Uit de school geklapt: ‘Een terugblik? De meesters op De Adeborg gooien met blokjes en schriften’

0
16
Aduard Adeborg

ADUARD – Het is zomervakantie, de laatste loodjes zijn gelegd en de meeste basisschoolleerlingen stonden te popelen om aan de vakantie te beginnen. Toch is er traditiegetrouw één klas die met gemengde gevoelens aan de ‘grote vakantie’ begint. Deze klas komt na de zomer namelijk niet terug op de school waar zij een groot deel van hun leven hebben rondgelopen, waar ze zijn opgegroeid en veel vriendjes en vriendinnetjes hebben gemaakt. Deze groep 8 is volgend schooljaar geen groep 8 meer. Er zal een nieuwe groep 8 hun plaats innemen en zij zullen worden versplinterd over de diverse scholen van het voortgezet onderwijs. Onderweg naar de volgende stap in hun leven heeft de Streekkrant voor de zomervakantie gesproken met een aantal groep 8 leerlingen die na de vakantie aan een nieuwe avontuur beginnen. Deze week: Samenwerkingsschool ‘De Adeborg’ in Aduard.

We treffen Twan Bijma, Jonathan Staal, Mariëlla Velthuis, Esmé Eilander en Samantha Boot in de lerarenkamer van de Adeborg. De groep lijkt zich nauwelijks te beseffen dat hun laatste schooljaar op de Adeborg bijna ten einde is. “We hebben het nog steeds best druk”, lacht Jonathan. De klas is nog altijd druk bezig met de voorbereidingen van de musical ‘Alles over Boord’. Dat moet de grote uitsmijter worden voor de leerlingen van groep 8. Een laatste grote show alvorens het basisschoolleerlingzijn ten einde komt en ze de titel ‘Brugmug’ opgeplakt krijgen. Bang zijn ze allerminst, ze hebben tijdens hun basisschoolperiode immers ook al een grote verandering meegemaakt. Samenwerkingsschool De Adeborg is een samensmelting van OBS Goeman Borgesius en CBS Adewerth. “In één klap werd de school twee keer zo druk”, vertelt Samantha. “Het Goeman Borgesius was de kleinste van de twee qua leerlingen, toen de Adewerth erbij kwam was de school ineens heel vol.” Toch is het vijftal het erover eens dat het er wel op vooruit is gegaan. “We kenden elkaar natuurlijk wel”, zegt Esmé. “Aduard is niet zo groot, dus je kwam elkaar regelmatig tegen.” Ze zijn ervan overtuigd dat dat ook zo gaat blijven wanneer de klas uitwaaiert over de verschillende scholen voor het voortgezet onderwijs. Mariëlla en Samantha hebben geluk, zij komen bij elkaar in de klas en kunnen dus samen opfietsen naar Groningen. Beide dames gaan naar het Gomarus College in de grote stad en zien de trouwe tweewieler als belangrijkste vervoersmiddel. “Nu maar hopen dat het vaak mooi weer is”, lachen ze. De coole Jonathan maakt zich er geen zorgen over. Niet over de fietstocht richting zijn nieuwe school Kamerlingh Onnes, en niet over de hoeveelheid huiswerk die ze straks krijgen. Want dat er meer huiswerk gedaan moet worden lijkt een zekerheidje. “Och, het zal wel meevallen”, zegt Jonathan nonchalant. Mijn twee broers doen atheneum en die hebben nog genoeg vrije tijd.” Opdat de broers van Jonathan het weten, er is ruimte voor verbetering. Twan denkt dat het dan voor hem ook wel mee zal vallen: “Jonathan gaat naar het VWO, ik ga tl/havo doen, dus heb ik minder huiswerk.” Wat in ieder geval als een paal boven water staat is dat het een spannend jaar gaat worden. “Zeker nu we straks Engels en Frans krijgen”, blikt Esmé alvast vooruit.

Maar dan een terugblik. Immers, een groot deel van hun jeugd hebben de bijna-brugpiepers samen doorgebracht. Allereerst dan maar de vraag ‘Wie is de leukste leraar?’ Even valt het stil. Eigenlijk was de hele basisschoolperiode best heel leuk, inclusief leuke leraren en leraressen. Dan bijt Esmé toch maar het spits af: “Meester Cor is altijd vrolijk!” Mariëlle knikt instemmend en vult haar klasgenoot aan: “Hij gooit ook met blokjes.” “Dat komt omdat jij altijd zoveel praat”, zeggen Twan en Jonathan. “Ja, en jullie zijn altijd stil zeker”, verweert Mariëlle zich. “Toch is meester Cor niet de enige die met spullen gooit”, vertelt Twan. “Ook meester Dennis kan er wat van!” Er komt een mooie anekdote op tafel van de leerlingen die groep 8 gaan verlaten. “Meester Dennis gooit met schriften”, vertellen ze. “Want dan is hij sneller klaar met uitdelen.” Het is tijd om even uit te lachen, alvorens het vijftal het volgende verhaal aansnijdt. “Weten jullie nog van het groep 8 kamp?”, vraagt Mariëlla aan haar klasgenoten. Jonathan vertelt dat ze met tentjes naar een meertje waren gegaan en dat tijdens het survivallen een klasgenootje in Aduard Adeborg-2het water was gevallen. Twan: “Toen is de meester die hier stage liep er ook ingevallen. Dat deed hij expres natuurlijk, maar het was wel lachen.” “Het was sowieso een mooi schoolreisje”, zegt Samantha gedecideerd. “Ik zal het hier wel missen.” Instemmend wordt er geknikt, totdat Twan besluit dat het niet tè sentimenteel moet worden. “Sommige klasgenoten ga ik wel missen, anderen niet”, knipoogt hij. Laten we het daar ook maar bij laten. Nog een klein weekje, een mooie musical en dan is het afscheid nemen. De basisschoolperiode zit erop en deze groep 8 maakt zich op voor een kennismaking met nieuwe klasgenoten voor de volgende periode in hun schoolloopbaan. Dat is al spannend genoeg.

Jouw klassenfoto nabestellen? Dat kan via fotoservice.media-totaal.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here