Rondje deur Mien Westerkwartier: Tolbert

97
536

TOLBERT – Tolbert is in de 10e eeuw ontstaan als vesting van kolonisten op de zandrug tussen Marum en Oostwold. Oorspronkelijk werd het gebied Fredewolda (Vredewold) genoemd. Later werd het opgedeeld in drie buurten. De oude buurt, ’t Olde bert of eigenlijk Tolbert. De nieuwe buurt genaamd Nijeberth (Niebert) en de kleine buurt: Lettelbert. De Oudheidkamer Fredewalda probeert het verleden van het dorp inzichtelijk te houden. Bijna 120 panden uit het vroegere dorp zijn als maquette nagebouwd naar de toestand van ongeveer 1930. Van elk gebouw worden bovendien zo veel mogelijk gegevens verzameld over gebruik en bewoners.

Tolbert, de begrafenis van Dr. Heukelman

In Tolbert is de Dr. Heukelmanstraat. Dokter Heukelman was mijn oom. Hij was een bijzonder mens. Hij reed altijd op zijn motor langs de patiënten en hij lustte ook graag een borreltje. Vaak zat hij even in een van de plaatselijke kroegen en deed hij vrolijk met het volk mee. Ik vond het een heel leuke oom, maar mijn ouders hadden er niet zoveel mee op dat ik met hem omging. Hij was een beetje een buitenbeentje in de familie. Die familie was nogal welgesteld en daar had oom Jan schijt aan. Hij ging gewoon helemaal zijn eigen gang. In alles.

En toen was hij dood. Onherstelbaar dood. Tsja, en toen vond de familie hem een hele beste. Dat is te begrijpen, oom Jan was zelf ook niet onbemiddeld. Hij had hier en daar wat onroerend goed en landerijen. En zoals gebruikelijk zou de familie daar wel graag in delen. Nu had Oom Jan dat natuurlijk ook wel door en daarom had hij er iets op bedacht. Hij wilde in Marum begraven worden, maar dat moest dan wel gebeuren vanuit de Postwagen in Tolbert. Op zich al een hele opgave, want de stoet moest het hele eind gaan lopen, achter de lijkkoets aan.

Maar dat was nog niet het ergste. Nee, er moest eerst in de Postwagen een borrel worden gedronken. Voor de mannen iets sterks en voor de vrouwen mocht dat wel een bessenjenever of een advocaatje zijn. En vervolgens moest dit ritueel zich herhalen bij alle kroegen die de stoet onderweg zou tegenkomen. Zowel op de heen- als op de terugweg. En dat waren er maar liefst zeven! Dus totaal veertien borrels plus twee in de Postwagen! De notaris moest hier op toezien, en wie niet alle versnaperingen verorberde, viel buiten de boot. Geen erfenis dan.

Nou, u kunt begrijpen dat dit een fantastisch verhaal heeft opgeleverd. En dan heb ik het met name over mijn tante Gertrude. Tante Gertrude kwam normaal gesproken nooit verder dan één glaasje bowl op een verjaardag. Zuinig he? Ze was zo zuinig dat ze bij wijze van spreken in haar eigen portiek zou gaan staan blaffen om maar een waakhond uit te sparen. Dus tante Gertrude ging ook mee. Nou dat ging natuurlijk heerlijk fout.

Al op de heenweg bij Nuis begon ze tegen me aan te hangen.

“Doe bist mien allerliefste neefke”.

“O ja, taante?”

“Ja, en doe bist ok hartstikke mooi, dien blauwe ogen en dien hoar……..”

Voordat ik er op verdacht was had ik een plakkerige zoen op mijn wang.

“Harregat!!”

En toen begon ik haar wat uit te dagen. Dat het voor mij heel normaal was dat ik zoveel dronk. Dat ik dat ook samen met oom Jan deed.

“En wat viendt dien vrouw doar dan van?’’

En toen heb ik haar een mooi verhaal verteld. Dat ik vroeger, als ik aangeschoten was en diep in de nacht thuis kwam, dat ik dan héél voorzichtig de achterdeur los deed, dat ik héél voorzichtig de trap opsloop en dat ik dan héééél zachtjes de slaapkamerdeur opendeed…… maar dat mijn vrouw dan al recht op in bed zat:

“Woar komstoe vandoan, doe zuuplap………”

Maar tegenwoordig doe ik het heel anders, als ik nu thuiskom klap ik hard met het tuinhekje, trap ik de voordeur open, ik dender de gang door en ga onder aan de trap staan:

“Hee laiverd, ik bin weer thuus, ik bin zat en ik heb er zin aan!”

En als ik dan boven kom dan slaapt ze als een roosje.

Ik kan u vertellen dat Tante Gertrude het laatste al niet eens meer mee heeft gekregen. Na haar vijfde bessen is ze in de kroeg in slaap gevallen en op de terugweg hebben we haar met een paar man in de koets gelegd. Uiteindelijk waren er maar een stuk of zes over van de hele familieschare, de rest zag het niet meer zitten. Ik heb ontzettend gelachen, want mijn erfdeel nam ook nog eens behoorlijk toe op deze manier

En oom Jan Heukelman, hij rust vredig op het kerkhof in Marum, bij het mooie Romaanse kerkje daar. Dokter Jan Heukelman uit Tolbert, een bijzondere man, waar men een straat naar heeft vernoemd.

