Bauke Mollema ambitieus in Tour de France: “Een vijfde plaats zou heel mooi zijn”

0
15
bauke Tour de France vooraf

STREEK – De slijtageslag van het jaar, ook wel Tour de France genoemd, is eindelijk begonnen. Onze eigen Bauke Mollema startte afgelopen zaterdag als een van de 198 renners op Mont Sain Michel, een rotseiland even buiten de Normandische kust. 188 kilometer rijden op een vlak terrein. 22 ploegen gaan er van start in de 103de Ronde van Frankrijk, het grootste wielerevenemt ter wereld.
Mollema, een van de 15 Nederlandse renners gaat voor een goed klassement en is ambitieus: "Mijn doel is eigenlijk om een betere Tour te rijden dan ik tot nog toe heb gedaan. Ja, dat kan alleen als ik minimaal vijfde wordt,’ lacht de klimmer door de telefoon. Een behoorlijk ambitieus plan gezien het sterke deelnemersveld. Maar de kopman van Trek Segafredo wil zich zelf verbeteren. "Ik ben 29 jaar en blijf me zelf steeds ontwikkelen. De laatste ander half jaar ben ik beter geworden. De voorbereiding was prima, ondanks een lichte keelontsteking waardoor in de Dauphiné niet kon afmaken maar daar ging het de eerste dagen ook prima en kon ik met de beste klimmers mee."

Het podium is weggelegd voor de heren Froome, Quintana en Contador. Het zal gaan om de plaatsen daarachter. En daar wil de oud-Zuidhorner zich in mengen. "Bijna iedere ploeg heeft twee klassementsrenners gestuurd. Het zal een ongemeen felle en zware strijd worden om in de top-tien te komen. Maar daar ga ik voor. Heel mooi dat de bergen al na een weekje zijn. Deze Ronde van Frankrijk ligt me meer dan die van vorig jaar waar we pas veel later de bergen in gingen. Uiteindelijk gaat het om de benen" concludeert Mollema die verwacht dat de beslissing weer eens in de Alpen zal vallen: "De Pyreneeën komen dit jaar eerder dan vorig jaar en er zijn ook 2 hele zware etappes, maar ik denk dat de uiteindelijke beslissing pas in de Alpen valt. De laatste week van de Tour de France is lichamelijk gewoon heel zwaar. De 2e en 5e etappe hebben ook al een lastige finish. Het is dus belangrijk om er vanaf het begin te staan. Misschien dat ik achteraf blij moet zijn met een tiende plaats, maar dat is voor mij op voorhand geen uitdaging. Ik heb een goede ploeg om me heen en ga voor het hoogst haalbare. Dat is de vijfde plaats in mijn ogen. De oud-Zuidhorner haalt het zelfvertrouwen uit de staat van zijn lichaam en het gevoel in de benen: "In trainingen haal ik veel informatie uit de vermogenswaardes en hartslagen. Die kun je ook goed vergelijken met eerder dit jaar of voorgaande jaren. Meestal komt het gevoel in de benen overeen met de waardes, maar je moet je daar ook niet blind op staren. Uiteindelijk gaat het om de resultaten in de wedstrijd en dan speelt het mentale vlak ook een grote rol, zeker in een grote ronde. De vermoeidheid begint op een gegeven moment toe te slaan maar het is belangrijk dat zoveel mogelijk uit te schakelen en je te blijven focussen," aldus Mollema die vooral uit ziet dat de ritten in de bergen. "Dat is natuurlijk mijn terrein. Ik zie echt uit naar de bergetappes in de Alpen en Pyreneeën en naar de rit naar de Mont Ventoux. Dat zijn de etappes waar ik de grootste kans heb op succes".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here