Jeukwoorden

10
285

Mooie uitdrukking vind ik dat: Jeukwoorden. Het is dat het nog maar begin 2017 is, anders zou dit wel het Woord van het Jaar – een van die onzinnige verkiezingen waarvan er steeds meer komen – kunnen worden. Jeukwoorden zijn, aldus een uiteenzetting op internet, onzinnige woorden, vage taal en cliché uitdrukkingen die vooral op kantoor worden gebruikt en qua inhoud eigenlijk niets voorstellen. Dooddoeners, kluitje-in-het-riet-stuurders dus. Jeukwoorden wekken weerzin op bij iedereen die stilstaat bij de ware betekenis. Jeukwoorden zijn, nogmaals, dooddoeners, waardeloos. Van jeukwoorden kun je spontaan (geestelijk) puistjes krijgen.

Je kunt heel wat kantoorjeukwoorden en uitdrukkingen op een rijtje zetten. Zoals ‘Draagvlak creëren’, ‘Iemand in zijn kracht zetten’, ‘Trajectbewakers’, ‘Processen sturen’, ‘Veranderopgave’. Noem maar op. Ze zeggen in wezen allemaal niets. Dat geldt ook voor al lang ingeburgerde uitdrukkingen als ‘transparant’, ‘draagvlak’, ‘duurzaam’- ook zo’n nietszeggende kreet die zo langzamerhand overal voor wordt gebruikt – en ‘ synergie’.

Van die kantoorjeukwoorden heeft NRC-columniste Japke-d.Bouma een hele studie gemaakt en er het boek ‘Uitrollen is het nieuwe aanpakken’ over geschreven.

Maar niet alleen worden op kantoren steeds meer jeukwoorden, nietszeggende dooddoeners, gebruikt. Ook de politiek heeft er een handje van. Let maar op: Hoe dichter de verkiezingen naderen, hoe meer we met dooddoenende jeukwoorden worden overstelpt. Daarover las ik een heel mooie – wat mij betreft niet jeukhoudende – uitspraak: ‘De voornaamste reden waarom zoveel politici hun belofte niet houden is dat zij ze nog nodig hebben voor de volgende verkiezingscampagne.’ In haar strijd tegen jeukwoorden hoopt schrijfster Japke-d.Bouma een beetje te zijn als het jongetje uit het (mijn favoriete!) sprookje: ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Daarbij staat iedereen langs de kant van de weg als de keizer zogenaamd zijn nieuwe kleren showt maar naakt is. Maar iedereen doet net of de vorst de mooiste kleren aan heeft. Alleen één klein jongetje roept dat de keizer in zijn blootje loopt.

Mooi gevonden van Japke-d.Bouma. Alleen heb ik wat haar betreft nog één jeukvraagje: ‘Wat betekent die –d. in haar naam? ’ Want van zo’n vaagheid krijg ík nou jeuk.

Henk Hendriks

10 REACTIES

 1. CÓMO SUPERAR LA DISFUNCION ERECTIL DESDE HOY. Los factores psicológicos y hormonales, como alteraciones en los niveles de testosterona y de las hormonas de la tiroides, por ejemplo, pueden interferir en este sistema neurológico-vascular de la erección.

 2. Antes de iniciar una terapia sexual en Sexologo Madrid siempre recomendamos descartar causas orgánicas. La disfunción eréctil, mejor conocida como impotencia sexual, es un síndrome que afecta a uno de cada dos hombres de entre 40 y 70 años de edad; pero sólo 10 por ciento acude a solicitar atención médica. La incidencia aumenta con la edad: alrededor del 5% de los hombres de 40 años de edad y entre el 15 y el 25 % de los hombres de 65 años de edad experimentan DE. Causas de la Impotencia

 3. Sin embargo, enfermedades como la hipertensión, diabetes, obesidad, tabaquismo o alcoholismo, e incluso algunas enfermedades psicológicas como la depresión y el estrés, podrían ser algunos factores causantes de impotencia en los hombres.

 4. Thanks for some other informative web site. Where else could I
  get that type of info written in such a perfect approach? I’ve a mission that I’m just now operating on, and I have been on the look out for such information.

 5. Sin embargo, enfermedades como la hipertensión, diabetes, obesidad, tabaquismo o alcoholismo, e incluso algunas enfermedades psicológicas como la depresión y el estrés, podrían ser algunos factores causantes de impotencia en los hombres. La erección nocturna del pene es un fenómeno normal que ocurre durante el sueño profundo y no está relacionada a la existencia de sueños eróticos.

 6. Hey I know this is off topic but I was wondering
  if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here