Voorbereiding NK Knikkeren ook in Westerkwartier in volle gang

0
93
Zuidhorn-knikkeren

ZUIDHORN – “Knikkeren is een tijdloos spel, dat aanzet tot spelen en buiten bewegen”, begint SWgZ-medewerker Bart Brandts Buys te vertellen. Samen met collega’s uit Leek, Marum en Grootegast organiseert hij de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap Knikkeren in het Westerkwartier.

“Met oog op de herindeling wilden we twee jaar geleden meer samen werken en iets gaan organiseren”, vertelt Brandts Buys. “In Westerkwartierverband. Daarom ben ik met mijn collega’s uit de drie andere gemeenten om tafel gegaan en zijn we een ‘clubje’ gestart”, lacht hij. “Op gebied van voetbal wordt al veel gedaan, ook tussen de vier gemeenten hebben we eerder al zoiets gedaan en dus hebben we er bewust voor gekozen om dat niet te doen. En omdat iedereen wel iets met knikkeren heeft, hebben we besloten om als Westerkwartier mee te gaan doen aan het NK Knikkeren.”

De finale van deze voorronde zal uitgevochten worden op het plein Overtuinen in Zuidhorn. Daar komen de zes beste knikkeraars van elke basisschool die meedoet aan de voorrondes tegenover elkaar te staan. In totaal zijn er 41 basisscholen in het Westerkwartier waarvan wordt gehoopt dat ze allemaal zes ‘afgevaardigden’ uit de groepen 5 tot en met 8 naar de finale van de voorronde mogen sturen op 15 juni. Buiten knikkeren is immers een stuk gezonder en beter dan binnen achter de televisie. “Ik breng de kinderen graag naar buiten en in beweging. Een knikkertoernooi is toch een stuk verantwoorder dan een playstationtoernooi”, lacht Brandts Buys. “We hopen dat er ook echt 250 kinderen komen op 15 juni.”

Uiteindelijk mogen er van alle knikkerende kinderen op het plein Overtuinen 16 gelukkige winnaars door naar de officiële finale in Dierenpark Amersfoort op zaterdag 18 juni. “Maar we kiezen ook een Westerkwartier-winnaar”, vertelt organisatorisch talent Brandts Buys. “Het gaat middels een afvalronde, en de beste zestien gaan sowieso naar Dierenpark Amersfoort, maar die 16 gaan ook nog door tot er één winnaar is.”

Het doel van het evenement is een zo groot mogelijke groep aanspreken om mee te doen. “Ik zou het super vinden om een hype te creëren. Dat alle basisscholen zeggen: hier doen we aan mee. De inzet van de school is namelijk minimaal. Per school mogen de leerkrachten zelf kiezen hoe ze hun zes afgevaardigden naar de voorronde sturen, bijvoorbeeld per groep of leerjaar. Wel sturen we elke school een pakket met een opzetje en een stappenplan. Stel dat er in twee groepen twintig kinderen mee willen doen, kunnen ze in de pauzes op het schoolplein gaan knikkeren en zo de zes beste kinderen uitkiezen en naar de voorronde sturen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de laddermethode.” Hij pakt pen en papier en begint de letters A tot G in een piramidevorm op te schrijven. “Kijk”, terwijl hij wijst naar het formulier, “je kan dan steeds iemand uitdagen die boven je staat. B kan dus bijvoorbeeld A uitdagen, en als B wint komt die bovenaan de piramide te staan. De top zes gaat dan door.”

“Daarnaast is knikkeren een spel van vroeger dat nog steeds gespeeld wordt”, gaat hij verder. “Door te knikkeren houden kinderen aansluiting met hoe er vroeger gespeeld werd. Het spreekt eigenlijk iedereen wel aan”, lacht hij. “Daarnaast kan iedereen knikkeren, jong, oud, groot, klein. Er hoeft geen verdeling te zijn in leeftijd of geslacht. Alles kan gewoon door elkaar heen. Het is een van de weinige spelletjes die in competitieverband groepsoverstijgend gespeeld kan worden.”

Samen met stagiairs Freek Bronsema en Jurgen Vierkant van het Alfa College is Brandts Buys momenteel druk bezig met de voorbereiding en het ‘verzamelen’ van scholen voor het evenement. “Het wordt een prachtige dag met muziek, eten en drinken en zelfs een grote stormbaan voor de kinderen die uitgeknikkerd zijn”, grinnikt Brandts Buys.

Het knikkerspel gaat als volgt: “Je hebt één knikkerpotje en speelt met z’n tweeën. Beide deelnemers hebben vijf knikkers die ze dicht mogelijk bij het potje moeten gooien. Degene die zijn of haar knikker het dichtst bij het potje gooit mag beginnen. Alle knikkers moeten erin, maar het gaat erom wie uiteindelijk de 10e knikker in het potje laat rollen. Die heeft gewonnen.”

Elke school die besluit mee te doen krijgt een setjes knikkers en een knikkerpotje opgestuurd. Op het evenement zelf zijn er knikkers aanwezig voor alle kinderen die meedoen, zodat ook de minderbedeelde kinderen gewoon mee kunnen doen.

Als een school mee wil doen aan het evenement kan deze zich melden bij de sportmedewerker in haar gemeente. De participerende scholen hebben een aantal weken om te spelen en moete uiteindelijk hun kampioenen op 7 juni opgeven via www.sportinzuidhorn.nl/knikkeren. “Daar staat ook alle info voor kinderen”, legt Brandts Buys uit. “En stel dat kinderen wel mee willen doen, maar de school niet, is er ook een optie tot individuele opgave en vrije aanmeldingen. Maar in principe moeten de leerlingen gewoon de juf of meester aan de mouw trekken”, besluit hij lachend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here