Nieuw park en zitmonument voor Ulrum

0
35
Ulrum onthulling monument spoorstraat-2

ULRUM – Afgelopen zaterdag was de start van de aanleg van ‘het Spoorpark’ in Ulrum. Op de plek waar ooit de basis werd gelegd voor het 1.000-woningenplan van oud-burgemeester Huib Ottevanger werd een zitmonument onthuld. De onthulling vormde tevens de start van de aanleg van een nieuw park, op de plek waar ooit 30 van deze bijzondere woningen stonden.

Stichting Ulrum 2034 heeft de grond voor het park overgenomen van Wierden en Borgen en gaat samen met de inwoners het park aanleggen. De openingshandeling werd verricht door oud-bewoonster mevrouw Frik-Hut. Ze heeft er jaren gewoond en is verbonden aan de geschiedenis van de woningen en de straat. Zij kan zich herinneren hoe het was om te wonen in een woning van het 1000-woningenplan en weet hoe onze woonwensen in de tijd zijn veranderd.


Aan de Spoorstraat werden in de jaren ‘50 van de vorige eeuw de eerste woningen gebouwd in het kader van het 1.000-woningenplan. Met dit plan wilde de toenmalige burgemeester van Ulrum, Huib Ottevanger, de naoorlogse woningnood tegengaan. Het plan was zo’n succes dat binnen enkele maanden nog 30 andere gemeenten het voorbeeld van Ulrum volgden. De woningen aan de Spoorstraat waren een reeks van de eerste woningen die in dit plan werden gebouwd. Voor de provincie Groningen is het een belangrijke mijlpaal op het gebied van bouw en volkshuisvesting geweest.

In het zitmonument is het tegeltableau verwerkt, waarop alle gemeentewapens staan, van de gemeenten die destijds deelnamen.

Inmiddels zijn veel van de huizen uit het 1.000 woningenplan weer gesloopt, omdat ze niet meer voldeden aan de moderne woonwensen. Dat geldt ook voor de 30 woningen aan de Spoorstraat in Ulrum. Woningstichting Wierden en Borgen sloopte de woningen en zocht naar een invulling voor het lege terrein. De inwoners van Ulrum grepen hun kans en maakten een plan voor en door inwoners voor een nieuw park. Stichting Ulrum 2034 wilde de grond alleen aankopen onder de voorwaarde dat de opbrengst door Wierden en Borgen geïnvesteerd zou worden in Ulrum. De woningstichting heeft in overleg besloten om het geld te gebruiken om twee woningen aan de Noorderstraat te slopen en er twee nieuwe woningen voor terug te bouwen, die passen in het straatbeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here