‘Wij zijn Grootegast, wij zijn kampioen!’

0
44
Grootegast Voetbal Kampioen-12

GROOTEGAST/DOEZUM – Zelden was een ontlading zo heftig als bij het kampioenschap van FC Grootegast! De ploeg die dit seizoen al zovele keren met een achterstand begon. Steeds gebeurt het in de tweede helft. Het was tegen onder meer Dokkum en Wykels Hallum zo. En ook tegen Stiens – nog strijdend voor een periode-, waar Grootegast de handen vol aan had. Na de 2-1 van Rick van Dellen, kreeg de ploeg van Johannes Douma pas de geest en moest het dapper strijdende Stiens opgeven. Na afloop werd het kampioenschap uitbundig en groots gevierd. De historische tweede klasse is een feit!

Grootegast stond in de beginfase stijf van de zenuwen, al werd dit na afloop ontkend. Met name doelman Erwin Mensink was niet bij de les en was mede schuldig aan de vroege 0-1. Jorrit Bergsma , die een schot dat Mensink losliet, succes afrondde met het hoofd, schreeuwde het uit van vreugde. Om ook het laatste stukje zelfvertrouwen weg te nemen bij Grootegast. De thuisclub probeerde zich te herpakken, kreeg ook kansjes, maar de scherpte en het geluk ontbrak bij enkele kansrijke voorzetten. De tegenaanvallen hadden meer venijn. Na een half uur een serieuze scoringskans voor Paolo Francisco. Zijn schot ging net over. Vijf minuten later een prachtige steekbal van Ite Hoolsema op Rick van Dellen die het net niet kon afmaken. Toch leek de 0-2 eerder in de maak. En die leek de klasserijke spits Jorrit Bergsma te maken. De aanvaller kreeg vrije doortocht, had zo door kunnen lopen naar het doel, maar besloot eerder af te werken. Het zwakke schot hield de thuisclub op de been. Even later opnieuw een dot van een kans, via Peter Jansen Klomp, die tot schrik van heel Grootegast en Doezum naast de paal mikte. Mensink herstelde zijn onzekere beginfase en voorkwam met een geweldige redding de 0-2 door gestrekt naar de uiterste hoek te gaan. Aansluitend kopte Bergsma tegen de paal! De ‘Wet van Murphy’ leek van kracht, na zulke grote kansen. De 1-1 was bijna een feit. Francisco deponeerde de bal bij het doel, waarna Bert Beute van dichtbij de zaak kon afronden, maar ook hij deed het niet. Op slag van rust wederom Grootegast- wat dat betreft was de scoringskansen weer aardig in balans- na een fantastische soloactie van Ite Hoolsema, die de verdediging op het verkeerde been zette en Herman Veens de gelegenheid gaf. Veens schoot met de buitenkant schoen naast het doel. Het bleef bij 0-1. Een gelijkspel was op dat moment voldoende, doordat Marum reeds met 4-1 achter stond. “Maar dat hebben we de spelers niet verteld”, zei Wim Huisman na afloop.

