Van schilderen tot mozaïek en van breien tot keramiek: “Eigenlijk heb ik aan één leven veel te weinig”

0
121
Ezinge KC Jolanda Meesters

STREEK – Kunstenares Jolanda Meesters doet van alles. Echt van alles. Schilderen, bezig zijn met keramiek en mozaïek, breien en haken, cursussen en workshops… Noem maar op. Niets is haar te gek en haar creativiteit uit ze dan ook in verschillende kunstvormen. “Soms denk ik wel eens, hou je bij één ding. Maar ik vind alles leuk en kan mij ook heel snel dingen eigen maken. Eigenlijk heb ik aan één leven veel te weinig”, vertelt ze.

Haar inspiratie krijgt ze onder andere van haar hondje Timo, die ze liefkozend haar muze noemt. Bij de voordeur hangt een groot portret van mozaïek van Timo en in het ruime, lichte atelier van Meesters komt Timo ook meerdere malen terug in verschillende kunstwerken. Maar ook het weidse gebied van ’t Hogeland en het Westerkwartier speelt een grote rol. Sinds vijf jaar woont ze op het platteland, daarvoor heeft ze in de stad Groningen gewoond. Pas op latere leeftijd is ze begonnen met schilderen. “Ik heb eerst Nederlands gestudeerd”, vertelt Meesters. “Maar Minerva was een wens die ik al heel lang koesterde. Later heb ik toch de stap gezet om aan de kunstacademie, Minerva, te gaan studeren. Ik ben afgestudeerd op schilderen en ging aan de slag als docent Schilderen.”

De diversiteit in kunstvormen komt ook door haar muze Timo. “Ik wilde een expositie over Timo houden, maar wilde dat niet alleen met schilderijen doen. En zo ben ik allerlei cursussen gaan volgen voor andere kunstvormen. Zo heb ik Timo gemaakt van glas en mozaïek. En daardoor heb ik dus mozaïek ontdekt. Ik word er heel rustig van, om daar mee bezig te zijn”, lacht ze. “Inmiddels geef ik ook cursussen en workshops mozaïek. Ik vind juist de afwisseling tussen bezig zijn met mozaïek en schilderen heel fijn.”

Momenteel hangen er in het ruime atelier in Ezinge veel schilderijen van vogels. “Ik doe mee aan de kunstenaarsroute Route 99”, vertelt ze. “In september hebben we een expositie met alle kunstenaars van de route. Ik heb besloten dat ik iets met vogels wil doen. In het najaar bestaat de kunstroute 10 jaar, dus doen we allemaal iets met een kunstwerk van 10 bij 10 centimeter tijdens de expositie in Aduard die we dan houden. En ook nog een kunstwerk van 10 bij 10 bij 10 centimeter.”

Ook staan er in het atelier schalen van keramiek. Doet ze dat ook? “Ja”, lacht ze. “Daar ben ik mee begonnen door een vriendin van mij, kunstenares Jessica Lelieveld. Zij is keramiste en vroeg op een gegeven moment of ik niet een keer bij haar in het atelier wilde kleien. En sindsdien doen we veel samen, zij komt hier schilderen en ik ga daarheen om te kleien.” Naast de schalen van keramiek staat een spinnenwiel. “Ja, ik spin óók nog eens mijn eigen wol”, lacht ze. “We hebben hier vijf schapen, en ik wilde iets met die afgeschoren wol doen.” Ze pakt een tas. “Deze heb ik bijvoorbeeld zelf gebreid en gehaakt, van de wol die ik zelf gesponnen heb”, vertelt ze enthousiast. Verderop ligt een schapenwollen kleedje. “Ik heb ook een cursus vilten gedaan, zodat ik van die vacht een kleedje kon maken. Da’s lekker op de bank bijvoorbeeld, of bij de open haard.”

Vanaf 10 juli exposeert Meesters met verschillende, kleinere kunstwerken in de molen van Mensingeweer, die dit jaar 10 jaar bestaat. “Die expositie heet ‘Kunst in de fietstas’, dus dat moeten allemaal kleinere kunstwerken zijn.” De expositie is afgelopen zondag geopend door burgemeester Koos Wiersma van gemeente De Marne. Ook geeft ze verschillende schildercursussen en workshops mozaïek. De eerstvolgende cursussen zijn op zaterdag 30 juli en zondag 21 augustus. Cursisten kunnen kiezen uit schilderen of mozaïeken en de kosten bedragen 35 euro inclusief materiaal, thee of koffie en wat lekkers. Aanvang 13:30 tot ongeveer 17:30 uur.

Daarnaast geeft Meesters wekelijks les in schilderen, voor zowel beginners als gevorderden. Er is plaats op de woensdagmiddag en de dinsdagavond. Kosten: 120 euro voor 10 lessen. Voor meer informatie of opgave: jolanda@jolandameesters.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here