21-jarige Eline doet mee aan WK Roeien in Rotterdam

0
19
roeien

OLDEHOVE/ROTTERDAM – Eline Feitsma uit Oldehove doet in de week van 21 augustus mee aan het Wereldkampioenschap Roeien in Rotterdam. Zelf is ze pas een derdejaars roeier, maar in korte tijd is ze opgeklommen tot de topklasse.

“Ik heb vroeger altijd gejudood, elf jaar lang”, begint ze haar verhaal. “Maar op school konden we op een gegeven moment gaan roeien bij de roeivereniging vlakbij. Ik was altijd al wel geïnteresseerd in roeien, vrijwel alle familie van mijn moeders kant doet het ook, nét niet op nationaal niveau. Dus toen ging ik ook roeien en ben ik lid geworden van de roeivereniging. Dit was in het najaar van 2012. Ik heb eerst een jaar voor mezelf geroeid, competitieroeien heet dat, maar ik wist toen al wel dat ik wilde wedstrijdroeien.”

En met succes, want nu, nog geen drie jaar later, verschijnt Feitsma aan de start van het WK in Rotterdam. “In het najaar van 2013 ben ik in de eerstejaars dames gekomen en toen ben ik begonnen met hard roeien, ik trainde ook zes of zeven keer in de week, kreeg goede begeleiding en had goede coaches langs de kant. Toen heb ik besloten dat ik door wilde gaan. Ik ben het tweede jaar in gegaan en meer gaan trainen, zo’n negen tot tien keer per week.”

De fanatieke sportster vertelt dat ze toen al graag naar het WK wilde. “Ik doe mee in de categorie senior B, dat is voor dames onder de 23 jaar. Ik doe mee samen met drie andere meiden. In eerste instantie roeide ik met één iemand samen, zonder stuurman. Je moet dan op meetmomenten laten zien dat je hard kan roeien, en dat wil beter in een kleinere boot. Dus heb ik voor een kleinere boot gekozen, want dat kun je dat veel beter laten zien. In april hebben we toen met het Nederlands Kampioenschap meegedaan met z’n tweeën. Op basis van onze snelle tijd daar werden we uigenodig om met twee andere meiden te gaan roeien, dus in een boot voor vier. Dat hebben we gedaan en we hebben heel hard getraind, we hebben bijna alle wedstrijden gewonnen met z’n vieren. Bij de Nederlandse Kampioenschappen waren wij één van de twee snelste boten met dames onder de 23, en daarom zijn we geselecteerd voor het WK.”

Bij het WK Roeien zijn er verschillende categorieën, zoals junioren, senior B – waar Feitsma aan mee doet – en senior A niet-Olympische nummers. “Die laatste categorie zijn eigenlijk alle velden die in Rio niet meedoen, die kunnen in Rotterdam starten. Het wordt een gigantisch evenement, en grootste WK Roeien wat ooit in Nederland gehouden is”, lacht Feitsma. De eerste wedstrijddag zal plaatsvinden op 21 augustus, de finale op 25 augustus. “Maar de finale van de junioren is 28 augustus, dus het evenement duurt wel langer.”

Op dit moment traint ze, samen met haar roeigenoten, zo’n tien keer per week. “We hadden nog zes weken om te trainen na de laatste nationale wedstrijd. We roeien met twee Groningers en twee Amsterdammers. De Amsterdammers zijn eerst naar Groningen gekomen voor twee weken, en nu gaan de Groningers vier weken naar Amsterdam om te trainen”, legt ze lachend uit. “We trainen vier uur per dag, dus dat is best uitputtend.”

Is de volgende stap de Olympische Spelen voor Feitsma? “Ik heb nog niet aan de Olypische Spelen gedacht”, bekend ze. “Maar het begint nu wel een beetje te kriebelen. Dat is het leuke aan roeien, als je sterk bent, lang, en een beetje kan bewegen, kun je roeien. Ik doe het nog maar drie jaar, en van de meiden waarmee ik roei doet maar één het tien jaar. De andere twee doen het twee en drie jaar, en we staan gewoon nu al op het WK. Dit komt niet vaak voor, maar het kan dus heel snel gaan.”

Gezien de leeftijdsgrens die geldt in de categorie waar Feitsma nu in roeit, zou ze alleen volgend jaar nog mee mogen doen in deze categorie. “Volgend jaar zou ik nog mee kunnen doen met het WK onder de 23, maar daarna zou ik bij de senioren komen. Dan kun je maar zo roeien tegen mensen die het al twintig jaar doen.”

Het lastigste aan het bedrijven van topsport vind Feitsma dat ze er heel veel tijd aan kwijt is. “Je traint vier uur op een dag, maar om fit te blijven moet je negen tot tien uur slapen ’s nachts. En vaak slaap ik overdag ook nog een uurtje. Trainen kost gewoon heel veel energie. Daarnaast ben je heel bewust bezig met je voeding en moet je daar ook rekening mee houden. Dat kost ook veel tijd.”

Hoewel Feitsma haar roeping heeft gevonden in het roeien, zal ze de sport volgend jaar op een lager pitje moeten zetten. “Ik begin volgend jaar aan mijn coschappen, voor mijn studie geneeskunde. Dat is een soort stage van 2,5 jaar, fulltime. Ik denk dus dat het lastig te combineren wordt. Wel wil school er rekening mee houden, dat ik wat kan schuiven in de roosters, maar fulltime trainen zit er niet meer in. Maar ik blijf doorgaan zolang het lukt en het leuk is om te doen”, besluit ze lachend. “Ik heb in ieder geval deze ervaring weer te pakken!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here