Opbrengst Leekstermeer wandeltocht van 28 mei voor Stichting Leergeld

0
53
Leek Leeksterwandeltocht

WESTERKWARTIER-NOORDENVELD – Wandelen door de natuur is sowieso geen straf. En rond het Leekstermeer al helemaal niet. Maar als je daar ook nog eens een heel goed doel mee steunt, nou dan ga je gewoon toch? Want de opbrengst van de Leekstermeer wandeltocht die georganiseerd wordt door de Rotaryclub Groningen West gaat naar Stichting Leergeld Westerkwartier-Noordenveld. U weet wel, die stichting die ervoor zorgt dat ieder kind op schoolreis kan, een fiets heeft en kan sporten. Zodat het niet aan de zijlijn komt te staan maar lekker mee kan doen met klasgenoten. Op 28 mei wordt ie gehouden: de Leekstermeer wandeltocht 2016. De wandelschoenen alvast maar uit de kast dus.

De stichting Leergeld is hard nodig, blijkt uit de aanvragen van de stichting. Had de club vorig jaar nog 180 aanvragen, nu al (na vier maanden) zitten ze al op 90. “Als je dat met 3 vermenigvuldigt, kom je tussen de 250 en de 300 aanvragen dit jaar”, rekent secretaris van de stichting Koos Slagter voor. Het stijgende aantal aanvragen komt ook doordat Noordenveld sinds januari ook Leergeld heeft, wat valt onder het Westerkwartier. Slagter verwacht echt wat van de wandeltocht. “Twee jaar geleden hebben we ook de opbrengst gekregen van de Rotaryclub, 15.000 euro. Dat is serieus geld. Daar kunnen we een hoop kinderen mee helpen.

Sinds januari heeft ook Noordenveld een Stichting Leergeld. En dat is maar goed ook. Want steeds meer gezinnen kunnen de contributie van de sportclub van hun kind niet meer betalen. Steeds vaker wordt een beroep gedaan op speciale fondsen om de –alsmaar maar stijgende- contributiegelden te kunnen bekostigen. Koos Slagter, secretaris van de stichting, kreeg ook regelmatig vanuit Noordenveld een aanvraag voor financiële hulp. Maar omdat de stichting tot voor kort niet in deze gemeente actief was, kon hij er niets mee. Dat is vanaf 1 januari verleden tijd, tot zijn grote opluchting. “Als een kind niet mee kan doen met sport of een schoolreisje en klasgenootjes wel, staan ze aan de zijlijn. Dat doet pijn”, zegt Slagter.

De secretaris verwacht dit jaar dus tussen de 250 en 300 kinderen in Noordenveld en het Westerkwartier te kunnen helpen met een bijdrage in de kosten voor het lidmaatschap van de sportclub, zwemlessen of een schoolreisje. “Maar ook om een fiets te bekostigen kunnen we helpen. De armoede neemt niet af hè? Gelukkig hebben wij met een aantal bedrijven afspraken kunnen maken, zodat die mensen met een soort voucher een (occasion)fiets aan kunnen schaffen.

Leergeld wil op een duurzame manier investeren in de participatie en ontwikkeling van kinderen, die zonder extra steun aan de zijlijn van de samenleving terecht dreigen te komen. Stichting Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar om te kunnen deelnemen aan de binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hierdoor kunnen ook deze kinderen hun sociale vaardigheden en kennis zo optimaal mogelijk ontwikkelen en later als volwassenen volwaardig participeren in de samenleving”, zegt Slagter. “Wij willen voorkomen dat kinderen niet aan de kant komen te staan op sociaal, sportief of cultureel gebied. Het is toch vreselijk dat een kind, die al helemaal niets kan doen aan de omstandigheden waarin hij opgroeit, geïsoleerd raakt? Dat alle kinderen van de klas gezellig in de bus zitten op weg naar een schoolreisje terwijl er één op school achterblijft, een speciaal lesprogramma moet volgen omdat zijn ouders geen geld hebben om hem mee te laten gaan? Daar moet je niet aan denken. Toch dreigt dat steeds vaker te gebeuren”, weet Slagter “Er zijn best wel wat voorliggende voorzieningen waar arme gezinnen gebruik van kunnen maken. Vaak hebben mensen geen idee waar en hoe ze dat moeten uitzoeken. Daar kunnen we hen bij helpen. Eén van de speciaal daarvoor opgeleide intermediairs van Stichting Leergeld Westerkwartier-Noordenveld komt op huisbezoek. De intermediairs zijn precies op de hoogte welke mogelijkheden er zijn”, weet Slagter die benadrukt dat gezinnen zich zélf moeten aanmelden. “We zijn bekend bij scholen -basis én middelbaar-, bij huisartsen en de sociale dienst van de gemeente. Onze coördinator Jan Westerlaan heeft alle basisscholen en voortgezet scholen in de gemeente inmiddels bezocht. Mensen kunnen ons via hen bereiken. Een belletje of een mailtje, het maakt niet uit.”

Om goed werk te kunnen doen is er behoorlijk wat geld nodig”, zegt Slagter die nog even onderstreept dat Leergeld uit allemaal vrijwilligers bestaat. Mensen die zich onbezoldigd inzetten voor kinderen die opgroeien in arme gezinnen en daardoor kansen mislopen. “Dat is ook ons voornaamste doel: gelijke kansen voor ieder kind. Zodat ze zorgeloos kunnen opgroeien en zich nooit minder hoeven te voelen omdat hun ouders minder geld hebben.” Noteren dus, die Leekstermeer wandeltocht op 28 mei, startpunt is de receptie van Landgoed Nienoord. Er zijn vier routes: 7.5, 17.5, 25 en 40 kilometer. Inschrijven kan via www.lmwt.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here