Atsma verwacht deze maand nieuw college Achtkarspelen

0
11

BUITENPOST – CDA, ChristenUnie en PvdA zitten vanaf deze week om tafel om een nieuw college te vormen voor de gemeente Achtkarspelen. Informateur Joop Atsma (CDA) verwacht dat dit niet meer dan een maand zal duren. De partijen vonden elkaar vorige week nadat maandag FNP bekent maakte dat geen enkele partij met de combinatie FNP en GBA samen wilde werken aan een nieuw college.

Tot eigen teleurstelling moest Sjoerd Groenhof (FNP) maandag vaststellen dat zijn partij en GBA geen nieuwe danspartner hadden gevonden. Een andere conclusie dan het overgeven van het ‘onderhandelingsstokje’ aan het CDA was er dan ook niet. De partij onder leiding van Lydeke Zandbergen ging vlot aan het werk en presenteerde binnen twee dagen informateur Joop Atsma. Tegenwoordig Eerste Kamerlid voor het CDA, eerder Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, maar bovenal inwoner van Surhuisterveen. Ook Atsma nam zijn werk voortvarend op. Donderdag sprak hij met alle partijen over mogelijke coalitie. De combinatie CDA, CU en PvdA kwam daar vrijdag uit.

Atsma: “Op dit moment zijn er vervolggesprekken over de inhoud tussen CU, CDA en PvdA. We zijn nog puur in de informatieronde, het gaat nog te snel om het een formatie te noemen.” Dat hij gevraagd werd als informateur kwam voor Atsma onverwacht. “Ik heb vorig jaar het Wetterskip Fryslan gedaan en doe dit graag. Het kon qua tijd, omdat hij voor mij nu vrij rustig is. Vorige week was het hele dagen werk, nu moeten de partijen zich vooral op de inhoud beraden. Dus wat ze willen en wat niet. Het moet snel gaan, want de begroting zit er aan te komen. Ik hoop dat het deze maand rond komt.”

Over de inhoud willen Zandbergen, Klaas Antuma (CU) en Theun Nicolai (PvdA) nog niks zeggen. Daarvoor zijn volgens de partijen nog te weinig inhoudelijke punten besproken. Wie wethouders in het nieuwe college gaan worden is ook formeel nog niet duidelijk, maar de PvdA zal wel Gerda Postma opnieuw voor de positie naar voren schuiven. Naar verwachting leveren CDA en CU fractievoorzitters Zandbergen en Antuma. Deze laatste twee partijen zullen dan een nieuwe fractievoorzitter moeten zoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here