Nieuw bestuur voor Halve Marathon Lauwersoog – Ulrum

0
159
Halve Marathon Lauwersoog-Ulrum nieuw bestuur

ULRUM – De 26e editie van de Halve Marathon Lauwersoog – Ulrum op 30 juli staat in de startblokken. Met een kersvers bestuur welteverstaan. Petra Woddema en Marieta Wiersum zijn twee van de zeven nieuwe bestuursleden. En reken maar dat ze er zin in hebben.

Het oude bestuur bestond nog maar uit drie personen, die er eigenlijk wel mee wilden stoppen. De zeven nieuwe bestuursleden vonden dat het evenement moest blijven bestaan. “We wilden niet dat er nog een evenement weg zou vallen uit de regio”, vertelt Woddema. “Daarom hebben we besloten om het over te nemen.”

Tot nu toe gaat de organisatie erg goed, vertellen de twee. “We hebben vorig jaar met het oude bestuur meegelopen, om te kijken hoe alles ging en of we het daadwerkelijk wilden doen. Daar hebben we heel veel van geleerd. Dit jaar doen we het helemaal zelf, maar we kunnen ze wel bellen als we hulp nodig hebben”, vertelt Wiersum. “We zijn in januari begonnen met de voorbereidingen, zoals het zoeken van vrijwilligers en het aanvragen van vergunningen. Vanaf dat moment werd alles in gang gezet. We hebben de taken verdeeld, zoals de inschrijvingen, PR, sponsors en vergunningen. Iedereen doet z’n eigen deel, zodat je elkaar niet in de weg gaat lopen.”

“De dag zelf wordt nog even spannend”, vervolgt Woddema. “We hebben nu alles goed op de rails, maar we weten pas op de dag zelf of alles lukt. Er zijn natuurlijk ook factoren waar we niks aan kunnen doen, zoals het weer.” Wiersum valt haar bij: “Als er dingen fout gaan is het niet erg, zolang de lopers er maar niks van merken.”

Ondanks dat er een nieuw bestuur op het evenement zit, blijft de halve marathon hetzelfde. De start is op Lauwersoog, bij Restaurette Schierzicht. Rieks en Janneke Gerdes, eigenaren van Schierzicht, zullen dan ook het startschot geven. De finish is in Ulrum. “Dat maakt deze halve marathon zo bijzonder”, vertelt Woddema. “Het is een ‘enkele reis’, en geen rondje, zoals de meeste marathons.” Wiersum vult aan: “En daarnaast is de route natuurlijk prachtig, helemaal door het Lauwersmeergebied.” Wel hebben ze van lopers gehoord dat het daardoor zwaarder is. “Normaal staat er heel veel publiek langs de kant, om de lopers aan te moedigen. Hier is dat veel minder, omdat het midden in de natuur is.”

De lopers voor de halve marathon komen overal vandaan: Zuid-Korea, België, Duitsland en alle hoeken van Nederland. Ook op de leeftijden is geen peil te trekken, de jongste deelnemer is 17, de oudste 78. Iets meer dan 150 mensen hebben zich aangemeld bij de voorinschrijving, maar uit de ervaring van voorgaande jaren blijkt dat er op de dag zelf nog zeker een keer zoveel mensen bijkomen. “We zitten nu al over het aantal voorinschrijvingen van vorig jaar heen”, vertelt Wiersum. “En toen eindigden we op 424 deelnemers in totaal.”

De organisatie ziet komende zaterdag in ieder geval vol enthousiasme tegemoet. “Tot nu toe loopt alles op rolletjes. We beginnen pas net, maar we kunnen dit nog wel jaren blijven doen. We gaan en kunnen er zeker iets moois van maken”, vertellen de twee. “We moeten nog wel de dag zelf even afwachten, maar er zijn zeker al toekomstplannen.”

De halve marathon is de onofficiële aftrap van de Feestweek van Ulrum, die dat weekend begint. Tijdens de feestweek is er ook een jeugdloop op de dinsdag, voor de jongere deelnemertjes die niet mee kunnen of mogen doen aan de marathon.

De start van de marathon is om 14:00 uur. Tot 12:45 kan er ingeschreven worden in Ulrum, de kosten bedragen 12,50 euro voor de halve marathon en 1,75 euro voor het huren van een chip, die de tijd registreert. De lopers worden dan met bussen naar Lauwersoog gebracht. De marathon zal tot ongeveer 17:00 uur duren. Meer informatie is te vinden op www.halvemarathon.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here