“Bij aardbevingsbestendige woningen kunnen de vloeren niet naar beneden komen”

0
60
Aardbevingsbestendige woningen

EENRUM – In hartje Eenrum is bouwbedrijf Paas B.V. momenteel bezig om ‘aardbevingsbestendige’ woningen te bouwen. Niet helemaal een nieuw concept, halverwege vorig jaar werden er in Meedhuizen ook al aardbevingsbestendige woningen gebouwd onder toezicht van de NAM.

Vanuit de NAM wordt nieuwbouw in aardbevingsgebieden ondersteund, legt Sander van Rootselaar van de NAM uit. “Wij compenseren extra kosten die gemaakt worden om huizen aardbevingsbestendig te maken”, vertelt Van Rootselaar. “Het kan op twee manieren: we berekenen de meerkosten, en dat deel compenseren we, of er wordt gebruikt gemaakt van de ‘slimmer ontwerpen’-variant en de projectontwikkelaar krijgt een percentage van de nieuwbouwsom. Als de bouwer dan slimme en kostenbewuste keuzes maakt en aan het eind van de streep geen meerkosten heeft gemaakt houdt hij geld over.” Gaat dat niet ten koste van de kwaliteit? “Nee”, legt Van Rootselaar uit. “We checken altijd of een woning voldoet aan alle normen.”

Maar wat maakt deze woningen nu zo aardbevingsbestendig? Is dit de toekomst van alle huizen in het Groninger aardbevingsgebied? Die vraag werd neergelegd bij Bert Doldersum, bedrijfsleider bij Paas B.V. “De constructie is veel massiever”, vertelt hij. “De begane grond komt met de aarde in aanraking door de betonconstructie en de vloer en wanden zitten allemaal aan elkaar, in één massieve vorm. De bovenverdieping is veel lichter. Het is een kooiconstructie.” En wat doet deze contructie? Of juist niet? “Er komen geen scheuren in het huis en de vloeren kunnen niet naar beneden komen”, legt Doldersum uit. Werkt het echt? “Ja”, lacht hij. “Het is getest en het werkt echt.”

Wel zullen de huizen duurder worden, verwacht Doldersum. Met name door de zwaardere uitvoering van zowel het beton als het staal. Door de extra voorzieningen worden deze tien woningen straks verkocht met het label ‘aardbevingsbestendig’. “Of dit de toekomst is weet ik niet”, lacht Doldersum.

Er komen in totaal tien nieuwe huurwoningen in Eenrum. “Er stonden andere woningen, maar die zijn afgebroken. In juli 2015 is dit project bij de NAM gemeld door de projectontwikkelaar. Er is gekeken naar het bestaande bouwplan en dat is aangepast op basis van de richtlijnen voor aardbevingsbestendige woningen”, aldus Van Rootselaar. Wel zijn de aanpassingen in deze woningen lichter dan de aanpassingen aan de woningen in bijvoorbeeld Loppersum. “Daar is de dreiging van aardbevingen groter”, vertelt de NAM-medewerker. “Het belangrijkste is gewoon dat mensen veilig zijn in hun eigen huis.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here