De (on)Genode Gast krijgt ‘Grip op de historie van Grijpskerk’

0
70
GRIJPSKERK-ongenode-gast-onthulling-boekje-03

Tijd: 14:00
Plaats: Grijpskerk
Datum: 25 april 2016

GRIJPSKERK – Twee jaar lang heeft Emmy Wolthuis-Wagenaar Hummelinck erover gedaan om het boekje ‘Grip op de historie van Grijpskerk’ uit te brengen. En nu, na twee jaar, is het boekje er eindelijk. Een boekje over dé wandelroute van Grijpskerk, langs monumentale panden en de interessante geschiedenis van het dorp. Het eerste exemplaar werd vorige week uitgereikt aan wethouder van de gemeente Zuidhorn Fred Stol.

Het initiatief voor het boekje is genomen door Jolanda Palsma – Crawfurd, eigenaresse van zalenverhuur Crawfurd’s Corner in het oude gemeentehuis in Grijpskerk. De gasten die in het pand van Jolanda en haar man Hans Palsma verblijven lopen graag een blokje om, maar er lag niet direct een wandelroute voorhanden. Met medewerking van Vereniging Dorpsbelangen Grijpskerk heeft Wolthuis-Wagenaar Hummelinck, samen met meneer Helder en mevrouw Vink-Hoogstra, een vernieuwde wandelroute beschreven in het handzame boekje. Geert Zijlstra van Mien Westerkwartier is verantwoordelijk voor de verhalen in het boekje.

De sjieke zaal in Crawfurd’s Corner is half gevuld met mensen die allemaal geïnteresseerd een boekje aan het doorbladeren zijn. Dát zal dan wel hét boekje zijn. De Ongenode Gast krijgt er ook een. Klaas Kuperus van Vereniging Dorpsbelangen Grijpskerk is ook aanwezig bij de overhandiging van het boekje. Het wachten is nu op wethouder Stol, die stipt 14:00 uur de zaal binnen komt lopen. Hans bijt het spits af, en vertelt over het ontstaan van het boekje, de inhoud en het doel. “Het is momenteel ook gewéldig wandelweer”, lacht hij sarcastisch terwijl het met bakken uit de lucht komt. Ja, die wandelroute zit er voorlopig nog even niet in inderdaad. “Dit boekje is een stukje geschiedenis”, gaat hij verder. “Het boekje is tweeledig. Om mensen die niet uit de omgeving komen kennis te laten maken met al het moois wat Grijpskerk te bieden heeft maar ook om mensen die hier wel vandaan komen hun omgeving opnieuw te laten zien.”

Jolanda vult aan en laat de digitale app zien, speciaal ontworpen voor deze wandelroute. “Kijk”, lacht ze terwijl ze haar telefoon voor in de kleine zaal in de lucht steekt, “de app is gratis te downloaden en ziet er ongeveer zo uit.” Een computerstem klinkt uit haar telefoon met tekst en uitleg over de wandelroute.

Als de Jolanda en Hans klaar zijn met de toespraak is het tijd voor wethouder Stol om het eerste boekje in ontvangst te nemen. Luid applaus. Ook Stol doet nog even een woordje. “Ik vind het geweldig dat er zulke initiatieven zijn”, vertelt hij. “En het verbaast me keer op keer dat mensen zich zo onwijs hard inzetten.”

Het officiële gedeelte is voorbij en het is tijd voor champagne en hapjes. Nog even snel aan Wolthuis-Wagenaar Hummelinck vragen waarom het twee jaar geduurd heeft voor het boekje er daadwerkelijk is gekomen. “Dat had vooral met de financiering te maken”, vertelt ze. “Dat duurde iets langer dan de bedoeling was.” Ze was al een tijd bezig met een nieuwe route. “Maar dat blijft dan weer even liggen, en later pak je het weer op”, lacht ze.

De wandelroute door en om Grijpskerk is 4,5 kilometer en gaat langs verschillende monumentale panden, zoals de voormalig vergaderlocaties van de gemeentebesturen, het monument voor oorlogsslachtoffers en het eerste werkhuis van Grijpskerk. De boekjes zijn te verkrijgen bij Crawfurd’s Corner, Stichting Kluften en Waarden, de molen en alle ondernemers van het dorp die zich daarvoor beschikbaar stellen. Na het lopen van de route heeft de wandelaar weer ‘grip op de rijke historie van Grijpskerk’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here