Educatief waterproject in het Westerkwartier

7
319

Educatief waterproject in het Westerkwartier

Op woensdag 9 maart 2016 om 10.00 uur start bij basisschool Het Veenpluis te Zevenhuizen een breed opgezet educatief Waterproject. De wethouders van de Westerkwartiergemeenten en de dagelijks bestuurder van het waterschap Noorderzijlvest verzorgen samen met de kinderen van de basisschool de aftrap van het project. In totaal krijgen ongeveer 2700 leerlingen van 19 basisscholen in het Westerkwartier een lesprogramma over water krijgen.
Dit gezamenlijke project van de vier Westerkwartier gemeenten, het drinkwaterbedrijf en het waterschap wordt samen met IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie en duurzaamheid) en de Stichting NDCE. Deze laatste stichting verzorgt educatieprojecten op het gebied van natuur, duurzaamheid en cultuur voor openbare en christelijke scholen in het Westerkwartier. Ook CultuurClick Groningen en verhalenvertellers van de Stichting Mien Westerkwartier worden ingeschakeld.

In Groningen en Noord-Drenthe gaan de gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven meer samenwerken binnen de waterketen. In deze regio zijn zeven clusters opgericht waarvan het Westerkwartier er één is. Het doel van deze samenwerking is: kosten besparen, kwetsbaarheid verminderen, kwaliteit verhogen, en ruimte voor innovatie en educatie.
Een van de projecten die hieruit voortvloeit, is het educatieproject “Ons water in jouw klas”. De doelstelling is om basisschoolkinderen meer bewust te maken van het water in onze leefomgeving. De basisschool is de voordeur naar de maatschappij; via de leerlingen worden ook ouders, grootouders, buren etc. bereikt.
Water heeft vele gedaanten, maar in dit lesprogramma gaat het over de waterketen drinkwater, afvalwater en afvalwaterzuivering: de zogenaamde kleine waterkringloop. Ook wordt aandacht geschonken aan het bewustmaken van het feit dat water een kostbaar goedje is: bijvoorbeeld niet verspillen, geen bestrijdingsmiddelen gebruiken (dat verpest ons toekomstige drinkwater) en geen verkeerde spullen door het riool spoelen.

Het project wordt gezien als een pilot; als het slaagt wordt het mogelijk ook in de andere samenwerkingsclusters toegepast.

7 REACTIES

 1. Asking questions are actually pleasant thing if you are not
  understanding something entirely, except this article
  presents good understanding yet.

 2. Wonderful post however I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Thank you!

 3. I am now not certain the place you’re getting your info,
  however great topic. I needs to spend some time learning much more or figuring out more.
  Thank you for magnificent information I used to be
  searching for this information for my mission.

 4. Usually I don’t read article on blogs, but I would like
  to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so!
  Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice post.

 5. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to
  say excellent blog!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here