Dan de tweede helft. De helft van Grootegast dit seizoen. Francisco bracht Rolf Hazenberg al vroeg in uitstekende positie. Zijn uithaal werd gered. Aan de andere kant was Bert Beute twee keer de redder in nood, met zijn hoofd. Halverwege een vrije trap voor de gastheren. Arjan Veenstra en Rick Buma namen de tijd. Met een scherp aangesneden trap bereikte Buma Ite Hoolsema bij de tweede paal, die raak kopte en Grootegast in extase bracht. 1-1! Het feest werd even later bijna bruut verstoord door een geweldige dreun op het doel, recht tegen Roelof Brouwer die even gestrekt ging. Het spel van Grootegast was nog niet denderend. Met name de gevreesde buitenspelers kwamen maar niet los. Een keer werd Arjan Veenstra goed aangespeeld en had vrijbaan. Maar tot woede van alles wat groen-wit was floot scheidsrechter Karacaoglan de aanvaller terug. De aanvallen van Grootegast werden heviger. En opeens was daar vlak bij het doel Rick van Dellen, die van dichtbij met een halve volley keeper Willem Rauwerda het nakijken gaf: 2-1!! Alle spanning, alle gram en alle frustraties zaten in dit knalharde schot. Eindelijk kwam er rust in de ploeg. Eindelijk liet Grootegast weer eens zien waar toe het in staat is. Al was Stiens nog niet volledig verslagen. Een krachtige kopstoot van Doeke van der Ploeg zeilde net naast de kruising. En bij een schot liet Mensink opnieuw een bal vlak voor zich glippen, zonder nadelige gevolgen. Het beste bij de Friezen was er nu wel af. Mensink verrichtte nog wel een prima redding op een strakke voorzet van de boomlange invaller Ewoud Bergsma, die doorgekopt werd. Inmiddels mocht Ronald Horinga ook nog meedoen in de nu toch wel zekere kampioenswedstrijd. De boomstam van Grootegast gooide er meteen de beuk erin en ramde een bal in de hamburgertent. Ite dolde nog eens een tegenstander, Paolo onderschepte nog een ultieme aanval en Arjan Veenstra gooide de trucendoos open. Mensink tikte de allerlaatste bal over de lat. Spelers langs de kant stonden arm in arm. En dan….uitzinnige vreugde! Grootegast kampioen! “Verdorie! Het is lang geleden dat ik kampioen ben geweest, dat was voor het laatst in de E-tjes”, was de eerste reactie van Erwin Mensink. “Ja, logisch dat er bij mij wat spanning op zat”. “Johannes Douma: “we komen steeds achter en als het een keer loopt, dat was de teneur van het hele seizoen”. Wim Huisman: “Ik stond te trillen op mijn benen. Je wilt zo graag. Vorig jaar hebben we het ‘verscheten’. We hebben wel wat geleerd. Man, ik ben hier 18 jaar bij. Nu kan het feest losbarsten”. Arjan Veenstra dan: “Elke keer achter. Schijnbaar hebben we dat nodig”. En dan gaat het een voor een richting trekker van Boer Beute. En als een kampioenschap gevierd wordt, dan gebeurt dit groots in Grootegast. De spelers, technische staf en nog wat mensen, met de medailles om. deinen op een platte kar, nou nee een reusachtige skihut en roepen door het hele dorp op de wijze van Pippie Langkous: ‘LALA LA LA LA WIJ ZIJN GROOTEGAST, WIJ ZIJN KAMPIOEN!!!” Grootegast tweede klasser, proficiat!

FC Grootegast-SC Stiens 2-1; Scoreverloop: 5. Jorrit Bergsma 0-1, 65. Ite Hoolsema 1-1, 70. Rick van Dellen 2-1; Arbiter: Karacaoglan (Assen); Gele kaart: Rick Buma, Herman Veens (Grootegast); Stefan Oost (Stiens); Toeschouwers: 400

Opstelling Grootegast: Erwin Mensink, Roelof Brouwer, Ite Hoolsema, Stefan Krijthe, Bert Beute, Paolo Francisco, Rick Buma (87. Ronald Horinga), Herman Veens (70. Johan Beute), Rick van Dellen (85. Bouwe Pompstra), Rolf Hazenberg, Arjan Veenstra

Ster van het Veld: Rick van Dellen (Grootegast). Hij was het die Grootegast de winst bezorgde en daardoor het kampioenschap.

Opvallend: Voorzitter Henk Top neemt altijd alle tijd voor een toespraak voor de wedstrijd. Dit keer trok de preses alle registers uit de kast en was ook al in kampioensferen. “Na afloop moet u nog niet naar huis gaan. De spelers gaan op de platte kar en er is live muziek in de kantine tot 23.00 uur. U kunt het beste een auto kopen bij onze sponsor en ik heb nog groot nieuws: er komt een grote veiling aan…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here