Nieuw college Achtkarspelen presenteert zich donderdag

0
12
achtkarspelen

BUITENPOST – Na een ruime maand onderhandelen is het college van Achtkarspelen klaar om van start te gaan. Donderdag worden de wethouders officieel geïnstalleerd. Daarbij worden namens de PvdA de naam van Gerda Postma en namens de ChristenUnie de naam van Klaas Antuma genoemd. Wie wethouder namens het CDA wordt is onduidelijk. Daar gaan de namen van fractievoorzitter Lydeke Zanbergen en raadslid Jouke Spoelstra.

Afgelopen weekend werd al duidelijk hoe de portefeuilleverdeling eruit gaat zien. Zo krijgt het CDA de verantwoordelijkheid voor de Financiën, Economische Zaken en de Mienskip. Onder deze laatste term vallen onder meer de sport en vrijwilligersorganisaties. De ChristenUnie gaat de kar trekken op het gebied van Ruimtelijk Beleid, Woningbouw en Duurzame ontwikkeling. De PvdA houdt de portefeuilles Zorg en het programma Werk en Inkomen, daar komt onderwijs bij.

Wie namens het CDA wethouder wordt, is onduidelijk. Betrokkenen houden de kaken stijf op elkaar. Al was het maar omdat vanavond pas definitief de knoop doorgehakt wordt. Aanvankelijk leek het erop dat fractievoorzitter Lydeke Zandbergen wethouder zou worden voor het CDA, maar mogelijk wordt dat toch raadslid Jouke Spoelstra. De 26-jarige Spoelstra werkt nu voor de CDA-fractie in de Provinciale Staten van Fryslân. Eerder liep hij stage bij de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Zandbergen zit in het onderwijs.

Formeel wilde informateur Joop Atsma overigens maandag nog niet zeggen wie de wethouders zouden worden. “Het is aan de fracties zelf om dat naar buiten te brengen,” zei hij. De overige onderhandelaars hielden zich wekenlang op de vlakte. Belangrijk argument daarvoor was het geschonden vertrouwen in de vorige coalitie. Een vertrouwen dat nu niet weer geschonden mag worden.

Donderdag zal de gemeenteraad naar alle verwachting ook spreken over het nieuwe coalitieakkoord. Daarin staat onder meer dat botanische tuin De Kruidhof uiterlijk op 1 januari 2019 verzelfstandigd moet zijn. Wel zal de tuin de komende jaren geld van de gemeente krijgen. Daarnaast willen de fracties de zwembaden in Buitenpost en Surhuisterveen in de been houden met een jaarlijkse financiële bijdrage. Inwoners van Achtkarspelen die op zondag willen winkelen hebben pech. De winkels blijven gesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here