Locatie azc Grootegast bekend: “Dit had niemand verwacht”

0
56
Grootegast AZC locatie

GROOTEGAST – Afgelopen dinsdagavond heeft het college, na de openbare raadsvergadering, de raad geïnformeerd over de locatie van het azc. Dit naar aanleiding van het besluit van de raad op 26 januari jongstleden over de komst van een azc voor 300 vluchtelingen. Direct nadat de raad goedkeuring heeft gegeven voor de locatie aan de Bovenweg 19 in Grootegast werd het dorp geïnformeerd door middel van een brief.

Een verrassende locatie, zo meldt Henk Top, voorzitter van FC Grootegast. “Dit had niemand verwacht. Maar het is beter dan bijvoorbeeld ’t Roblespark. Hier hebben minder mensen er last van en voor het dorp is het goed dat die boerderij afgebroken wordt. Het is een oud ding wat al lang te koop stond”, aldus Top.

Toch komt er ook tegenstand uit het dorp. Een aantal inwoners hebben een comité gevormd en een enquête verspreid onder de inwoners van Grootegast. Daarin wordt gevraagd naar hun mening over het azc, het aantal op te vangen asielzoekers en de gekozen locatie. “Helaas heeft het college van B en W dit niet zelf georganiseerd”, schrijft Peter van der Velde. “Zij zijn van mening dat er voldoende draagvlak is in het dorp. Op straat horen wij echter verschillende meningen. Wij gaan die meningen verzamelen en vervolgens aanbieden bij het college.” Afgelopen week zijn de enquêtes huis-aan-huis bezorgd bij de mensen en later weer opgehaald. Inmiddels worden de meningen gebundeld en klaar gemaakt om bij het college aan te bieden.

De initiatiefnemers hebben zich verenigd in de ‘Groep voor 100’. Een naam die niet uit de lucht is komen vallen. “Dat er hulp nodig is voor de vluchtelingen mag duidelijk zijn”, vindt Peter van der Velde. “Maar 300 asielzoekers op een inwoneraantal van 3.400 is toch echt te veel. Honderd is voor een plaats als Grootegast ook genoeg, vandaar de naam.” De resultaten van de uitslag houden we overigens nog even tegoed van het comité.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here