I in finding It really helpful & it helped me out much. I am hoping to present one thing again and help others like you helped me.

 13. That is the fitting blog for anybody who wants to search out out about this topic. You understand a lot its almost exhausting to argue with you (not that I really would need…HaHa). You undoubtedly put a new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, just nice!

 14. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 15. Valuable information. Lucky me I found your web site by accident, and I am shocked why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 16. What i don’t realize is actually how you are no longer really much more neatly-liked than you might be right now. You’re very intelligent. You recognize therefore significantly in terms of this topic, produced me personally imagine it from a lot of various angles. Its like women and men are not fascinated except it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs nice. At all times care for it up!

 17. You could definitely see your expertise in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here