OBS De Triangel

0
39
Grijpskerk de TRiangel_

Grijpskerk de TRiangel_-2 Grijpskerk de TRiangel_-3 School: OBS De Triangel
Plaats: Grijpskerk
Leerkracht: Meester Eltjo

GRIJPSKERK – Het is zomervakantie, de laatste loodjes zijn gelegd en de meeste basisschoolleerlingen stonden te popelen om aan de vakantie te beginnen. Toch is er traditiegetrouw één klas die met gemengde gevoelens aan de ‘grote vakantie’ begint. Deze klas komt na de zomer namelijk niet terug op de school waar zij een groot deel van hun leven hebben rondgelopen, waar ze zijn opgegroeid en veel vriendjes en vriendinnetjes hebben gemaakt. Deze groep 8 is volgend schooljaar geen groep 8 meer. Er zal een nieuwe groep 8 hun plaats innemen en zij zullen worden versplinterd over de diverse scholen van het voortgezet onderwijs. Onderweg naar de volgende stap in hun leven heeft de Streekkrant voor de zomervakantie gesproken met een aantal groep 8 leerlingen die na de vakantie aan een nieuwe avontuur beginnen. Deze week: OBS De Triangel in Grijpskerk.
Leuk vinden ze de overstap naar het middelbaar onderwijs zeker, eng niet zozeer, vertellen vijf achtste groepers van OBS De Triangel in Grijpskerk: Wessel Boekhorst, Martijn Smeenk, Jurjen Semeijn, Thirza Scheper en Thirza van der Veen. Ze gaan hun klasgenoten missen, maar zijn blij dat ze ‘de volgende stap in het leven’ kunnen maken, zoals Wessel het zo mooi weet te verwoorden. “Maar we houden wel een Whatsappgroep met de hele klas, dus we blijven contact houden”, melden ze. Het vijftal gaat na de zomer alle kanten op: zo gaat Wessel naar een school in Kollum, Martijn gaat basketballen op het Werkman College in Groningen, Jurjen en Thirza van der Veen gaan naar het Lauwers College in Grijpskerk en Thirza Scheper gaat naar de Lindenborg in Leek. Allemaal kijken ze met een goed gevoel op de basisschool terug. “Groep 8 was toch wel echt het leukst van de hele basisschoolperiode”, vertelt Thirza. Daar zijn de andere kinderen het mee eens. “En meester Eltjo is ook het leukst!”, roept Martijn. Ook dat kunnen de anderen beamen.  De groep die nu groep 8 is, begon ooit met vier kinderen in groep 1. “Door de jaren heen zijn er steeds meer kinderen bijgekomen, en nu zijn ze met negen”, vertelt meester Eltjo. “Het is een hele bijzondere klas”, vult hij lachend aan. “We hebben elkaar laat leren kennen, omdat sommige leerlingen er dus pas in groep 6 bijkwamen. Als er ergens een school gesloten werd bijvoorbeeld, kwamen er hier kinderen bij. Het is ook een groep van uitersten. Als ze heel erg blij of enthousiast zijn, merk je dat meteen. Maar als ze het ergens niet mee eens zijn, dan krijg je het ook te horen.” Dat de vijf kinderen al flink hebben nagedacht over het volgend schooljaar, is duidelijk. Een hele waslijst met alles waar ze naar uitkijken passeert de revue. “Het begin van het jaar lijkt mij vooral leuk”, vertelt Thirza Scheper. “Dan mag je je kluisje versieren en je boeken kaften.” Martijn heeft vooral heel erg veel zin in het basketballen en Wessel vindt het een groot pluspunt dat je in de pauze op je mobiel mag. “Dan mag hier niet”, vertelt hij. “En je mag in de pauze ook gewoon weg, naar de supermarkt bijvoorbeeld”, roept Jurjen. Thirza van der Veen vindt vooral de extra vakken leuk. “En dat je veel nieuwe vrienden krijgt”, roepen ze in koor.  “Ik heb best een leuke nieuwe klas”, vertelt Thirza Schepers. “We hebben elkaar al ontmoet bij de kennismakingsdag. En ik verwacht ook best veel van de middelbare school. Ik ga havo/vwo doen, maar ik ga heel erg hard m’n best doen en knallen, want ik wil uiteindelijk vwo doen.”
Ondanks de waslijst aan voordelen die het middelbaar onderwijs met zich meebrengt, had ook de basisschool een boel voordelen voor het vijftal. “We hadden geen huiswerk”, vertelt Martijn. “Het leukst aan de basisschool vind ik m’n vrienden, de meester en groep 8”, grinnikt Wessel. Ook daar zijn de andere vier het mee eens.  “Ik hoop dat ze nog eens terugkomen”, vertelt meester Eltjo. “Ik werk nu acht jaar op deze school, en mijn eerste leerlingen zijn nu inmiddels rond de 20. Het is geweldig om te zien hoe ze gegroeid zijn. Meestal komen de leerlingen in het eerste jaar nog wel eens terug, om het rapport te laten zien. Dat is geweldig, het zijn ineens hele andere personen dan.”
Jouw klassenfoto nabestellen? Dat kan via fotoservice.media-totaal.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here