Uit de school geklapt: ‘Brugmuggen’ uit Zuidhorn onderweg naar morgen

0
26
Zuidhorn Windroos

ZUIDHORN – Het is zomervakantie, de laatste loodjes zijn gelegd en de meeste basisschoolleerlingen stonden te popelen om aan de vakantie te beginnen. Toch is er traditiegetrouw één klas die met gemengde gevoelens aan de ‘grote vakantie’ begint. Deze klas komt na de zomer namelijk niet terug op de school waar zij een groot deel van hun leven hebben rondgelopen, waar ze zijn opgegroeid en veel vriendjes en vriendinnetjes hebben gemaakt. Deze groep 8 is volgend schooljaar geen groep 8 meer. Er zal een nieuwe groep 8 hun plaats innemen en zij zullen worden versplinterd over de diverse scholen van het voortgezet onderwijs. Onderweg naar de volgende stap in hun leven heeft de Streekkrant voor de zomervakantie gesproken met een aantal groep 8 leerlingen die na de vakantie aan een nieuwe avontuur beginnen. Deze week: CBS De Windroos uit Zuidhorn.

Snel stormen Boris Berkhout, Harmke Blijham, Jet van Bijssum, Edgar Visser, Meike Cuijpres en Martijn Geertsemadat is Geert-sè-má– voor de verslaggever uit richting de lerarenkamer, alwaar we deze schoolklas eens aan de tand gaan voelen over hun acht jaren op christelijke basisschool De Windroos. “Ik hoop dat ze nu taal gaan doen”, zegt Martijn. “Dan ben ik daar mooi vanaf straks.” De toon is gezet, een deel kijkt reikhalzend uit naar de zomervakantie. Zich misschien niet eens beseffend wat er allemaal gaat veranderen. En zoveel doen ze in deze periode niet eens meer heeft juf Marianne ons net verteld. Dat werd overigens onderstreept door de verlengde pauze die de groepen 7 en 8 net hebben gehad. Een half uurtje voetballen, en dat in de allerlaatste periode van hun basisschooljaren. Dan valt de hechte groep 8 uit elkaar en moeten ze hun weg zoeken op het voortgezet onderwijs. Voor een aantal wordt dat nog wel even slikken. Na de pauze stond de hele klas, niemand uitgezonderd, arm in arm ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij te zingen. Luid, hard en toch zuiver. Zo mooi dat de juf van groep 7, compleet met kippenvel, kwam kijken bij het muzikale ensemble dat straks de school gaat verlaten. “Dit is een mooie groep hoor”, zegt ze zacht. “Het wordt in ieder geval voor juf Marianne en mij even slikken als deze kinderen ons gaan verlaten.” Juf Marianne, de lerares die deze groep tijdens hun laatste jaar les heeft mogen geven, bevestigt de woorden van haar collega: “Dit is een enthousiaste groep. Lief, vrolijk en uitbundig. Het wordt inderdaad een moeilijk afscheid.” Wat betreft Meike is dat wederzijds. “Juf Marianne heeft ons vier jaar les gegeven. In de kleuterklassen, in groep 4 en dus ook in groep 8. Zij is altijd heel gezellig en kan om onze grapjes lachen.” Ook Harmke vindt Juf Marianne erg leuk. “Zij is toch de lerares die het langste heb gehad en is heel belangrijk geweest”, zegt ze. Toch kijken ze uit naar de overstap richting het voortgezet onderwijs. Behalve Martijn (“Ik ga van school af”), heeft iedereen al een keuze gemaakt. Natuurlijk ook Martijn, de wens is weleens vaker de vader van de gedachte. Hij gaat samen met Edgar naar het Lauwers College in Grijpskerk. Die fietstocht is goed te doen volgens het tweetal. De vier anderen hebben het wat minder getroffen en moeten dagelijks de oversteek naar Groningen maken. Boris gaat naar het Werkman Stadslyceum, Harmke naar het Augustinuscollege, Jet gaat na de vakantie het Leon van Gelder in Vinkhuizen en Meike gaat naar het Kamerlingh Onnes. “Ik heb daar tijdens de kennismakingsdag meegemaakt dat de kinderen die nu zelf in de brugklas zitten ‘brugpieper’ naar ons riepen”, vertelt Meike. “Op het Kamerlingh Onnes zitten dus wel aparte typetjes” Boris maakt zich minder zorgen over zijn brugklasperiode: “Mijn neef zit al in de tweede klas, hij zegt dat het wel meevalt met dat het roepen van ‘brugmug’.” Nog heel eventjes, dan houdt het op. Nog een musical en wat van Martijn zijn geliefde taallessen, dan houdt het op. Niet dat de groep elkaar na die tijd uit het oog zal verliezen, daarvoor is de band te sterk. De helft van de klas speelt hockey bij MHC Westerkwartier en de klas telt daarnaast nog een aantal stoere voetballers van vv Zuidhorn. Martijn en Edgar treffen elkaar na de zomer op het Lauwers College en ook Harmke krijgt een klasgenoot mee naar de nieuwe school. Toch wordt het wel even slikken. Dat bleek vlak voor de vakantie al toen de eerste traantjes rijkelijk vloeiden bij het repeteren van het liedje van Claudia de Breij. Langzaam daalt ook in deze klas het besef in dat een leuke periode nu toch echt is afgesloten en de toekomstige brugmuggen Zuidhorn Windroos-2zijn vertrokken, onderweg naar morgen.

Jouw klassenfoto nabestellen? Dat kan via fotoservice.media-totaal.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here