“Onderling Sterk” Zuidhorn al vijf jaar sterk

0
7
Zuidhorn onderling sterk

ZUIDHORN – Er wordt druk gediscussieerd op de vergadering van Onderling Sterk Zuidhorn. Het is dan ook een hoop ‘geregel’, vergist u zich niet. We hebben te maken met een mijlpaal, want binnenkort bestaat de stichting vijf jaar. En dat houdt in feest, groot feest. Daarvoor moet er echter wel het één en ander duidelijk geregeld zijn. Een goed feest heeft immers een goed doordacht programma, interessante filmpjes en thema’s, leuke sprekers en natuurlijk gasten. Want wat is een feest zonder gasten.
Maar eerst een stukje duiding over Onderling Sterk Zuidhorn. “Mensen moeten wel weten wie wij zijn”, vindt Michel, lid van Onderling Sterk. “Al zullen veel mensen in Zuidhorn dat al wel weten en bekend zijn met wat wij doen.” Toch ter verduidelijking: Onderling Sterk Zuidhorn is een stichting waarin mensen met een beperking zich verenigd hebben. Eén á twee keer per maand komt de groep bij elkaar om te spreken over de problemen die zij door hun beperking tegen komen in de gemeente. Maar ook prettigere zaken worden besproken, zoals het bedenken van leuke uitjes en initiatieven die zij met z’n allen kunnen ondernemen. Zo heeft de groep het Gevangenismuseum in Veenhuizen al eens bezocht en wie herinnert zich niet het spel Levend Ganzebord in de straten van Zuidhorn? Leuke dingen en dringende zaken dus. Dat regelt Onderling Sterk Zuidhorn. Dit alles onder de kundige en vooral vrijwillige begeleiding van Dick Mensinga, Ada van’t Hoenderdal en Wim van Rijswijk. “Wij zijn er wel bij”, vertelt Wim van Rijswijk. “Maar zij nemen de initiatieven, bedenken wat ze willen en moeten het vervolgens ook zelf uitvoeren. Dick, Ada en ik voorzien alleen in de ondersteunende zaken die zij zelf niet kunnen regelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het regelen van deze vergaderruimte en het drukwerk voor de uitnodigingen die verstuurt gaan worden.” Onderling Sterk Zuidhorn heeft al enkele overwinningen weten te behalen. “Wij hebben in het centrum en in de winkels gekeken hoe het zit met de rolstoelvriendelijkheid”, vertelt Michel. “Nou dat viel wel tegen. Toen hebben we de burgemeester en de wethouders zelf in een rolstoel gezet. Zo konden ze mooi uit eigen ervaring meemaken waar rolstoelers dagelijks mee te kampen hebben. Ook zij zagen dat sommige stoepjes te klein en te smal zijn en dat de hellingen in het centrum wel verschrikkelijk steil zijn aangelegd. Daar is nu aandacht voor. Ook hebben wij gelezen dat de gemeente Zuidhorn geld heeft overgehouden en dat De Gast wordt aangepakt. Wij hebben op voorhand bij het college aangegeven dat er beter gekeken moet worden naar de aanleg van de stoepen in deze woonwijk. Voorkomen is beter dan genezen.” Maar door met de mijlpaal. Onderling Sterk Zuidhorn bestaat vijf jaar en dat wordt gevierd. Op 9 september wordt het Zonnehuis in Zuidhorn omgetoverd tot feestzaal. De groep is van plan om flink uit te pakken en de gasten een gevarieerd, educatief en bovenal gezellige middag te bezorgen. Zonder alles te verklappen willen we wel een tipje van de sluier oplichten. Er is een mooi presentatiefilmpje gemaakt dat precies vertelt wat Onderling Sterk Zuidhorn doet en wat het betekent voor de omgeving. De uitnodigingen zijn inmiddels verstuurt, of beter, langsgebracht. Na september gaat de groep verder in het tweede lustrum, waarin zij ongetwijfeld nog veel meer zullen gaan betekenen voor de mensen met een beperking in Zuidhorn. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat de groepsleden het debat opzoeken met de plaatselijke politiek. Het wakende oog van Onderling Sterk Zuidhorn blijft ook na het eerste lustrum even scherp controleren als dat het in de eerste jaren deed. Het college van burgemeester en wethouders is dus gewaarschuwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here