Zuidhorn bewandelt het pad der duurzaamheid met zonnepanelen

0
11
Zuidhorn zonnepanelen gemeentehuis

ZUIDHORN – Vorige week is de aanleg van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Zuidhorn begonnen. Meer dan 200 transparante zonnepanelen werden op het dak geplaatst en daarmee hoopt de gemeente de helft van de totale energiebehoefte van het gemeentehuis op te wekken.

Dat de gemeente Zuidhorn voorstander is van duurzaamheid, is geen geheim. Al sinds jaar en dag zet de gemeente zich in voor duurzame maatregelen en energiebesparende projecten. “Duurzaam kun je langer volhouden”, vertelt wethouder Henk Bakker, die Milieu en Duurzaamheidsbeleid in zijn portefeuille heeft zitten. “We weten allemaal dat de fossiele brandstoffen op den duur opraken, dus als gemeente zijn wij er groot voorstander van om over te stappen op duurzame energie. Daarnaast willen wij als gemeente het goede voorbeeld geven, zodat inwoners van de gemeente ons voorbeeld volgen. Je moet bij je eigen organisatie beginnen, daarom zijn er onlangs e-bikes bij het gemeentehuis gekomen, om medewerkers te stimuleren met de fiets te gaan in plaats van met de auto, en zijn de machines van de buitendienst deels elektrisch geworden.”

In totaal komen er 105 lichtdoorlatende zonnepanelen op de luifel van het gemeentehuis, en 106 zwarte zonnepanelen op het dak. Het kostenplaatje van deze investeringen zal op 195.000 euro uitkomen. “Waarvan 75.000 euro gesubsidieerd wordt uit een speciaal SDE-potje”, aldus Bakker. Maar bij investeringen is het de bedoeling dat ze ook weer terugverdiend worden. Hoelang zal dat gaan duren bij deze investering? Bijna twee ton is niet niks. “Binnen 15 jaar hebben we de helft van het bedrag terugverdiend”, legt de wethouder uit. “Na 15 jaar zal het iets langzamer gaan, omdat de zonnepanelen dan wat minder zonlicht opnemen, door bijvoorbeeld krasjes en beschadigingen op de panelen. Maar dan hebben we het alsnog over 90%.” In totaal zullen de zonnepanelen zo’n 64.000 kilowattuur opwekken, bijna de helft van het totale energieverbruik van het gemeentehuis. Ook wordt de constructie van de luifel verstevigd, omdat de zonnepanelen een stuk zwaarder zullen zijn dan de kunststofplaten die er voorheen op lagen.

“We zijn constant bezig met uitzoeken hoe we hier op het gemeentehuis zuiniger en duurzamer bezig kunnen zijn”, vervolgt Bakker. “We proberen daar ook zoveel mogelijk aan te doen, we zijn momenteel bezig met een project waarin de medewerkers het gemeentehuis doorlichten om te kijken hoe het zuiniger kan. Isolatie zou bijvoorbeeld een oplossing zijn, of de verwarming een graad omlaag in de winter, net als wat we doen met ‘warme truien-dag’. Ook krijgen we zonwering aan de binnenkant en proberen we zoveel mogelijk papierloos te vergaderen.”

Naast de maatregelen op het gemeentehuis zelf, wordt er in de rest van de gemeente ook flink meegedaan met het duurzaamheidsbeleid. Zo liggen er op het dak van de Brede School ook zonnepanelen, en is er begin dit jaar het ‘Koploperproject’ gestart, waarbij ondernemers uit de gemeente zelf op zoek gaan naar maatregelen om het ondernemen en hun bedrijven zo duurzaam mogelijk te maken. In november is hiervan de eindpresentatie en zullen de ondernemers hun ideeën om de bedrijfsvoering te verduurzamen presenteren. Ook worden de lampen in de straatlantaarns vervangen door LED-lichten. “En er komt ook LED-verlichting bij het nieuwe kunstgrasveld van VV Zuidhorn. Dat moet ook aan bepaalde eisen voldoen, dus dat is altijd lastig. Maar LED is de perfecte oplossing, want het scheelt de helft in de stroomkosten.” Ook wordt er door middel van projecten op basisscholen kinderen bewuster gemaakt van duurzaamheid en energiebesparing. “De beste energie is de energie die je niet gebruikt”, lacht Bakker. “Van de trias energetica. En met dit project, de ‘energie challenge’, proberen we kinderen dat ook te leren. Het is wel grappig om te zien hoe ze zich nu al bewust zijn van het opraken van de fossiele brandstoffen, en we hopen dat ze die kennis ook mee naar huis nemen en hun ouders aansteken.”

De aanleg van de zonnepanelen zal een paar weken in beslag nemen. Eind vorige week werd een nieuwe weg opgeleverd, de Hooiweg werd doorgetrokken tot de Rijksstraatweg. “Het is mooi dat die weg deze week open is”, legt Bakker uit, “in verband met de werkzaamheden van de zonnepanelen. Dan hoeft het verkeer niet constant voor het gemeentehuis langs, want ik kan mij voorstellen dat er nogal wat overlast komt als ze hiervoor bezig zijn.”

De verlenging van de Hooiweg heeft in eerste instantie te maken met de vernieuwing van het stationsgebied. Deze wordt heringericht tot een ‘stationspark’ en er komen nieuwe bushokjes en een nieuwe spoorwegovergang voor fietsers en voetgangers. “Maar dat laatste is een project van ProRail”, vertelt Bakker. “Zij maken de nieuwe oversteek.” Daarnaast wordt het stationspark groener en komt er meer parkeergelegenheid. De gemeente meldt op haar website: ‘We zetten dus belangrijke stappen vooruit als het gaat om vergroening, veiligheid en duurzame mobiliteit. Zo krijgt de slogan “Zuidhorn stapt over” een meervoudige betekenis.’ Naar verwachting is het nieuwe stationspark in 2017 afgerond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here