Het paardengraf van Ezinge

0
154

EZINGE – Van 3 tot en met 9 april vindt dit jaar weer de Nationale Museumweek plaats. Dan staat Nederland in het teken van onze museumschatten en ons culturele erfgoed.

In museum Wierdenland staat het paardengraf centraal, het pronkstuk van het museum, één van de meest spectaculaire vondsten uit de Groninger archeologie. Het graf, een dubbel paardengraf met hond, is afkomstig uit de achtste eeuw en gevonden in de wierde de Bouwerd, direct achter het museum gelegen. De geleerden vragen zich nog steeds af waarom dit graf twee paarden en ook nog een hond bevat. In museum Wierdenland worden twee rondleidingen georganiseerd, waarbij het beroemde en geheimzinnige paardengraf centraal staat. De deelnemers worden meegenomen in de wereld van wierden en terpen, met speciale aandacht voor het paardengraf. Aan de hand van filmpjes en verhalen vertelt de gids over begrafenisrituelen in vroeger tijden en over de raadsels waar het paardengraf ons voor stelt, maar ook over de feiten die wél bekend zijn. De rondleiding kan van begin tot eind of gedeeltelijk worden gevolgd. Het bezoeken van de wierde en kerk behoort eveneens tot de mogelijkheden. De rondleiding vangt aan om 14.00 uur en is gratis, u betaalt alleen de reguliere entree.