Kunstexpositie in vier kerken Westerkwartier; “Elke vogel heeft zijn eigen symboliek”

0
88
Zuidhorn KC Karen van Doorn

ZUIDHORN – ‘Feest van de Geest’. Zo heet de kunstmanifestatie die vanaf Hemelvaart tot Pinksteren plaatsvindt in drie kerken in het Westerkwartier. Het Witte Kerkje en Goede Herderkerk in Grootegast, de Gastkerk en de Dorpskerk te Zuidhorn doen mee de samenwerking tussen kerken en kunstenaars. In de Gastkerk in Zuidhorn exposeert kunstenares Karen van Dooren. Zij heeft speciaal voor deze expositie schilderijen gemaakt met haar interpretatie van de Bijbel, het thema Feest van de Geest en dieren.

Zes schilderijen aan weerszijden van de kerk en één groot schilderij van 3,5 meter hoog voorin. Op de zes schilderijen afbeeldingen van vogels, op het grote schilderij een landschap. “Voor dit specifieke thema heb ik gekozen voor dieren in een landschap”, begint Van Dooren te vertellen. “En dan vogels. Daar heb ik voor gekozen omdat de schilderijen vrij hoog in de kerk hangen, en het raar is als er ineens een koe zweeft”, lacht ze. “Want ik wilde wel per se dieren uit het Groninger landschap. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op vogels. Wel alleen vogels die in Groningen voorkomen”, voegt ze enthousiast toe. “Alle vogels die op het grote doek voorin de kerk zijn afgebeeld, staan ook op de schilderijen die in de kerk hangen. Het heeft een symbolische betekenis: ze vliegen de kerk uit, wat staat voor vrijheid en natuurlijk vrijheid van geest.”

“Ik heb research gedaan, en vogels gezocht die – naast dat ze in Groningen voorkomen – ook een Bijbelse betekenis hebben”, vertelt ze. “Bijvoorbeeld de haan met de hennen. De haan kraaide voor het laatste avondmaal, en de hennen staan voor bescherming. Of de reiger. Reigers staan altijd lang te wachten op één poot, en dat staat voor ‘verwachten’, dus eigenlijk voor hoop. Zo heeft elke vogel zijn eigen symboliek.”

Van Dooren wil met haar schilderijen dat mensen er hun eigen verhaal in kwijt kunnen. Zelf is ze niet gelovig opgevoed, en was het voor haar nog best pittig om schilderijen te maken voor een kunstmanifestatie die vooral gericht is op het geloof. “Ik dacht van te voren dat het best moeilijk zou zijn, maar de oproep in het kunstenaarsblad gaf niet aan dat de kunstenaar ook gelovig moest zijn. Daarnaast heb ik zelf gekozen voor de kerk waar de mensen heel open waren, en die openheid vond ik in deze kerk. Ik heb ze ook meteen vertelt dat ik zelf niet gelovig ben, en dat vonden ze helemaal niet erg.”

In de schilderijen is veel blauw verwerkt. “Dat heb ik bewust gedaan, omdat de kerk een beetje oranje is”, lacht ze. “En die kleuren passen goed bij elkaar.”

Na de opleiding tot creatief therapeut heeft Van Dooren de Kunstacademie in Arnhem gedaan. “Ik dacht eigenlijk niet dat ik het kon, schilderen”, vertelt ze. “Maar op de Kunstacademie heb ik geleerd perfectie los te laten. Een dier hoeft er niet perfect uit te zien om het schilderij te laten slagen. Het belangrijkste voor mij is vooral het karakter van een dier te laten zien, zolang de vormen maar kloppen.”

Het Feest van de Geest start in Zuidhorn op 5 mei in de Dorpskerk na de dienst van Hemelvaartsdag van 9.30 uur. Het Feest wordt in het Westerkwartier gezamenlijk afgesloten met een Vesper op Pinkstermaandag 16 mei om 17.00 uur in de Dorpskerk te Zuidhorn. De kerken zijn behalve tijdens de kerkdiensten ook open op donderdag 5 mei t/m zondag 8 mei en vrijdag 13 mei t/m maandag 16 mei van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op verschillende momenten zullen de kunstenaars aanwezig zijn. Een lezing over de Groningse grafcultuur, een fietstocht, een workshop gegeven door Van Dooren, orgelspel en een fotowedstrijd zijn enkele van de activiteiten tijdens de kunstmanifestatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here