‘Onze’ Arie geïnstalleerd als gemeenteraadslid

0
58
winsum raadslid arie molenhuis 3

STREEK – Arie Molenhuis, Pieterbuurster in hart en nieren, onze trouwe columnist van ‘Arie op zoek naar de sterren’, stuiterend manusje-van-alles en organisatorisch talent, is vorige week dinsdag beëdigd in de gemeenteraad van Winsum. Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot, de fanatieke dorpeling werd niet helemaal hartelijk welkom geheten door zijn collega’s Anita van Bolhuis en Linda Bandsma van Gemeentebelangen.

Arie heeft zijn verantwoordelijkheid genomen – na meerdere keren overleg – en officieel gezien heeft hij ook recht op de positie in de raad door de kandidatenlijst en Kieswet, maar er zaten nogal wat hobbels in de weg. Niet bij Arie zelf, die zich volop in wil gaan zetten voor de gemeente. “Ik zit hier niet voor mezelf”, vertelt hij. “Maar om iets te betekenen voor de dorpen.”

De hobbels in de weg begonnen bij de twee fractieleden van Gemeentebelangen, die voet bij stuk hielden en Arie onder geen beding in de raad wilden hebben, ondanks dat er geen steekhoudende argumenten van de twee dames waren om het niet te doen. Van Bolhuis en Bandsma wilden de als zevende geplaatste persoon op de lijst, maar volgens de Kieswet had Arie, als vijfde op de lijst, eerder recht op de opgevallen functie. Daarop volgde het vertrek van wethouder Jaap Hoekzema, waarop weer het vertrek van fractievoorzitter Gerke Kersaan volgde. Beide gaven ze geen reden op voor hun werkelijke vertrek, maar dat het gedrag van de twee raadsleden er iets mee te heeft lijkt waarschijnlijk, zo melden andere raadsleden.

Na overleg werd Arie, ondanks de tegenwerpingen van Van Bolhuis en Bandsma, toch beëdigd als gemeenteraadslid. Na het uitspreken van de woorden ‘Zo waardig helpe mij God almachtig’ was er ruimte voor felicitaties. De volledige raad én de overvolle raadszaal – grotendeels gevuld met Arie’s familie en vrienden – vormden een rij om hem de hand te schudden. Hoewel Bandsma en Van Bolhuis ook aansloten in de rij, wisten ze er op het laatste moment tussenuit te glippen en weigerden ze Arie te feliciteren. Door een van de bezoekers werd dit niet gewaardeerd en begon stennis te schoppen tegen een van de twee vrouwen. “Je moet je kapot schamen”, schreeuwde hij tegen haar. “Jij bent een Bafloër, ik ben een Bafloër, zo gaan we niet met elkaar om. Dit is niet mijn Gemeentebelangen!” De ruzie werd gesust door omstanders en burgemeester Michels, waarop de bezoeker de raadszaal verliet.

Jaap Hoekzema reageerde na de wanvertoning van Van Bolhuis en Bandsma met een open brief gericht aan hun, waarin hij de vraag stelt: “Tot mijn verbazing, zo niet verbijstering, hebben alle aanwezigen kunnen zien dat u beiden niet bereid was de heer Molenhuis een hand te geven en hem te feliciteren met zijn raadslidmaatschap. Laat staan dat u de wens uitsprak samen met hem en de andere raadsleden ‘het beste er van te willen maken’. Daar zit u toch voor in de Raad van de gemeente Winsum? Kunt u alstublieft ons uitleggen waarom u de heer Molenhuis geen hand wilde geven?” Dit verhaal zal ongetwijfeld nog een staartje krijgen. Afgelopen vrijdag heeft Van Bolhuis in ieder geval haar ontslag ingediend bij de burgemeester.

Na afloop van de raadsvergadering had Arie – natuurlijk! – nog iets georganiseerd voor de aanwezige vrienden en familie. Want Arie zou Arie niet zijn als hij niet overal een reden voor een feestje zag. En nu we het toch over feestjes hebben: het grootste festijn ‘Altied wat aan ’t Wad’ in Pieterburen – ook georganiseerd door onze eigen Arie – staat nog steeds in de planning op 28, 29 en 30 oktober dit jaar. Een feestje wat niet gemist mag worden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here