CDA wil FNP kunnen vertrouwen: FNP & GBA willen nieuwe coalitie met CDA

0
12

BUITENPOST – Nog deze week wil de FNP een nieuwe coalitie vormen met GBA en CDA. Met de twee partijen zal de komende dagen overlegd worden over een nieuwe coalitieakkoord. De partijen vonden elkaar donderdagavond nadat het huidige college viel. Het CDA staat open voor de onderhandelingen, maar de FNP zal in de ogen van de partij moeten bewijzen dat zij betrouwbaar is.

Voor Lydeke Zandbergen (CDA) was het geen verrassing toen het huidige college viel. “Vanaf het begin heb ik zaken gezien waarvan ik dacht: wat voor huwelijk is dit? Regelmatig waren er dingen waar ze het onderling niet over eens waren. Dat moest een keer fout gaan.” Verbazing was er wel over de motie, waardoor het college uiteindelijk viel. “Die motie was niet aan de PvdA voorgelegd en wel aan andere partijen. Pas op de avond van 7 juli hoorde ik dat het bewust zo gedaan was. Ik dacht toen: dit kan niet waar zijn. Achteraf vond Sjoerd (Groenhof, red.) dat niet correct. Ik zag het als een dolk in de rug van Gerda (Wethouder Postma, red.). Dit was niet een faire manier.”

Dat nu alleen gesproken wordt met het CDA, verbaast Zandbergen. “Ik vind dat de FNP met een schone lei had moeten beginnen, dus met iedereen het gesprek aan gaan. Programmatisch kun je verschillen hebben, maar het begint met vertrouwen. De FNP wil er deze week uitkomen, of dat lukt weet ik niet. Er zijn mensen die na een scheiding heel snel in een nieuwe relatie vluchten, maar Achtkarspelen heeft niks aan een snelle oplossing met dezelfde problemen.” Als de partijen uiteindelijk met elkaar in zee gaan, wil Zandbergen ook een aantal CDA-punten in het coalitieprogramma terug zien. Welke dat zijn, wil ze nog niet zeggen. Dat ze zelf als wethouder beschikbaar is wel.

Mochten de drie partijen er niet uitkomen, dan zullen FNP en GBA zoeken naar een nieuwe partner. De ChristenUnie lijkt dan de enige optie te zijn. Immers, met de PvdA is net gebroken en de VVD heeft te weinig zetels om tot een meerderheidscoalitie te komen. Het ligt voor de hand dat Klaas Antuma dan terugkomt als wethouder. Hij had in het verleden de portefeuille die Gerda Postma (PvdA) nu heeft en kent dus de dossiers.

Voor de PvdA is het duidelijk dat er voor wethouder Gerda Postma geen plaats meer is, als FNP en GBA een nieuwe partner zoeken. Dat wist Postma al toen ze dreigde met opstappen. “Ik heb voor mijn principes gestaan. Ik wil niet bezuinigingen op het sociale domein. Als we straks ineens iemand krijgen die zware zorg nodig heeft, kan dat zomaar tonnen kosten. We kunnen dat geld dan wel uit de reserve halen, zoals de andere partijen willen, maar we hadden juist afgesproken dat we die zouden aanvullen om wat meer vet op de botten te krijgen. Na de vorige collegeperiode was de reserve bijna leeg.” Postma denkt dat de FNP en GBA niet op andere zaken willen bezuinigingen en de OZB niet omhoog willen, omdat na het volgende begrotingsjaar de bezuinigingen zijn.

Dat de motie over de bezuiniging op het sociaal domein niet letterlijk voorgelegd is aan de PvdA ontkent Sjoerd Groenhof (FNP) niet, maar wel zegt hij dat de partij een bezuiniging op deze post eerder aangekondigd heeft. “Op 2 en 8 juni zijn we bij elkaar geweest. Toen hebben we dit besproken. De avond voor de raadsvergadering hebben we hierover ook een mail naar de fractievoorzitters van GBA en PvdA gestuurd.” Zelf noemt Groenhof de gepresenteerde kadernota ondermaats. “Als raad heb je de rol om bij te sturen als dat nodig is, dat hebben we ook gedaan.”

Dan blijft de vraag waarom het college – met daarin ook wethouders De Haan (GBA) en Van der Veen (FNP) – de huidige kadernota naar de raad stuurde. Bij het versturen daarvan lieten de individuele wethouders niet optekenen tegen de plannen te zijn. De Haan: “We wisten dat er een gat was en dat het gevuld moest worden voor we de plannen in oktober definitief vaststellen. We hebben ervoor gekozen dat aan de gemeenteraad te laten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here