CDA wil oefenhoeken aanpakken zonder financiële dekking

0
74

BUITENPOST – Het CDA heeft donderdag geen beste beurt gemaakt bij de overige fracties in de raad. Reden was de argumentatie bij een plan van de Christendemocraten om de kapotte oefenhoeken van voetbalverenigingen aan te pakken. Volgens de partij doet het huidige college te weinig. Hoe de partij die extra renovaties wil betalen werd niet duidelijk.

Volgens Jouke Spoelstra (CDA) kan op sommige oefenvelden in de herfst een WK Zwemmen georganiseerd worden. “Als er ook maar iets aan de hand is moeten clubs uitwijken naar andere plekken. Er is veel onduidelijkheid over wat er mogelijk is,” was zijn betoog. Hij zei niet het idee te hebben dat het college een actief sportbeleid voert. Daarom moet er volgens hem geïnventariseerd worden om nog voor het nieuwe seizoen een aantal oefenhoeken aan te pakken. Ook moeten clubs te horen krijgen waarheen ze kunnen uitwijken bij slecht weer en wie de kosten daarvoor betaalt.

De overige fracties vonden dat veel te ver gaan. Zo vond de ChristenUnie – normaal gesproken bondgenoot van het CDA – dat de partij moest vertellen waar het geld voor deze renovatie van de velden vandaan moet komen. Dat wilde Spoelstra niet. Hij zei dat het college eerst maar met plannen moest komen en dat zijn partij dan wel zou helpen als die plannen niet goed waren. Leider Klaas Antuma (CU): “CDA, ik vind het jammer dat je nu niet met een creatieve oplossing komt. Ik heb grote moeite met dit verhaal. Wees coöperatief. Help het college even, zoals we dat altijd hebben gedaan.”

Dat vond de PvdA ook. “Er is maar één probleem met geld en dat is dat het maar één keer uitgegeven kan worden. We zijn al geconfronteerd met bezuinigingen op cultuur en monumenten, maar amper met bezuinigingen op de sport. Dat hebben we kunnen ontzien met klein groenonderhoud door de verenigingen,” betoogde Theun Nicolai. “Natuurlijk hebben sommige dorpen een verschrikkelijk probleem, maar dat is helaas nou eenmaal zo. Iedereen moet bezuinigingen. Wij weten hoe hard het college met de verenigingen werkt en we prijzen en steunen het college daar in.”

Witheet was Tjibbe Brinkman (FNP). “Ik voetbal al 30 jaar en zolang liggen de velden er al belabberd bij. Dat was de tijd dat het CDA nog in het college zat,” waarmee hij afstand nam van de opgegooide suggestie dat de problemen pas sinds kort spelen. Ook wethouder Marten van der Veen (FNP) was niet van de CDA-woorden gediend. Hij vertelde dat een pilot is gestart om de velden aan te pakken. “Wij moeten altijd maar weer bezuinigingen. Dat is niet eenvoudig. We worden uitgeknepen door Den Haag. Het was het CDA dat opriep tot ‘Right to challenge’ en daarmee de verantwoordelijk bij de verenigingen legde.” Geld voor een renovatie van oefenvelden wilde hij niet uittrekken.

Toen het CDA na meerdere oproepen nog steeds niet met financiële plannen kwam, stemde de rest van de gemeenteraad tegen. “De raad is Sinterklaas en het college moet betalen, dat werkt zo niet,” zei Sjoerd Groenhof (FNP). “Gaat het CDA straks dan ook uitleggen waarom we minder zorg krijgen of waarom we minder onderhoud doen aan de wegen?” Het was niet de eerste keer dat het CDA met haar stellingname het bloed onder de nagels van de coalitie vandaan haalde. Vaker staat de uiterst kritische fractie recht tegenover het college. Meestal is er dan steun van ChristenUnie en VVD, maar de partijen besloten na de woorden van het CDA toch achter het college te gaan staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here