Even terug in de tijd: al veertig jaar fierljeppen in Grijpskerk

0
17
Grijpskerk Fierljeppen

GRIJPSKERK – Tussen 1973 en 1977 werd het 17 hectare grote recreatiepark ‘De Enk’ aangelegd in Grijpskerk. Daar was ook ruimte voor een fierljepaccommodatie, tot groot genoegen van de eerste Grijpskerker fierljeppers. In 1976 vonden zij onderdak bij de Vereniging voor Volksvermaken en namen onder die naam deel aan wedstrijden.

De eerste officiële wedstrijd in Grijpskerk vond plaats op 19 augustus 1977. Op 13 september 1977 werd de fierljepvereniging ‘Grijpskerk en Omstreken’ opgericht tijdens een vergadering van Volksvermaken door onder andere Anne Piekstra (trainer) en Ello Sterenborg (bestuurder). Aansluiting vond plaats bij de Friese Ljeppers Bond.

De eerste klassementswedstrijd in Grijpskerk werd gehouden op 21 juni 1978, met als verste afstand 15,59 meter. Al gauw bleek de Grijpskerker club talent in huis te hebben. Johan Oldewarris won meerdere wedstrijden en drong door tot de topljeppers. Pieter Hielema werd in 1986 Fries Kampioen en is momenteel voorzitter van de Nederlandse Fierljep Bond). Arend Hofstee werd in 1990 Nederlands kampioen en Ben Helmholt kreeg bekendheid door de vele persoonlijke records die hij sprong en de titels die hij behaalde.

Drie jaar achtereen (1991-1993) werden bij de Friese Kampioenschappen twee van de vier titels door Grijpskerkers gewonnen.

Bij de dames kwamen Anja Agema, in 2005 tweede bij het NK, en de latere Grijpskerkse Antke van de Wal, negen Friese titels in de jaren negentig, sterk voor de dag.

Momenteel strijden Bas Tolboom en Niels Koetsier bij de senioren mee in de bovenste regionen. Het wordt nog spannend, wie aan het NK fierljeppen op zaterdag 27 augustus in Grijpskerk mogen meedoen.

De accommodatie is onderhoudsgevoelig. In 2002 werd de zaak geheel vernieuwd. De oude schansen werden vervangen. Toen in 2010 de damwand brak, waren er opnieuw problemen. In de jaren 2011-2012 vond weer een enorme renovatie plaats, waarna bestuursleden Bosgraaf en Van der Heide nieuwe schansen ontwierpen, die de aandacht trokken van fierljeppend Nederland. Dankzij uitstekende medewerking van het gemeentebestuur van Zuidhorn en sponsoren heeft Grijpskerk met veel vrijwilligheid de zaakjes na veertig jaren prima op orde en kan men weer jaren als enige professionele Groninger fierljepvereniging vooruit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here