Omgekeerd Kortjakje Syndroom

4
283

Ik had er nog nooit van het gehoord, het Omgekeerd Kortjakje syndroom. Althans niet van dat soort van syndroom, wat kort gezegd staat voor ziektebeeld of afwijking. Van Kortjakje herinner ik me het versje dat mijn moeder wel zong als ik geen zin had om naar school te gaan, me voordeed alsof ik ziek was. ‘Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar zondags niet’. Daar trapte ze natuurlijk niet in. Het Kortjakjeliedje hoor je tegenwoordig niet meer en het potje met vet dat al op de tafel is gezet, dat we tijdens de in mijn ogen kilometerstelange avondwandelvierdaagse wel 28 keer en vaker zongen, is ook al lang uit de gratie. Maar goed, Kortjakje is altijd ziek, midden in de week maar zondags niet. Daar valt wat voor te zeggen. Maar er schijnt ook een wetenschappelijk onderzoek te zijn verricht – naar wat eigenlijk niet, tegenwoordig? – dat er een Omgekeerd (jawel!) Kortjakje Syndroom bestaat. Het vermakelijke boek Thuisvakanties Voor Beginners vermeldt, dat drie procent van de bevolking aan het begin van de vakantie last van vermoeidheid, hoofdpijn en aanverwante ziek-, zwak- en misselijkheden heeft. Dat zou komen van ‘actiehormonen’ als cortisol en adrenaline, een verstoring van het slaap- en waakritme en een tekort aan cafeïne. Mensen die op vaste tijden cafeïne houdende koffie drinken en dat wanneer ze met vakantie gaan niet doen, kunnen daar lichamelijk behoorlijk onder lijden. Ze raken van de overgang van werken en vervolgens koffers inpakken, met de auto of het vliegtuig op pad en dreinende kinderen helemaal van de leg. Daar kunnen hartaanvallen uit voortvloeien. Hebben wetenschappers uitgevlooid. Dat is dus heel in het kort het Omgekeerd Kortjakje syndroom. Je zou je zelf ook kunnen afvragen, of twee of drie weken vakantie echt wel zo heilzaam voor lichaam en geest zijn. Een andere omgeving, een andere temperatuur, andere mensen, ander eten, je partner en je kinderen de ganse dag om je heen, dat ben je niet gewend. Wil je dat eigenlijk wel? Nou ja, voor een paar dagen. Maar een paar weken? En dan weer je opmaken voor de terugreis. Opnieuw de stress van koffers inpakken, kilometerslange files op de autoweg of luchtzakken in het vliegtuig. Thuis de hele reutemeteut weer uitladen. En de dag er na weer aan het werk. Al dit overlezend betwijfel ik of maar drie procent van de Nederlanders het Omgekeerde Kortjakje Syndroom heeft. Dat moet eens goed uitgezocht worden, vind ik. Door weer andere wetenschappers natuurlijk want the showmust go on.

Henk Hendriks

4 REACTIES

 1. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I’ll certainly return.

 2. Hey! I’m at work browsing your blog from my new iphone
  4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all
  your posts! Keep up the outstanding work!

 3. Heya i’m for the first time here. I came across
  this board and I in finding It truly helpful & it helped me out much.
  I hope to present something again and help others like you aided
  me.

 4. Howdy very nice web site!! Man .. Excellent ..
  Wonderful .. I will bookmark your site and
  take the feeds additionally? I’m satisfied to find
  so many useful info here within the publish, we need work out more strategies on this
  regard, thank you for sharing. . . . . .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here