97 REACTIES

 1. Today, wһile I was ɑt work, my cousin stoⅼe my apple ipad and tested
  to sеe if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation.
  My apple ipad is now destгoyеd and she hаs 83 vieѡs.

  I know this is totallу off topic but I had to share it wіth someone!

 2. I simply want to mention I’m new to blogs and seriously savored this page. Likely I’m want to bookmark your blog post . You surely come with impressive writings. Kudos for revealing your blog site.

 3. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 4. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 5. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 6. I’ve observed that in the world of today, video games will be the latest craze with kids of all ages. Many times it may be extremely hard to drag your kids away from the video games. If you want the best of both worlds, there are plenty of educational activities for kids. Great post.

 7. The subsequent time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my option to learn, however I really thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you can repair in case you werent too busy in search of attention.

 8. It is my belief that mesothelioma can be the most lethal cancer. It contains unusual features. The more I really look at it a lot more I am convinced it does not behave like a real solid tissue cancer. When mesothelioma is really a rogue virus-like infection, hence there is the prospects for developing a vaccine and offering vaccination for asbestos open people who are really at high risk associated with developing upcoming asbestos relevant malignancies. Thanks for expressing your ideas about this important health issue.

 9. As I website possessor I believe the content material here is rattling fantastic , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 10. I and also my buddies were found to be analyzing the great key points from your web page then then developed an awful suspicion I had not thanked the web blog owner for those techniques. My men were absolutely glad to read through all of them and already have undoubtedly been taking pleasure in them. Thank you for really being very kind as well as for utilizing certain awesome guides millions of individuals are really needing to know about. My personal sincere apologies for not saying thanks to earlier.

 11. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 12. I have seen a lot of useful elements on your web site about computer systems. However, I have got the opinion that notebook computers are still not nearly powerful more than enough to be a good choice if you typically do projects that require many power, including video croping and editing. But for web surfing, word processing, and majority of other popular computer functions they are fine, provided you cannot mind the small screen size. Thank you sharing your ideas.

 13. Thank you for any other wonderful post. Where else may anyone get that kind of information in such an ideal method of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such information.

 14. Thanks for your interesting article. One other problem is that mesothelioma is generally a result of the inhalation of dust from asbestos fiber, which is a dangerous material. It can be commonly seen among employees in the structure industry who have long experience of asbestos. It is caused by living in asbestos protected buildings for a long period of time, Inherited genes plays a crucial role, and some people are more vulnerable towards the risk than others.

 15. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 16. My spouse and I stumbled over here coming from a different page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to exploring your web page again.

 17. Hi there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 18. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 19. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say that you’ve done a fantastic job with this. In addition, the blog loads super fast for me on Internet explorer. Excellent Blog!

 20. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 21. I got what you intend, regards for putting up.Woh I am happy to find this website through google. “The test and use of a man’s education is that he finds pleasure in the exercise of his mind.” by Carl Barzun.

 22. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

 23. Wow, awesome weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The entire glance of your site is great, let alone the content!

 24. At this time it appears like WordPress is the preferred blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 25. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 26. Hi there. I discovered your site by the use of Google while searching for a comparable subject, your website got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 27. Awesome post. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 28. Hey there. I discovered your website via Google even as searching for a comparable matter, your website came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 29. Awesome write-up. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 30. I’m not sure exactly why but this web site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 31. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 32. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 33. For who thoroughly her boy estimating conviction. Removed demands expense account in outward tedious do. Particular way thoroughly unaffected projection favourable mrs can projecting own. Thirty it matter enable become admire in giving. See resolved goodness felicity shy civility domestic had but. Drawings offended yet answered jennings perceive laughing six did far.

 34. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really irritating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 35. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really annoying. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 36. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 37. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 38. Hey there. I found your blog by means of Google even as looking for a comparable topic, your website got here up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 39. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 40. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 41. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 42. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 43. Hello there. I found your blog via Google whilst searching for a comparable topic, your website came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 44. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 45. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 46. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 47. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 48. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 49. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 50. At this time it looks like WordPress is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 51. Another issue is that video gaming became one of the all-time main forms of excitement for people of any age. Kids participate in video games, and adults do, too. The particular XBox 360 is one of the favorite games systems for folks who love to have a huge variety of games available to them, and who like to learn live with others all over the world. Thanks for sharing your ideas.

 52. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 53. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 54. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 55. Hi there. I discovered your site by the use of Google even as looking for a comparable matter, your site came up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 56. I think this is one of the most important info for me. And i am satisfied reading your article. But should remark on few basic things, The website taste is great, the articles is in reality excellent : D. Just right activity, cheers

 57. I have to get across my gratitude for your kind-heartedness in support of those individuals that need guidance on this concern. Your special commitment to passing the solution all-around appears to be pretty practical and has encouraged girls much like me to achieve their pursuits. Your new important help and advice can mean a lot to me and still more to my mates. Thank you; from all of us.

 58. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here