Meerdere aanbiedingen vluchtelingenopvang Achtkarspelen

0
10

ACHTKARSPELEN – De gemeente Achtkarspelen heeft 12 particuliere gronden aangeboden gekregen waarop vluchtelingenopvang gerealiseerd zou kunnen worden. De komende weken worden deze locaties beoordeeld door de gemeente.

De grond en locatie waarop vluchtelingen opgevangen kunnen worden moeten voldoen aan enkele voorwaarden. Voor de opvang van 300 tot 350 vluchtelingen is 2,5 tot 3 hectare grond nodig wat tegen de bebouwing aan ligt of in de directe omgeving daarvan. De grond moet voor 5 tot 10 jaar beschikbaar zijn tegen een acceptabele huurprijs. Een bouwrijpe locatie is een pré. Openbaar vervoer en een centrum zijn gelegen op maximaal 30 fietsminuten. Medische zorg, supermarkt en basisonderwijs is op maximaal 30 loopminuten afstand en voorgezet onderwijs op maximaal 60 fietsminuten.

De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft het college op 31 maart 2016 opdracht gegeven een concreet plan te maken voor (nood)opvang voor 300 tot 350 personen op het bedrijventerrein De Swadde in Buitenpost of op een alternatieve locatie. Op termijn moet deze noodopvang omgevormd kunnen worden tot een AZC.

Het college brengt eerst de alternatieve locaties in beeld. Eigenaren van particuliere grond konden zich tot 5 mei melden bij de gemeente. De komende weken beoordeelt de gemeente, in samenspraak met Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de 12 aangeboden locaties. In juni gaat de gemeente in gesprek met inwoners. Wanneer de alternatieve locaties niet voldoen aan de voorwaarden, dan zal het college het plan voor opvang op De Swadde in Buitenpost verder uitwerken. De gemeenteraad neemt in het najaar een definitief besluit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here