Na dwarslaesie toch weer autocrossen; Adriaan Boele verschijnt aan de start in Pieterzijl

0
83
Autocross

PIETERZIJL – Op 6 en 7 mei staat er iets bijzonders te gebeuren op de percelen van de familie Vermu in Pieterzijl. Daar wordt namelijk die vrijdag en zaterdag voor de vierde keer de Internationale Autocross georganiseerd door Stichting Autosport Noord Nederland (SANN).

Een van de mensen die dit evenement zo bijzonder maakt is Adriaan Boele, die dat weekend aan de start van de Internationale Autocross zal verschijnen. Boele heeft twee jaar geleden een ongeluk gehad tijdens een training in Tsjechië. Met een gebroken rug en een incomplete dwarslaesie als gevolg van de klap is Boele gebonden aan zijn rolstoel. Wie Boele kent weet dat hij thuis is en hoort in de autocross, vooral tijdens Nederlandse en Europese kampioenschappen in de superklasse. Het ongeluk veranderde zijn leven en hij kon niet meer gaan en staan waar hij wilde, laat staan autocrossen.

Nu, twee jaar later, durft Boele weer te denken aan crossen. Er is een speciaal voor hem een Skoda Fabia aangepast, die volledig en alleen met handen bestuurd kan worden. Deze Skoda gaat hij in het weekend van 6 en 7 mei voor het eerst testen tijdens de Internationale Autocross in Pieterzijl, waar hij, met de aangepaste auto, aan alle races mee gaat doen. Als dit testweekend slaagt dan zal hij op 28 en 29 mei dit jaar aan de start staan van het Europees kampioenschap. Boele is dan de eerste die een Europees kampioenschap gaat rijden met een auto die met de handen bediend moet worden.

“Het is heel bijzonder dat hij op ons evenement zijn comeback gaat maken”, vertelt Sietse Solle, voorzitter van Stichting Autosport Noord Nederland (SANN). “En daarnaast is het natuurlijk geweldig dat hij –hopelijk – weer mee kan racen.”

Een ander persoon die het evenement bijzonder maakt is Duitse autocrosser Bernd Stubbe. “Hij is inmiddels zes keer achter elkaar Europees kampioen geworden in de zwaarste klasse”, vertelt Solle. “Als hij nu voor de zevende keer kampioen wordt, krijgt hij de Duitse titel ‘Autocross-Fahrer aller Zeiten’, oftewel ‘The best Autocross driver of all time’.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here