“Hier, in dit Werelderfgoedgebied, is zoveel te doen, te zien en te beleven”

0
11
Lauwersoog jelle bos

Toerisme in eigen streek

LAUWERSOOG – “We hebben hier iets prachtigs, de Waddenzee als UNESCO Werelderfgoed”, vertelt Jelle Bos, eigenaar en founder van ‘Beleef Lauwersoog’. “Ik vind dat we de mogelijkheden van de Waddenzee veel meer moeten benutten.” Vol enthousiasme vertelt hij het verhaal over het ontstaan van Beleef Lauwersoog, de omgeving en de activiteiten.
En dat is precies waar Bos ongeveer tien jaar geleden mee begonnen is. Het benutten van de mogelijkheden van toerisme in eigen streek, van dagjes weg dicht bij huis, van het bij elkaar brengen van verschillende aspecten en het op avontuur gaan in eigen omgeving. Ongeveer tien jaar geleden kocht hij de camping op Lauwersoog, het startpunt van de ontdekkingen in het gebied. Na het upgrade van de camping en renovatie van de horeca ‘Het Booze Wijf’, richtte Bos zich op de omgeving.
Al snel bleek dat er geen mogelijkheid was voor individuele bezoekers, om Werelderfgoed Waddenzee te ontdekken, en dus kocht hij een rondvaartschip. “Toen kocht ik er een boot bij, en nog één”, vertelt hij.
“En zo kwam er steeds meer bij. Inmiddels is de camping nog maar 20 procent van het hele gebeuren, en zijn de horeca, rondvaartrederij en feesten en partijen het grootste deel. Ik wil dat de bezoekers de omgeving hier beléven en dat ze zien hoe prachtig het gebied is. Het is geweldig als ik mensen meeneem op de boot de zee op en dat ze zien dat het water helderblauw is. Dat je tot 20 meter diep kan kijken. Dat ze kleine bruinvissen zien, kleine dolfijnen. Dat mensen niet eens meer het gevoel hebben dat ze in Nederland zijn. Heel veel mensen weten niet dat het hier zo prachtig kan zijn, en het geeft echt een kick, die verbazing.”
“Mensen betalen soms tienduizenden euro’s om naar Antarctica te gaan”, vervolgt hij zijn verhaal. “Antarctica! Dat is gewoon een kap ijs! Daar is niks te doen, niks te zien. Hier daarentegen, op Lauwersoog, in het Werelderfgoedgebied, is zoveel meer te doen, te beleven en te zien. En daar betaal je zeker geen tienduizenden euro’s voor”, lacht hij.
Al zijn losse aspecten in Lauwersoog heeft Bos bij elkaar gebracht, onder de noemer Beleef Lauwersoog. “Je moet gewoon benutten wat je hier hebt”, vertelt hij. “Dat is de reden dat ik hier ooit mee ben begonnen. Vooral de diversiteit maakt het zo leuk. Geen dag is hetzelfde. De ene dag ben ik bezig met het bergen en slepen van boten uit de Waddenzee, de volgende dag moet ik om half 5 ’s ochtends een watertaxi naar Schiermonnikoog sturen en de dag daarop rij ik bezoekers in de Land Rover voor een safari.”
“Je krijgt van mij een miljoen als je tien mensen kan noemen die wel eens een rondje om Schiermonnikoog hebben gevaren”, zegt hij met een knipoog. “Ik weet zeker dat dat je niet lukt. Er zijn maar zo weinig mensen die dat gedaan hebben, vanuit toeristische overwegingen. De vissers tel ik dan natuurlijk even niet mee, maar wij bieden zo’n tocht aan!”, lacht hij. “Er zijn hier wel eens groepen uit Amsterdam, voor een personeelsfeestje bijvoorbeeld, die dan op hun mooie schoenen willen gaan wadlopen. Ja, dat gaat natuurlijk niet lukken. Die zijn hier nog nooit geweest, weten niks van het gebied en hebben geen idee wat er hier te doen is. Dan nemen we ze mee op een ‘rondje Schier’ of een zandplaatexcursie, en zijn ze verkocht. Dan zijn ze helemaal om.”
Beleeft het Waddengebied in de zomer dan haar hoogtepunt en in de winterperiode een diep dal? “Nee”, lacht Bos. “Ik vind het zelf bijvoorbeeld heerlijk om in onwijs ‘pokkeweer’ op Terschelling te zijn. En zo zijn er nog velen met mij. Ik heb het ook een beetje als doel gesteld om zoveel mogelijk mensen hierheen te halen in de koudere periodes, buiten de zomervakantie om. Ik rust pas als er het hele jaar door evenveel mensen zijn”, vertelt hij. “Want dat is de omgeving net zo mooi als in de zomer.”
De afgelopen vijf jaar heeft het toerisme in gemeente De Marne een enorme groei doorgemaakt, vertelt Bos. “Het toeristisch bewustzijn heeft een enorme boost gehad. Ook dankzij de gemeente, we hebben een geweldige raad en B&W die daar ook aan bijgedragen hebben. Ik vind dat we het gebied optimaal moeten benutten, er zit nergens anders een park aan een Werelderfgoed. Ook voor de andere ondernemers in het gebied. We hebben samen echt wel wat gedaan in het gebied.”
Onder Beleef Lauwersoog vallen een jacht- en een museumhaven, meerdere rondvaartschepen, watertaxi’s, een camping, activiteiten zoals een safari’s, rondvaarten, zeehondentochten en horecagelegenheid Het Booze Wijf. “Maar hier worden ook vaak personeelsfeesten gegeven, of bruiloften of andere evenementen”, lacht Bos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here